Mainais už seną buitinę techniką – naudingas kuponas

Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras siūlo neįprastus mainus: gyventojams, atvežusiems senų elektronikos prietaisų, dovanojama komposto.

Gatavas kompostas, kurį gyventojai gauna mainais už pasenusią buitinę elektroniką, laukia rudens.
Gatavas kompostas, kurį gyventojai gauna mainais už pasenusią buitinę elektroniką, laukia rudens.
Gatavas kompostas, kurį gyventojai gauna mainais už pasenusią buitinę elektroniką, laukia rudens.
Gatavas kompostas, kurį gyventojai gauna mainais už pasenusią buitinę elektroniką, laukia rudens.
Daugiau nuotraukų (2)

Virginija Petrauskienė

2016-07-11 16:04, atnaujinta 2017-05-19 05:09

Už nebenaudojamą šaldytuvą, kompiuterį, skalbyklę ar viryklę, atgabentą į didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles, gyventojai gauna kuponą. Vieno tokio kupono turėtojas gali pasiimti praktišką dovaną – pusę tonos Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centre (PRATC) pagaminto komposto.

Panevėžiečiai į šią akciją buvo pakviesti dar pavasarį, kai prasidėjo pats daržų tvarkymo sezonas. Dabar į ją įsijungė ir Kupiškio bei Rokiškio gyventojai.

„Norėjome paskatinti žmones nepalikti televizorių, šaldytuvų prie gatvėse esančių šiukšlių konteinerių. Ir priminti, kad atgyvenusius buitinės technikos prietaisus atvežtų į didžiųjų atliekų aikšteles. Šios akcijos metu taip pat siekiame atkreipti dėmesį, kad mūsų centre gyventojai gali ir patys nusipirkti komposto“, – sakė PRATC eksploatacijos inžinierius Kazimieras Šinkūnas.

Perpuvę medžių lapai, šakelės, kitokios augalinės atliekos tampa vertinga natūralia trąša, pagerinančia dirvos sudėtį. K.Šinkūno teigimu, pavasarį, kai žmonės pradėjo daržų sezoną, per mėnesį iš centro komposto buvo išvežama iki 100 tonų. Dabar kuponus gavę gyventojai laukia rudens, kai daržuose bus nuimtas derlius ir ateis laikas kasti bei patręšti žemę.

K.Šinkūnas pasakojo, kad į sąvartyną atgabentos žaliosios atliekos suverčiamos į didelius kaupus ir paliekamos pūti. Jos virsta trąša maždaug per penkerius metus. Per tą laiką bent kartą kaupus tenka perkasti ir pajudinti, kad greičiau vyktų procesas.

Persijotą kompostą siūloma įsigyti gyventojams. Vienos tonos kaina – 10 eurų ir 14 centų. Parduotuvėje maišuose parduodamas perpuvusių žaliųjų atliekų kaina yra gerokai didesnė. K.Šinkūnas pripažino, kad PRATC pagamintas kompostas nėra toks kokybiškas, koks būna parduodamas specializuotose parduotuvėse. Iš miesto atvežamose žaliosiose atliekose neretai pasitaiko įsimaišiusio plastiko gabalų, kitokių stambių atliekų. Jas tenka pašalinti.

Komposto gamybai skirtų žaliųjų atliekų į PRATC daugiausiai atvežama rudenį, kai krinta medžių lapai, soduose sunoksta obuoliai. Tiesa, žaliavos būsimajai ekologiškai daržų trąšai netrūksta ir vasarą, kai gyventojai į specializuotas aikšteles suveža kiemuose nupjautą žolę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.