Mėgstate bananus? Atsivalgykite – parduotuvėse jų gali nelikti

Bananai Lietuvoje yra vieni populiariausių vaisių. Jei juos mėgstate, sukluskite. Liga, plintanti po visą pasaulį ir jau sukėlusi rimtų problemų Lotynų Amerikos eksportuotojams, kelia pavojų, kad bananų parduotuvėse gali ir nelikti.

Jei bananams kenkianti liga nebus suvaldyta, jų parduotuvėse gali visai nebelikti.<br>T.Stanevičiaus nuotr.
Jei bananams kenkianti liga nebus suvaldyta, jų parduotuvėse gali visai nebelikti.<br>T.Stanevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė, Kristina Rancaitė

Apr 28, 2016, 6:19 AM, atnaujinta May 27, 2017, 9:27 AM

Situacija tokia rimta, kad tarptautinis kongresas, skirtas spręsti bananų klausimams, paskutinę minutę buvo perkeltas iš Kosta Rikos į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). Taip padaryta tam, kad dalyviai savo purvinais batais neplatintų ligos Lotynų Amerikoje, kuri pirmauja bananų eksporte ir JAV, ir Europoje.

Pavojus mėgstamiausiai rūšiai

Liga, vadinama Panamos, jau paplito Azijoje, Australijoje, Afrikoje ir Vidurio Rytuose.

Ši liga labiausiai paveikia Cavendisho bananus, kuriuos ypač pripratę valgyti pirkėjai iš Europos bei Lietuvos.

Šiuo metu mokslininkai ir bananų augintojai svarsto, kokia nauja bananų veislė galėtų pakeisti dabartinius Cavendisho bananus, mat nauja ligos atmaina sukėlė produkcijos krachą kai kuriose Azijos dalyse.

Taivane buvo sukurti Cavendisho bananų „mutantai“, kurie šiuo metu yra tiriami Filipinuose ir Kinijoje, teigia Inge Van den Bergh, bananus tirianti mokslininkė, dirbanti Tarptautiniame biologinių tyrimų universitete Belgijoje.

„Tai teikia daug vilčių, bet neaišku, ar šie bananai galės išlaikyti skonį ir būti tinkami išvežti į tolimas valstybes“, – sakė ji. Optimalus sprendimas, kaip kovoti su šia krize, dar nerastas.

Prekybos tinklai sunerimo

„Bananai, nepriklausomai nuo metų laiko, yra pats populiariausias vaisius „Maxima“ prekybos tinkle ir patenka į perkamiausių prekių tinklo parduotuvėse penketuką“, – kalbėjo „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė.

Per pastaruosius penkerius metus bananų pardavimas išaugo trečdaliu, o per mėnesį parduotuvėse parduodama vidutiniškai apie 1000 tonų šių vaisių, todėl rizika jų netekti turėtų ne juokais gąsdinti prekybininkus.

R.Saulytė teigė, kad liga pasaulinę bananų pramonę kankina jau ne vienus metus, tad šie vaisiai pastaraisiais metais pasaulinėje rinkoje šiek tiek brango. Tačiau Lietuvoje jų kaina stabili laikosi jau visus metus.

„Kiek mums žinoma, pasaulyje ieškoma būdų kovoti su šiuo vytuliu, galbūt ilgainiui atsiras ir nauja bananų rūšis, kuri bus atspari šiam kenkėjui, o drauge rinkoje atsiras ir pigesnių bananų“, – svarstė „Maxima“ atstovė.

Lepūs vaisiai

Žinodami apie bananų nykimo grėsmę, prekybos tinklai negali jais užpildyti sandėlių ar kitaip planuoti, ką darys, jei derlius bus itin mažas.

„Bananas – tokia prekė, kuri itin svarbi mūsų klientui, tačiau šis vaisius ir itin lepus, labai ilgai jo šviežio ir geriausios kokybės išlaikyti neįmanoma, tad ir kalbėti apie pirkimus didesniais kiekiais negalime“, – teigė R.Saulytė.

Šiuo metu gyventojus pasiekia bananai iš Ekvadoro. Pernai „Maxima“ pradėjo prekybos tinklus pasiekiančius bananus nokinti Lietuvoje.

„Iki tol bananai Europą pasiekdavo taip pat žali, tačiau buvo nokinami kitose Europos šalyse. Dabar „Maxima“ užsisakyti bananai yra nokinami jau Lietuvoje ir vos sunokę išskirstomi po Lietuvos parduotuves.

Padariniai – grėsmingi

Šiuo metu bananų kaina Vakarų rinkose nekyla, kadangi dar nesibaigė jų rezervai Lotynų Amerikoje.

Tačiau per artimiausią dešimtmetį vartotojai Šiaurės Amerikoje ir Europoje tikrai pajus bananų pasiūlos pokyčius, jei Panamos liga apims ir Lotynų Ameriką.

Besivystančios pasaulio šalys jaučia didžiausią šios ligos pavojų, kadangi ji dirvožemyje gali išlikti iki 40 metų. Rizikuojama milijardais dolerių ir milijardais tonų maisto, o naujų bananų veislių užauginimas kainuos labai brangiai.

„Panamos ligos plitimas padarys didžiulę įtaką ūkininkams, pardavėjams ir šeimoms, kurios yra priklausomos nuo bananų pramonės“, – įspėjo augalų patologas Fazilis Dusunceli iš Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.