Skandalas? Jose Manuelis Barroso tampa banko liokajumi

Skandalas. Taip kai kurie Europos politikai įvertino buvusio Europos Komisijos prezidento portugalo Jose Manuelio Barroso sprendimą darbuotis banke „Goldman Sachs“. Bet formaliai jis turi tam teisę.

JAV investiciniame banke yra dirbę ar toliau tebedirba daug aukštus postus įvairiose šalyse užėmusių veikėjų. Naujausias „pirkinys“ – J.M.Barroso bankui patarinės, kaip tvarkytis su „Brexit“ padariniais.<br>„Scanpix“ nuotr.
JAV investiciniame banke yra dirbę ar toliau tebedirba daug aukštus postus įvairiose šalyse užėmusių veikėjų. Naujausias „pirkinys“ – J.M.Barroso bankui patarinės, kaip tvarkytis su „Brexit“ padariniais.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

(„Lietuvos rytas“)

Jul 15, 2016, 12:41 PM, atnaujinta May 18, 2017, 7:55 PM

Vis dėlto ekonomikos ir politikos pasaulyje anokia naujiena, kad aukštas pareigas anksčiau ėjęs pareigūnas pereina dirbti į didžiulę korporaciją.

Aišku, toli gražu ne visi elgiasi taip, kaip buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schröderis, kuris baigęs politinę karjerą tapo Rusijos „Gazprom“ patarėju.

Jis iki šiol dažnai vadinamas rusų liokajumi.

Vis dėlto J.M.Barroso sprendimas dirbti amerikiečių banke ir persikelti į Londoną sukėlė nemenką audrą.

Juolab kad Didžioji Britanija rengiasi pradėti skyrybų su ES procedūras.

Prancūzai stojo piestu

Neįtikėtina. Taip 60 metų portugalo, iki 2014-ųjų spalio 31 dienos vadovavusio EK, poelgį įvertino Prancūzijos vyriausybė.

Šios šalies Europos reikalų sekretorius Harlemas Desiras paragino jį nepriimti bankininkų pasiūlymo, nes taip J.M.Barroso neva pasirinktų Europai priešišką kelią.

Amerikiečių banko Londono padalinyje buvęs EK vadovas eis patarėjo ir prezidento „be aiškios srities“ pareigas.

Koks bus jo atlyginimas, kol kas niekas nepaskelbė.

„Goldman Sachs International“ vadovai Michaelas Sherwoodas ir Richardas Gnodde’as tik išplatino pranešimą, kuriame aiškino, kad naujasis prezidentas patarinės klientams, susiduriantiems su nelauktais ir grėsmingais rinkos ekonomikos iššūkiais.

„Jose Manuelio patirtis yra neįtikėtina – ypač Europos reikalų“, – aiškino banko vadovai.

Skelbiama, kad jis patarinės dėl „Brexit“ padarinių.

Nėra prie ko prikibti

Vis dėlto protestuoja ne tik prancūzai. Briuselyje irgi užsimenama apie tai, kad J.M.Barroso turėtų netekti kas mėnesį jam mokamų maždaug 15 tūkstančių eurų, – juk tokią kompensaciją galima suvokti kaip ankstesnio darbdavio atlygį už tai, kad žmogus nedirbtų kitam.

Tačiau portugalas gali atrėžti, kad viskas daroma pagal taisykles. Ir jis būtų visiškai teisus.

Mat buvusio EK prezidento sutartyje numatytas 18 mėnesių laikotarpis galimam interesų konfliktui išvengti.

Nuo to laiko, kai J.M.Barroso paliko kabinetą Briuselyje, praėjo jau 20 mėnesių.

Žinomų pavardžių – daug

„Goldman Sachs“ buvusių ir esamų darbuotojų sąraše yra labai daug gerai žinomų veikėjų.

Vieni iš šio banko pasuko į politiką ar verslą, kiti pasielgė priešingai – baigę kadenciją vienur atėjo dirbti čia.

Šiame banke darbavosi George’o W.Busho laikais Baltųjų rūmų administracijos vadovu buvęs Joshua Boltenas, buvęs JAV centrinio banko Niujorko padalinio vadovas Johnas Whiteheadas, anksčiau Amerikos finansų sekretoriumi dirbęs Robertas Rubinas.

Ką ir kalbėti, pavyzdžiui, apie Robertą Zoellicką, kuris anksčiau vadovavo Pasaulio bankui.

Beje, 2002–2005 metais aukštas pareigas Londono padalinyje ėjo ne kas kitas, o dabartinis Europos centrinio banko (ECB) prezidentas italas Mario Draghi.

Lyg tyčia prieš jam pasirodant „Goldman Sachs“ pagelbėjo Graikijos vyriausybei ne visai teisingai apskaičiuoti savo skolas. Tai vyko 2001-aisiais. M.Draghi tikino, kad dirbdamas banke apie tai nieko nėra girdėjęs.

ECB vadovo tautietis Mario Monti 2004-aisiais baigė ES komisaro karjerą ir pasuko į „Goldman Sachs“, kuriame dirbo patarėju tarptautiniais klausimais.

Tačiau vėliau italas nusprendė grįžti į politiką ir 2011 metais tapo savo šalies vyriausybės vadovu – po to, kai iš posto pasitraukė skandalingasis Silvio Berlusconi. („Spiegel.de“, BNS, LR)

Iš Briuselio – įspėjimai ir priminimai

Europos Komisija J.M.Barroso šią savaitę priminė, kad dirbdamas JAV investicijų bankui „Goldman Sachs“ jis vis vien turės laikytis ES profesinės paslapties taisyklių.

„Pagal Europos Sąjungos teisės aktus, visi buvę Komisijos nariai ir toliau yra saistomi pareigos elgtis sąžiningai ir apdairiai, taip pat saugoti profesines paslaptis“, – įspėjo EK atstovas Margaritis Schinas.

Jis citavo ES įstatymus, pagal kuriuos buvę Komisijos nariai gali netekti teisių į pensiją ar išmokas, jeigu nesilaiko griežtų taisyklių dėl interesų konfliktų – net ir pasibaigus jų kadencijai.

„J.M.Barroso neturėjo pranešti apie šį darbą savo įpėdiniui Jeanui Claude’ui Junckeriui, nes pereinamasis 18 mėnesių laikotarpis po jo kadencijos jau baigėsi, tad galima pagrįstai manyti, kad jis nebeturi priėjimo prie konfidencialios informacijos“, – pareiškė M.Schinas.

Anot jo, J.M.Barroso apie savo naująjį darbą dabartiniam EK vadovui pranešė paskambinęs telefonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.