„MG Baltic“ vėl drebina skandalas: R. Kurlianskis – sulaikytas

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ketvirtadienį pranešė tirianti įtarimus, kad koncerno „MG Baltic“ atstovai perdavė Eligijui Masiuliui 100 tūkst. eurų kyšį. Laikinai sulaikytas koncerno viceprezidentas Raimonadas Kurlianskis. 

Po pietų STT informavo, kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis sulaikytas įtariant papirkimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po pietų STT informavo, kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis sulaikytas įtariant papirkimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kratos atliktos koncerno prezidento Dariaus Mockaus kabinete.<br>V.Balkūno nuotr.
Kratos atliktos koncerno prezidento Dariaus Mockaus kabinete.<br>V.Balkūno nuotr.
Galimai koncerno atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai Seimo nariui E.Masiuliui perdavė itin stambaus masto kyšį.<br>V.Balkūno nuotr.
Galimai koncerno atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai Seimo nariui E.Masiuliui perdavė itin stambaus masto kyšį.<br>V.Balkūno nuotr.
Galimai koncerno atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai Seimo nariui E.Masiuliui perdavė itin stambaus masto kyšį.<br>Lrytas.lt montažas
Galimai koncerno atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai Seimo nariui E.Masiuliui perdavė itin stambaus masto kyšį.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt, BNS

May 12, 2016, 12:35 PM, atnaujinta May 25, 2017, 8:54 PM

Kaip informuoja STT, šiuo metu ikiteisminiame tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad galimai „MG Baltic“ koncerno atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai Seimo nariui E.Masiuliui perdavė itin stambaus masto kyšį.

R.Raulynaitis: „Rado uzbekišką kepuraitę“

„MG Baltic“ valdybos narys, koncerno prezidento dešiniąja ranka įvardijamas advokatas Romanas Raulynaitis, paklaustas apie kratą koncerno vadovybės darbo vietose, patvirtino, kad koncerno patalpose atliktos kratos, tačiau įtarimų dėl kyšio liberalų lyderiui E.Masiuliui nekomentuoja.

Jis sakė, kad kratos atliktos koncerno prezidento Dariaus Mockaus ir viceprezidento Raimondo Kurlianskio kabinetuose. Pasak jo, kol kas nė vienam jų įtarimai nepareikšti.

„Pasakysiu jums du sakinius, o išvadas darykite patys. Gerai pareigūnai padirbėjo: rado 57 dydžio uzbekišką kepuraitę. Jūs geriau pasidomėkite Anykščių rajono apylinkės teisėja Vitalija Ragauskiene. Yra šio teismo nutartis – ikiteisminio tyrimo teisėja V.Ragauskienė leido daryti kratą“, – dėstė koncerno advokatas.

Daugiau tyrimo detalių R.Raulynaitis teigė negalintis atskleisti.

Lrytas.lt susisiekė su teisėja V.Ragauskiene, tačiau ji atsisakė komentuoti.

R.Kurlianskis – sulaikytas

 Po pietų STT informavo, kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis sulaikytas įtariant papirkimą. 

„R.Kurlianskis laikinai sulaikytas įtariant papirkimą. Oficialūs įtarimai jam nepareikšti“, – BNS patvirtino STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas. 

„MG Baltic“ prezidento Dariaus Mockaus statuso tyrėjai kol kas neatskleidžia. 

R.Kurlianskis užima aukštas pareigas žiniasklaidos priemones valdančiose įmonėse – jis yra kelias televizijas valdančio „Laisvo ir nepriklausomo kanalo“ grupės valdybos pirmininkas ir naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ valdybos pirmininkas. 

Jis taip pat yra alkoholio gamybos įmonių grupės „Alita“ stebėtojų tarybos pirmininkas, „Mediafon“ grupės įmonių valdybos narys, eina pareigas ir kai kuriose kitose įmonėse. 

Dirbo iki pietų

Koncerno „MG Baltic“ informacijos analitikė Živilė Andriūnienė pranešė, kad teisėsaugos pareigūnai koncerno centriniame biure pasirodė 8 val. ryto ir dirbo beveik iki pietų.

„Taip, šiuo metu koncerno „MG Baltic“ biure vyksta tyrimas. Jis prasidėjo nuo darbo pradžios ir tęsėsi beveik iki pietų. Koncerno prezidento tuo metu biure nebuvo. Deja, kol vyksta tyrimas, nieko plačiau negalime komentuoti“, – panešė ji.

Ž.Andriūnienė dar pridėjo, kad „MG Baltic“ koncernas yra pasiruošęs bendradarbiauti su teisėsauga, kad būtų išsklaidytos bet kokios abejonės.

Lrytas.lt primena, kad dėmė ant šio koncerno vadovybės buvo kritusi  2010 metais, kai nusišovė kaunietis verslininkas Antanas Gureckis, kuris ilgus metus vadovavo Kauno statybų bendrovei „Mitnija“. „MG Baltic“ vadovai buvo kaltinami privedę verslininką iki savižudybės. Tiesa, vėliau byla buvo nutraukta.

Valdo 72 įmones

Koncernas „MG Baltic“ – įmonių grupė, dirbanti didmeninės ir mažmeninės prekybos, logistikos paslaugų, gamybos, žiniasklaidos, nekilnojamojo turto plėtros ir valdymo, statybos bei telekomunikacijų srityse.

2015 m. grupė turėjo 72 valdomas įmones. Pardavimo pajamos pernai sudarė 539 mln. eurų. Grupei priklauso tokios įmonės, kaip „Mineraliniai vandenys“, „Stumbras“, „Alita“, LNK grupė, „Alfa Media“, „Aprangos“ grupė, statybų bendrovė „Mitnija“, „MG valda“.

Grupė savo veiklą vykdo Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Moldovoje, Gruzijoje ir Azerbaidžane.

„MG Baltic“ grupės prezidentas – Darius Mockus, viceprezidentai Raimondas Kurlianskis, Artūras Listavičius, Rolandas Vingilis.

Smūgis bendrovei

STT tyrimas dėl vieno didžiausių šalyje koncernų „MG Baltic“ atstovų kyšio opozicinės liberalų partijos lyderiui Eligijui Masiuliui yra smūgis partijai ir bendrovei, sako skaidraus verslo iniciatyvos „Baltoji banga“ tarybos pirmininkė Rūta Skyrienė.

„Tokį atvejį galima vertinti tik blogai. Aišku, tai dar neįrodyta, bet jau vien įtarimai naudos ir garbės nedaro. Žinoma, tai yra blogai, tai yra smūgis partijai, kuri dabar labai populiari. Jeigu tai pasitvirtins, tai bus triskart blogiau. Dabar reikia žiūrėti, kaip išsivalyti mundurą, reikia būti atviriems, kalbėtis, neslėpti nieko“, – BNS sakė asociacijos „Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė R.Skyrienė.

Ji teigė netikinti, kad E.Masiulis galėjo paimti kyšį, tačiau pabrėžė, kad teisėsauga turi išsklaidyti visas abejones ir atsakyti į visus klausimus.

„Jeigu jau paskleidė tokią žinią, jie (teisėsauga – BNS) turi aiškiai išaiškinti, kaip yra ir kaip buvo, kad neliktų abejonių. Kai vieną kartą metamas akmuo, tai žmogui po to nusiplauti yra labai sunku, tuo labiau politinei partijai, kuri dabar yra viena populiaresnių. Neretai būna, kad skandalus sukeliam, apteršiam, o po to nė vieno atvejo iki galo neišaiškina“, – kalbėjo R.Skyrienė.

R.Dargis neskuba vertinti 

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) vadovas neskuba vertinti teisėsaugos pradėto tyrimo dėl galimo vieno didžiausių šalies koncernų „MG Baltic“ kyšio Liberalų sąjūdžio vadovui E. Masiuliui. 

„Per daug mes turime „jeigu“. Kol kas yra anksti ką nors komentuoti dėl tos priežasties, kad apart informacijos, kad kažkas yra įvykę, jokių nėra aplinkybių papasakota. Aš nedrįsčiau ir tikrai neskubėčiau dabar vertinti, tuo labiau teisinti arba smerkti“, – BNS sakė pramonininkų prezidentas Robertas Dargis. 

Anot jo, konfederacija visuomet pasisako už skaidrų verslą. 

„LPK yra ta vieta, kur aiškiai ir skaidiai su politinėmis partijomis dėliojami svarbiausi valstybės darbai, kuriuos reikia spręsti“, – kalbėjo R.Dargis. 

Jo teigimu, koncernas „MG Baltic“ nėra LPK narys, tačiau grupės įmonės gali priklausyti šakinėms asociacijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją