Turgaus pašonėje klesti niekniekių prekeiviai

Neveikiantis akumuliatoriaus įkroviklis, įskilusi lėkštė, du aliuminio šaukštai – tai daiktai, kurių galima įsigyti prie Kalvarijų turgavietės, kur nevaržomai vyksta nelegali prekyba visokiais niekniekiais, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Savaitgaliais vaizdas šalia Kalvarijų turgaus nekoks: pradėjus rekonstruoti Herkaus Manto gatvę, senienomis prekiaujantys asmenys susispietė Kalvarijų gatvėje.<br>T.Bauro nuotr.
Savaitgaliais vaizdas šalia Kalvarijų turgaus nekoks: pradėjus rekonstruoti Herkaus Manto gatvę, senienomis prekiaujantys asmenys susispietė Kalvarijų gatvėje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Apr 25, 2016, 1:10 PM, atnaujinta May 27, 2017, 5:31 PM

Savaitgalį dairantis po Kalvarijų turgaus prieigas nejučiomis dingteli klausimas – kam dar gali prireikti tų savo amžių atgyvenusių daiktų, kuriuos mėgina įpiršti pusšimtis prekeivių, savo turtu užgriozdę visą šaligatvį?

Poilsio dienomis vaizdas prie turgaus tikrai nekoks: pradėjus rekonstruoti Herkaus Manto gatvę, visi senienomis prekiaujantys asmenys susispietė Kalvarijų gatvėje.

Už tvoros prekiaujančius maisto produktais savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai dar pavaiko, o sendaikčių prekeivių neliečia niekas. Juk ką iš jų paimsi?

Daugiausia – pensininkų

Ant šaligatvio savo prekes išdėlioja pensininkai, benamiai, šiaip galą su galu vargiai suduriantys vilniečiai.

„Viską nebrangiai atiduodu, ai, nusibodo viskas“, – braukdamas delnu per veidą vakarykštes išgertuves mėgino nuvyti keturiasdešimtmetis prekeivis.

Šalia jo – prekeivis, kurio akys vis bėgioja. Gal daiktai pavogti iš kaimynės?

„Ne, senelio palikimas“, – šypsojosi jis.

Žinoma, daugiausia tarp prekeivių yra pensininkų. Sunešę viską, kas namuose nereikalinga, kuo naudotasi prieš kelias dešimtis metų.

Romanas – už du eurus

Pagiriomis dvelkiantis prekeivis ant laikraščio išdėliojęs sovietinio telefono ragelį (paties aparato nėra), prožektorių be baterijų, šviestuvą, kuriame trūksta vieno gaubto.

Jo neramiai besielgiantis kaimynas turto turi daugiau: odinės pirštinės už 3 eurus, vinilinės plokštelės po 50 centų, dvi krištolinės vazos. Viena už pusšešto, kita – už septynis eurus. Taip pat šešių peilių ir šakučių komplektas. Yra net dėžutė, kurios vidus apmuštas raudona medžiaga.

Tik medžiagą kažkas vynu ar kompotu sulaistęs.

Jelena prekiauja drabužiais – nuo viršutinių iki apatinių. Pirkėjai ji mėgino įpiršti palaidinę už 18 eurų. Šiai nusistebėjus, kodėl taip brangu, senutė greitakalbe išpylė: „Duktė tik du kartus buvo apsivilkusi, nebijokite, išplauta.“

Tiesa, ne vien visokie niekam nereikalingi daiktai parduodami prie Kalvarijų turgaus. Štai Levo Tolstojaus romano „Karas ir taika“ du tomai – po 2 eurus. Knygas čiupinėjo ir skaitė tikrai ne vienas skaitytojas. Tai išduoda nutrinti viršeliai.

Susikalbėti su knygas parduodančia Liudmila įmanoma tik rusų rašytojo gimtąja kalba. Beje, visas knygų kainas ji vardija ne eurais, o „jevrikais“.

Neaiškios turgaus ribos

Nors savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžejus Dinikis tvirtino, kad prekeivius baudžia dėl nelegalios prekybos šalia Kalvarijų turgaus, tai nėra lengva. Mat turgaus riba iki šiol nėra aiški.

Anksčiau dar buvo žaliais dažais ant šaligatvio nubrėžtos turgavietės ribos, o dabar jų nebėra. Jeigu prekeiviai išsidėstę prekes anapus ribos arčiau turgaus, Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai jų bausti neturi teisės. Tai – turgavietės teritorija.

Tiesa, to šlamšto prekeiviai tikrai neturi leidimų prekybai ir yra už turgaus ribos.

Tačiau jie neturi pinigų ne tiktai leidimams, bet ir baudoms susimokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.