Sankt Peterburgo forume V. Putinas ketina siūlyti ES susitaikyti

Rusijos lyderis turi žinią Europos Sąjungai (ES) – palikime Ukrainos konfliktą nuošalyje ir grįžkime prie verslo, praneša „Bloomberg“. Tai paaiškėjo, kai buvo nutenkintas jo pasiruošimas Tarptautiniam ekonomikos forumui. Panašu, kad ir ES jau pasiruošusi taikytis su Rusija.

V.Putino patarėjas užsienio politikai teigė, kad perzidetnas nesiruošia derėtis dėl visiško sankcijų atšaukimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putino patarėjas užsienio politikai teigė, kad perzidetnas nesiruošia derėtis dėl visiško sankcijų atšaukimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2016, 3:16 PM, atnaujinta May 21, 2017, 2:00 PM

Sankt Peterburge vyksiančiame Tarptautiniame ekonomikos forume Vladimiras Putinas stengsis normalizuoti santykius tarp Rusijos ir ES, bet susilaikys nuo nuolaidų Ukrainai. Taip skelbia tys pareigūnai, norintys likti paslaptyje, kuriems pavyko susipažinti su kol kas dar slapta informacija.

Rusijos Tarptautiniame ekonomikos forume dalyvaus Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzis ir Europos komisijos (EK) prezidentas Jeanas-Claude'as Junckeris.

JAV ir Europos sankcijos Rusijai dėl konflikto Ukrainoje bei kritusios naftos kainos nustūmė šalį į didžiausią per du dešimtmečius recesiją. Nors Rusija nesitiki staigaus progreso dėl sankcijų atšaukimo, V.Putinas viliasi, kad tunelio gale galima išvysti šviesą, praneša pareigūnai.

„Europoje yra nemažai valstybių, kurios nori grįžti prie tradicinių verslo santykių su Rusija ir Rusijos valdžia tai supranta bei labai sumania demokratija bando padalinti ES vienybę“, – sakė Vokietijos atstovas Joergenas Forbrigas.

Augantis pasipriešinimas

ES atstovai yra įsitikinę, kad sankcijos Rusijai šiemet bus pratęstos – reiktų labai daug balsų prieš, kad jos vis dėlto būtų atšauktos.

Vokietija, kuri buvo pagrindinė sankcijų iniciatorė pranešė, kad ES viduje jaučiamas pasipriešinimas sankcijoms, kurios nemažai kainavo ir pačiai Bendrijai, dėl suprastėjusių eksporto galimybių bei Rusijos embargo maisto produktams.

Kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas taip pat pasisako už šiltesnius santykius su Rusija.

Paklausus, ar V.Putinas tikrai ketina siūlyti ES susitaikyti, jo atstovas Dmitrijus Peskovas atsakė: „Šią žinią jis siunčia nuolat, tiesiog jos niekas neišgirsta.“

Tiesa, pranešama, kad V.Putinas neketina siūlyti jokių pokyčių Ukrainoje, dėl kurios sankcijų atšaukimas ir neatrodo realus. Vietoje to jis akcentuos užsienio verslo galimybes Rusijoje.

Rusija atsigauna

Rusijos centrinis bankas neseniai pranešė, kad Rusijos ekonomika pradeda atsigauti. Tikimasi, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) 2017 m. augs 1,4 proc., o 2018 m. – 2 proc.

Tarptautinis Valiutos Fondas Rusijai prognozuoja vidutinio laikotarpio atsigavimą ir žada, kad ilguoju laikotarpiu Rusijos ekonomika kasmet turėtų paaugti 1,5 proc.

Kaip ir pernai, šiame ekonomikos forume V.Putinas žadės gerėjantį verslo klimatą, mažėjančią šalies priklausomybę nuo naftos ir dujų, augantį produktyvumą, pagalbą smulkiajam ir vidutiniam verslui bei technologijų industrijos tobulinimą.

Kol kas šių tikslų įgyvendinti nepavyko, o be jų joks ryškesnis Rusijos ekonomikos atsigavimas – sunkiai įtikimas.

Vokietija nori taikytis

Nepaisant to, ES taip pat rodo ženklų, kad visai norėtų atnaujinti verslo santykius su Rusija. J.Junckeris su V.Putinu gali aptarti, kaip paspartinti dujotiekio „Nordstream“, kuriuo rusiškos dujos pasiekia Vokietiją, statybą.

Šis klausimas padalino ES, nes dalis valstybių „Nordstream“ mato kaip grėsmę Europos energetinei nepriklausomybei, nors Vokietija pasipelnytų iš didesnio pajėgumo tiesioginio dujų tranzito.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Waleris Steinmeieris užsiminė, kad sankcijos Rusijai galėtų būti atšauktos dar prieš tai, kai bus įvykdytas Ukrainos taikos planas. Jis teigė, kad užtektų to, Minsko taikos susitarime būtų progresas ir ES galėtų sankcijas Rusijai mažinti „žingsnis po žingsnio“.

V.Putino patarėjas užsienio politikai teigė, kad prezidentas nesiruošia derėtis dėl visiško sankcijų atšaukimo. „Bet kai Europa bus pasiruošusi, mes šį žingsnį pasitiksime ir esame pasiruošę imtis veiksmų ir iš savo pusės“, – sakė jis.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.