EK siūlomi tarifai brangintų skambučius keliaujantiems į užsienį

Derėsis su EK

M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2016, 12:59 PM, atnaujinta May 20, 2017, 4:52 PM

„EK pasiūlyti nauji didmeniniai tarifai yra ženkliai brangesni, ypač skambučių, nei kainos, kuriomis šiuo metu naudojasi Lietuvos gyventojai.

Todėl, jei būtų galutiniai nustatyti būtent tokie didmeninių paslaugų Europoje tarifai, Lietuvos gyventojai vietiniais tarifais be priemokos kalbėti negalėtų, nes už kiekvieną Lietuvos mobiliojo ryšio bendrovės kliento skambučio minutę Europoje operatorius turėtų mokėti didmeninę kainą, kuri didesnė, nei vietiniai tarifai, ir taip patirtų nuostolį už kiekvieną minutę“, – BNS sakė „Bitė Lietuvos“ atstovė spaudai Žana Jakevičienė.

Anot jos, didmeniniai tarifai turi būti mažesni, arba šalims, kuriose vietiniai tarifai yra pigesni, turėtų būti įstatymų numatytos išimtys taikyti didmeninius tarifus klientams, keliaujantiems Europoje.

Derėsis su EK

„Šiuo metu turime sutartis su kai kuriais Europos operatoriais, pagal kurias didmeninė kaina yra artima nuliui. Įsigaliojus Europos Komisijos siūlymui viena išeitis bus ta, kad operatoriai turės susitaikyti su nuostoliais.

Vis dėlto dar reikia sulaukti oficialios Komisijos politikos ir sprendimo“, – BNS sakė „Tele2“ atstovas spaudai Andrius Baranauskas.

Anot jo, įmonė per Švedijos „Tele2“ grupę sieks pateikti savo poziciją EK.

„Mes visos „Tele2“ grupės lygiu konsultuosimės su Europos Komisija. Manome, kad reguliavimas leidžia mokėti mažiau, kad didmeninė kaina turėtų būti mažesnė. Šiaurės šalys turi konkurencinį trūkumą derėtis dėl tarptinklinio ryšio kainų, nes kur kas daugiau žmonių iš Šiaurės keliauja į Pietus ir naudojasi tarptinkliniu ryšiu, o ne atvirkščiai“, – kalbėjo A.Baranauskas.

„Teo LT“ ir „Omnitel“ teisės vadovė Giedrės Kaminskaitės-Salters BNS teigė, kad dėl EK siūlomų viršutinių kainų ribų bus privalu detaliai konsultuotis ir tartis su rinka.

„Nustatinėjant bet kokias viršutines kainų ribas, būtina atsižvelgti į investicijų poreikį, technologinę evoliuciją ir kitus veiksnius, kad kainų limitai netaptų kliūtimi paslaugų plėtrai ir pažangai“, – BNS sakė G.Kaminskaitė-Salters.

Anot jos, didmeniniai paslaugų tarifai turi atspindėti sąnaudas, tačiau nežinant visų detalių apie rengiamus pakeitimus, įmonė negali įvertinti, kokią įtaką tai turės jos kainodarai.

Apsispręs iki gruodžio vidurio

EK praėjusią savaitę paskelbė projektą dėl didmeninių tarptinklinio ryšio paslaugų kainų mažinimo. EK siekia sudaryti sąlygas, kad iki 2017 metų birželio, vartotojui išvykus į kitą ES šalį, jis galėtų naudotis tarptinklinio ryšio paslauga be jokių papildomų tarifų.

Projekte siūloma nustatyti, kad operatoriai, teikdami didmenines tarptautinio tarptinklinio ryšio paslaugas ES šalyse, negalėtų reikalauti iš kitų operatorių daugiau nei 4 centų už tarptinklinio ryšio skambučio minutę, 1 cento už trumpąją žinutę (SMS) ir 0,85 cento už 1 megabaitą (MB) perduotų duomenų.

Iki šių metų gruodžio vidurio numatyta patvirtinti sąžiningo naudojimosi taisykles, kurios užkirstų kelia vartotojų piktnaudžiavimui.

 Iki gruodžio vidurio EK taip pat turi patvirtinti tvarką, kaip išimtinėmis aplinkybėmis galės naudotis ES valstybių tarptinklinio ryšio paslaugų teikėjai.

Nuo balandžio pabaigos prasidėjo pereinamasis laikotarpis iki 2017 metų birželio, kai mažmeniniai tarptinklinio ryšio paslaugų tarifai sumažėjo iki 4 kartų.

Pokalbio minutė gali būti tik 5 centais (be PVM) brangesnė nei šalies viduje, priemoka už trumpąją žinutę – 2 centais, už perduotų duomenų megabaitą – 5 centais (be PVM). Atsiliepti į skambutį papildomai kainuos 1,14 cento (be PVM) už minutę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų