Skęstantis vokiečių bankas skandina ir visą finansų pasaulį

Birželį Tarptautinis valiutos fondas (TVF) vokiečių „Deutsche Bank“ pavadino rizikingiausia finansine institucija pasaulyje. Ekspertai mano, kad bankas gali atkartoti „Lehman Brothers“ likimą, bet jeigu tai įvyks, pasekmės pasaulinei finansų sistemai gali būti siaubingos, rašo rbc.ru.

Birželį Tarptautinis valiutos fondas (TVF) vokiečių „Deutsche Bank“ pavadino rizikingiausia finansine institucija pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Birželį Tarptautinis valiutos fondas (TVF) vokiečių „Deutsche Bank“ pavadino rizikingiausia finansine institucija pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Generalinis banko direktorius Johnas Cryanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Generalinis banko direktorius Johnas Cryanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ekspertai mano, kad vokiečių bankas gali atkartoti „Lehman Brothers“ likimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ekspertai mano, kad vokiečių bankas gali atkartoti „Lehman Brothers“ likimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-07-18 13:22, atnaujinta 2017-05-18 13:12

Vokiečių banką, kuris iki šiol neatsitiesė po 2008 metų krizės, TVF pavadino rimčiausiu rizikos faktoriumi pasaulio ekonomikai. JAV Federalinė rezervų sistema (FRS) pranešė, kad banko padalinys neišlaikė nepalankių sąlygų testavimo dėl nekokybiško rizikų valdymo ir finansų planavimo. Testą išlaikė 33 bankai, jo neišlaikė tik „Deutsche Bank“ ir ispanų „Santander“.

Šių naujienų fone vokiečių banko akcijos nuvertėjo tiek, kiek jos nebuvo kritusios pastarąjį trisdešimtmetį. Dabar jų vertė – 12,37 dolerio už vienetą. Ekspertai iš vakarų vis dažniau kalba apie tai, kad didžiausią Vokietijos banką gali ištikti amerikiečių investicinio banko „Lehman Brothers“, kuris 2008 metų rugsėjį bankrutavo, likimas. Būtent po šio bankroto pradėjo globali finansų krizė.

Domino principas

Vokietijos finansų sektorius turi labai svarbią reikšmę globaliai ekonomikai. Vokiečių aktyvų valdymo rinka pagal dydį yra trečioji Europos Sąjungoje (ES). Šalyje yra 2 iš 30 pasaulinei ekonomikai svarbių bankų („Deutsche Bank“ ir „Allianz SE“). Vokietija – viena stambiausių finansinių priemonių prekybos rinkų. Čia taip pat veikia daugybė nedidelių bankų ir finansinių bendrovių.

Kaip savo ataskaitoje rašo TVF, šalies viduje „Deutsche Bank“ yra glaudžiai susijęs su kitais komerciniais bankais ir draudimo bendrovėmis, todėl jis gali ir juos užkrėsti finansinėmis ligomis. Investicinis „Deutsche Bank“ padalinys – vienas iš stambiausių pasaulyje. Jį galima palyginti su amerikiečių „Bank of America“, „Merrill Lynch“, „Morgan Chase“, „Citigroup“ ir „Goldman Sachs“ padaliniais.

Vokietijos bankų problemos gali sukelti grandininę reakciją ir bankų krizę visame pasaulyje. O nuostoliai vokiečių bankų sistemai bus mažesni negu pasaulinei, aiškina TVF.

Pabaigos pradžia

2009 metais „Deutsche Bank“ generalinis direktorius Josefas Ackermannas tvirtino, kad bankas turi pakankamai pinigų, kad galėtų susidoroti su krize. Bet 2012 metais keli buvę kolegos pareiškė, kad iš tiesų bankas slėpė 12 mlrd. dolerių nuostolius.

„Deutsche Bank“ pirmąkart apie bankrotą prabilo 2013 metais, kuomet pripažino papildomo kapitalo poreikį. Tais pačiais metais jis pritraukė 3 mlrd. dolerių. Buvo tikinama, kad tokios sumos užteks.

2015 metų kovą streso testai parodė, kad bankui vėl reikia papildomo kapitalo. Tų metų balandį bankas gavo 2,5 mlrd. dolerių baudą.

Šių metų birželį bankas dėl machinacijų vėl atsidūrė skandalo centre. Praėjusių metų duomenimis, bankas pirmąkart nuo 2008 metų patyrė 6,8 mlrd. dolerių nuostolių. Pajamos sudarė 33,5 mlrd. dolerių, o tai šiam bankui tikrai nėra daug.

Pastaraisiais metais bankas bandė reorganizuoti savo darbą. 2015 metų spalį buvo pradėta pertvarka, buvo reorganizuojamos operacijos ir sumažintas darbuotojų skaičius. Tačiau rezultatų šie pokyčiai neatnešė.

Kaip rašo „The Street“, 2008 metais, kuomet „Lehman Brothers“ pareiškė apie bankrotą, jis turėjo 639 mlrd. dolerių vertės aktyvus ir 619 mlrd. dolerių skolų.

„Deutsche Bank“ stabilizavimo užduotis gali būti neįvykdoma. Sunku įsivaizduoti, kaip bankas išspręs skolų problemą be ilgalaikio kapitalo pritraukimo.

Britų klausimas

„Brexit“ gali neigiamai atsiliepti vokiečių bankui. Jis – stambiausias europiečių bankas, o iš Didžiosios Britanijos jis gauna 20 proc. visų pajamų.

Kaip pranešė „Bloomberg“, gegužę generalinis banko direktorius Johnas Cryanas paskelbė apie planus perkelti banką iš Londono. Kaip pastebi „The Street“, verslo dalies su 8 tūkst. darbuotojų perkėlimas nėra lengva užduotis ir ji suduos smūgį balansui.

„Brexit“ gali neigiamai paveikti ir aktyvų pardavimus, kurių apmitys kovą sudarė 31 mlrd. dolerių. Kaip pažymi laikraštis „Financial Times“, tai gerokai mažesnis skaičius netgi 2008 metais (88 mlrd. dolerių).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.