Dėl kyšio skandalo Vilnius turi stabdyti baseino konkursą

Vilniaus valdžia ketina laikytis

Kaip subrangovę laimėtojai ketino kviesti „MG Baltic“ grupės statybų bendrovę „Mitnija“.<br>D.Umbraso nuotr.
Kaip subrangovę laimėtojai ketino kviesti „MG Baltic“ grupės statybų bendrovę „Mitnija“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2016, 10:13 AM, atnaujinta May 22, 2017, 5:44 AM

„Viešųjų pirkimų tarnybos sprendimas yra aiškus. Aišku, kad reikės atsižvelgti į tai ir greičiausiai konkursą skelbti iš naujo. Man tik apmaudu yra tai, kad žiūrint iš tos medžiagos, kurią aš matau, kad dėl tų biurokratinių pinklių ir užstrigimų bent pusei metų atsidės baseino atsiradimas mieste, o tai vilniečiams labai aktualu, uždarius Lazdynų baseiną“, – penktadienį žurnalistams sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

VPT penktadienį pareiškė, kad miesto valdžia turi nutraukti baseino statybų konkursą. VPT direktorės Dianos Vilytės teigimu, toks sprendimas priimtas dėl per didelės pirkimo kainos, kuri derybų metu buvo sumažinta tik labai simboliškai, taip pat dėl perteklinių kvalifikacijos reikalavimų, kurie sumažino potencialių konkurso dalyvių skaičių.

„Nedrįstu aš (VPT išvadų – BNS) vertinti kaip nepagrįstų, aš manau, kad Viešųjų pirkimų tarnybos argumentai yra logiški, lygiai taip pat kaip ir logiškai buvo suformuluotos pirkimo sąlygos. Aš manau, kad yra akivaizdu, jog tai nėra kažkoks sąmoningas piktnaudžiavimas ar panašūs dalykai, tačiau yra nuostatų, dėl kurių galima diskutuoti“, – kalbėjo R.Šimašius.

Mažojo 25 metrų plaukimo baseino Fabijoniškėse rangovo konkursą laimėjusiame konsorciume yra „MG Baltic“ įmonė „Vilmeta“, įmonės „Kaminta“, „Kortas“, A. Žilinskio ir ko“ ir „Alvora“. Jos baseiną turėjo statyti už 3,7 mln. eurų, nors planuota darbų vertė buvo ne didesnė kaip 3 mln. eurų.

Kaip subrangovę laimėtojai ketino kviesti „MG Baltic“ grupės statybų bendrovę „Mitnija“, skelbė savivaldybė.

„Viena pastaba buvo, kad savivaldybė buvo numačiusi per mažai lėšų negu pateikti visi siūlymai. Be abejo, išvados aiškios, kad reikia „užsimesti“ tų lėšų numatytų, nes mes planavome, kad bus mažiau tų lėšų išleista. Aišku, kad reikės nuo šiol planuoti ne realistines, optimistines sąmatas, bet kiek įmanoma labiau pesimistines, kad visąlaik galėtume pasigirti, kad už gerokai mažiau yra perkama“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Anot jo, VPT viena iš pastabų siūlė sugriežtinti reikalavimus statybininkams, tačiau kita pastaba ragino sušvelninti reikalavimus projektuotojams.

„Viena pastaba buvo, kad siūloma labiau sugriežtinti sąlygas statybos darbams, kad nebūtų galima subranga. Iš esmės tai apribotų konkurenciją. Man tai neatrodo labai teisinga, bet reikės tą daryti. Kita pastaba yra, kad projektuotojams reikėtų kelti mažesnes sąlygas. Mūsų sąlyga buvo tokia, kadangi baseinas numatomas iš trijų takelių, sąlyga buvo, kad projektuotojas būtų suprojektavęs bent 4 takelių baseiną. VPT nuomone, tai per griežta sąlyga“, – sakė R.Šimašius.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) gegužę pareiškė įtarimus buvusiam Liberalų partijos lyderiui Eligijui Masiuliui ir „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui dėl galimos korupcijos. Viešumoje svarstoma, jog kyšį R.Kurlianskis galėjo duoti, galbūt siekdamas padėti „Mitnijai“ laimėti rangos konkursus Vilniuje, o tarp jų minimas ir mažasis baseinas Fabijoniškėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.