Karštis verčia kojas mirkyti fontane, o kas moka už jo vandenį?

Nors fontanai neskirti maudynėms, karštomis vasaros dienomis jie tampa vieta, kur nuolat turškiasi aplinkinių kvartalų vaikai, atsigaivinti sustoja kūdikius vedžiojančios mamos, rankas vilgo turistai.

Karštą dieną fontano vanduo gaivina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karštą dieną fontano vanduo gaivina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karštą dieną fontano vanduo gaivina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karštą dieną fontano vanduo gaivina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kauno fontanai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno fontanai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno fontanai. Laisvės alėja, 2014-ieji.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno fontanai. Laisvės alėja, 2014-ieji.<br>M.Patašiaus nuotr.
Atnaujintas fontanas Kauno Laisvės alėjoje.
Atnaujintas fontanas Kauno Laisvės alėjoje.
Kauno fontanai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno fontanai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Fontanas ties Kauno muzikiniu teatru.<br>M.Patašiaus nuotr.
Fontanas ties Kauno muzikiniu teatru.<br>M.Patašiaus nuotr.
Fontanas Klaipėdoje.
Fontanas Klaipėdoje.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 1, 2016, 4:46 PM, atnaujinta May 23, 2017, 9:25 AM

Dar prieš 25 metus šalyje buvo keli šimtai veikiančių fontanų. Dabar jų likę apie 50. Tačiau palaipsniui šalies fontanai atgyja, į juos kaip į miesto pasididžiavimo ar atgaivos vietą investuoja ir savivaldybės, ir atskiros bendrovės.

Fontanų priežiūra pakankamai brangi. Jiems išlaikyti kai kurios savivaldybės atkakliai turi ieškoti globėjų. Nes vandens tiekimo įmonės fontanams tiekia vandenį, už kurį joms turi būti sumokėta.

Laikinojoje sostinėje fontanai buvo įjungti dar balandžio pabaigoje. Naujam gyvenimui buvo prikeltas ir istorine Kauno vizitine kortele tapęs Laisvės alėjos fontanas. Veikti pradėjo ir Muzikinio teatro sodelyje esantis fontanas.

Bendrovės „Kauno vandenys“ generalinis direktorius Linas Baltrėnas sakė, kad Laisvės alėjos fontanas buvo ypatingai atnaujintas. Mat čia ne tik čiurlena vanduo, bet vakarais  įjungiamas ir įvairiaspalvis apšvietimas. Fontanas yra interaktyvus: žmonės gali patys keisti apšvietimo spalvas.

Ši fontano „transformacija“ – tai Kauno miesto savivaldybės, interaktyviųjų prietaisų kūrėjo Tomo Stasiukaičio ir bendrovės „Kauno vandenys“ nuopelnas. Pastaroji įmonė  prižiūri 8 miesto fontanus.  

Išdžiūvusių fontanų neliko

Be minėtųjų, šeši kauniečių pamėgti fontanai – Karo muziejaus sodelyje, prie Kauko laiptų, Rotušės, Steigiamojo Seimo bei Čečėnijos aikštėse – taip pat jau veikia.

Kaip įprasta, vasaros sezonui fontanus paruošė bendrovės „Kauno vandenys“ specialistai.  Jie fontanus ir prižiūri. Pasak siurblinių skyriaus viršininko Egidijaus Dūdos, prieš įjungiant, iš kiekvieno fontano baseino tenka išrinkti šiukšles, išvalyti vamzdynus, kai kuriuos reikia ir  atnaujinti. 

Tačiau didesnių rekonstrukcijų neplanuojama, nes esama fontanų būklė yra gan gera.

Uostamiestyje - vandens atrakcijos

Klaipėdoje keturis fontanus – Karlskronos aikštėje, Danės skvere, prie mero rezidencijos (rotušės) bei Rumpiškės gatvėje prižiūri privačios įmonės. Du mažieji – Anikės Teatro aikštėje ir prie burlaivio „Meridianas“ – tai Klaipėdos savivaldybės rūpestis.

Uostamiestis šiuo metu rekonstruoja  ir du senuosius fontanus. Šiemet vanduo sučiurlens atnaujintose Debreceno ir Pempininkų aikštėse. 

Dviem fontanais rūpinasi uostamiesčio vandentvarkos bendrovė „Klaipėdos vanduo“. Pasak jos vadovų, didžiausios fontanų išlaikymo sąnaudos - tai ne vandens, bet elektros ir remonto išlaidos. Trykštantis vanduo cirkuliuoja uždaru ratu, todėl jo sąnaudos ir nėra didelės.

Iš 8 Klaipėdos fontanų šiemet 3 iš esmės atnaujinti, sutvarkyta jų aplinka. Dar vienas – Danės skvere – laikinai virs gėlynu, o Pempininkų kvartale atgis rekonstruotas šviečiantis fontanas.

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, netrukus turi būti įjungtas šalia Klaipėdos dramos teatro -- Karlskronos aikštėje esantis fontanas. Juo rūpinasi įmonė „Klaipėdos vanduo“. 

Praėjusį rudenį buvo atnaujinta šios aikštės danga, tad fontaną teko laikinai išmontuoti.

„Šio fontano išvaizda liks tokia, kokia buvo. Tačiau visos betoninės konstrukcijos, įranga, vamzdynai yra perdaryti iš naujo, kaip ir pati aikštė. Jei rekonstruoti, tai jau taip, kad vėl tarnautų ilgus dešimtmečius“, – sakė bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Leonas Makūnas.

Vis dėlto be trukdžių ir čia neapsieinama. Kadangi vėluojama pagaminti  gelžbetonines konstrukcijas, fontaną tikimasi sumontuoti ir įjungti birželio pabaigoje.

Verslininkų globotinis – Danės skvere

Remonto reikia ir Danės skvere esančiam fontanui, kurį eksploatuoja ir prižiūri Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega“.

Kadangi Klaipėdos miesto savivaldybės administracija skverą rengiasi rekonstruoti, nutarta,  jog bus atnaujintas ir fontanas. Tad šią vasarą jis nebebus įjungtas. O kad miestiečiams būtų kur paganyti akis, jo vietoje planuojama įrengti laikiną gėlyną.

Fontanų atgaiva po daugelio metų vėl džiaugsis ir uostamiesčio daugiabučių kvartalai. Pernai Klaipėdoje sutvarkyta Debreceno aikštė ir joje įrengtas naujas fontanas, o gretimame Pempininkų kvartale, pabaigus rekonstrukciją netrukus, ištrykš šviečiantis fontanas. Jis pagyvins miestą ir tamsiuoju paros metu.

Pasak Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos (LVTA) prezidento Broniaus Miežutavičiaus, toks savivaldybių rūpestis miestiečių gerove  yra tikrai dalykiškas, nes fontanų išlaikymo sąnaudos yra kompensuojamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.