Vietos ūkininkų produkcija – naudingiausia

Kad vaisiuose ir daržovėse yra daug vitaminų, žinome nuo vaikystės, tačiau Statistikos departamento duomenys parodė, kad kasdien reikiamą kiekį daržovių suvalgo tik 54 procentai Lietuvos gyventojų, o vaisių – vos 48 proc. Tokie skaičiai verčia sunerimti, nes mokslininkai nuolatos stebi didėjantį nutukusių, lėtinėmis ir onkologinėmis ligomis sergančių pacientų kiekį. Neišvengiamai tam įtakos turi ir mūsų mityba: ko, kiek ir kaip suvalgome ir ar mokame pasirinkti organizmui naudingiausius produktus.

Vietinių ūkininkų produkcija.
Vietinių ūkininkų produkcija.
Vietinių ūkininkų produkcija.
Vietinių ūkininkų produkcija.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 11, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 22, 2017, 3:53 AM

Vaisiai ir daržovės – nepakeičiama raciono dalis

Maisto piramidėje, kuria rekomenduoja vadovautis ir gydytojai, ir sveikos gyvensenos specialistai, vaisių ir daržovių valgyti siūloma bent 2–3 kartus per dieną. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, per dieną reikia suvalgyti bent 400 g šviežių daržovių ir vaisių. Tai galėtų būti vienas obuolys, sauja ridikėlių, puodelis žemuogių. Augalinės kilmės maisto produktai turi daug biologiškai veiklių medžiagų, kurios gali apsaugoti nuo lėtinių ligų: piktybinių navikų, širdies ir kraujagyslių ligų bei kitų. Augaliniuose produktuose taip pat yra mineralinių medžiagų, vitaminų, maistinių skaidulų, flavonoidų, fenolių, fitosterolių ir kitų medžiagų, palankiai veikiančių žmonių sveikatą.

Nors lietuviai kasmet suvartoja vis daugiau vaisių ir daržovių, vis dar atsiliekama nuo ES vidurkio ir PSO reikalavimų. Be to, nemažą dalį suvartojamų daržovių kategorijoje užima bulvės, kurias, dėl jų krakmolingumo, yra rekomenduojama keisti kitomis, pavyzdžiui, lapinėmis daržovėmis. Ir nors dažnai kalbama, kad sveikas gyvenimo būdas yra artimesnis jaunimui, šviežius vaisius ir daržoves šalyje valgo dažniausiai 55–74 metų amžiaus gyventojai.

Dėmesys vietos ūkininkų produkcijai

Svarbu pastebėti, kad geriausios vaisių, daržovių, uogų savybės atsiskleidžia tuomet, kai šie produktai turi galimybę sunokti natūraliomis sąlygomis. Pomidorai, braškės, agurkai ar bet kuris kitas vaisius ar daržovė, transportuojami į pardavimo vietą, ima prarasti dalį vertingųjų medžiagų. Dėl šių priežasčių rekomenduojama rinktis vietos ūkininkų užaugintas daržoves. Jos ne tik yra sukaupusios daugiau naudingųjų maistinių savybių, bet ir pasižymi turtingesniu skoniu, nes prinoko dar nenuskintos.

Žemės ūkio ministerija, atsižvelgdama į vaisių ir daržovių vartojimo tendencijas, organizuoja projektą „Augink savo kraštą“. Tai patriotinė akcija, kuria siekiama skatinti visuomenę į mitybos racioną įtraukti daugiau vaisių ir daržovių.

Vietinės produkcijos vartojimas – nauda visai šaliai

Anot žemės ūkio viceministro Sauliaus Jakimavičiaus, vartodami vietinių ūkininkų produkciją žmonės ne tik gauna daugiau organizmui svarbių medžiagų, bet ir prisideda prie visos šalies gerovės. „Projektas „Augink savo kraštą“ yra šis tas daugiau, nei tik vietinių ūkininkų produkcijos vartojimo skatinimas. Pamatinis akcijos tikslas – krašto nepriklausomybė, visiems kartu auginant turtingą savo kraštą. Esame vienos ekosistemos nariai, susiję daugiasluoksniais ryšiais. Vartodami produktus, padedame juos auginti – tampame augintojais, bet auginame daugiau nei produktus – auginame bendruomenes, vietinę ekonomiką, tradicijas, sveikus vaikus – auginame savo kraštą“, – sako S. Jakimavičius.

Prie projekto jau prisijungė daugiau kaip 40 Lietuvos savivaldybių, Lietuvos savivaldybių asociacija, Aleksandro Stulginskio universitetas, viena didžiausių nevyriausybinių organizacijų „Lietuvos skautija“, Lietuvos kaimo turizmo asociacija, Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacija, Lietuvos agrarinių miškų ir mokslo centras bei daugelis kitų. Vienas artimiausių projekto tikslų – kad prekybos tinkluose, restoranų, kavinių ir net švietimo įstaigų valgyklų meniu visi vietinės gamybos produktai būtų pažymėti specialiu iniciatyvos ženklu.

Žemės ūkio ministerija, skatindama vietinių ūkininkų produkcijos vartojimą, padeda ūkininkams užtikrinti ir produkcijos kokybę. Valdžios atstovai bendradarbiauja su ūkininkais, padeda šalies ūkininkams spręsti įvairias kilusias gamybos ir logistikos problemas, rūpinasi šių produktų kokybe – remia kokybiškų produktų sertifikavimą, taiko ES reglamentuotą vaisių ir daržovių skirstymą į kokybės kategorijas (klases).

Daugiau informacijos apie projektą „Augink savo kraštą“ bei Žemės ūkio ministerijos veiklą galima rasti internetiniame puslapyje www.zum.lrv.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.