„Barclays“ darbuotojai kalti dėl manipuliavimo LIBOR indeksu

3 buvę „Barclays“ darbuotojai pagaliau sulaukė nuosprendžio dėl to, kad 2005-2007 m. manipuliavimo LIBOR palūkanų normomis, praneša BBC.

Jay'as Merchantas, Jonathanas Mathewas ir Alexas Pabonas pripažinti kaltais po 10 savaičių vykusio teismo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jay'as Merchantas, Jonathanas Mathewas ir Alexas Pabonas pripažinti kaltais po 10 savaičių vykusio teismo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2016, 5:07 PM, atnaujinta May 19, 2017, 10:11 PM

Jay'as Merchantas, Jonathanas Mathewas ir Alexas Pabonas pripažinti kaltais po 10 savaičių vykusio teismo. Jiems skiriama bausmė paaiškės ketvirtadienį. Dar du buvę „Barclays“ darbuotojai, Ryanas Rechas ir Stelios'as Contogoulas, nuosprendžio dar laukia.

LIBOR bankininkai vadina svarbiausiu pasaulyje skaičiumi. Tai tarpbankinė palūkanų norma, taikoma 300-500 trilijonų JAV dolerių vertės sandoriuose, nustatyti kainos atskaitos tašką.

LIBOR nėra nustatomas remiantis konkrečiais kriterijais. Vietoje to, bankų yra klausiama – už kokią sumą jūs skolintumėte savo lėšas? Problema su šiuo skaičiavimo metodu iškyla krizių laikotarpiais. Kai bankams visiškai nenaudinga skolinti, kokį pasiūlymą LIBOR nustatymui jie gali pateikti?

Krizės laikotarpiu LIBOR nustatymas priminė žaidimą, kai užmerktomis akimis reikia asiliukui prisegti uodegą.

Būtent taip 2005-2007 m. 16 bankų, tarp jų ir „Barclays“ Anglijos bankininkų asociacijai pateikdavo savo siūlomas palūkanų normas.

Teismas, nagrinėjęs „Barclays“ darbuotojų bylą teigė, kad net mažiausi pokyčiai LIBOR indekse galėjo generuoti milžiniškus pelnus juo besinaudojantiems prekybininkams.

Pripažinta, kad 4 „Barclays“ prekybininkai paprašė darbuotojų, atsakingų iš įmonės LIBOR nustatymą, jį nurodyti tokį, kuris būtų patogus šių darbuotojų vykdomiems sandoriams.

Praėjusiais metais dėl manipuliacijų tarpbankinių palūkanų normomis buvo nubaustas pirmas fizinis asmuo – Tomas Hayes'as. Jam buvo paskirta 14 metų kalėti, nors vėliau bausmė buvo sumažinta iki 11.

2012 m. bankas „Barclays“ jau buvo nubaustas rekordine 290 mln. svarų sterlingų suma už manipuliavimą LIBOR normomis.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.