Krizė džiugina tabako gamintojus – rusai rūko kaip niekada daug

Rusiją kaustančios ekonominės krizės akivaizdoje tabako kompanijos klestėte klesti, mat rūkalų paklausa tik didėja.

„Sunkmečiu žmonės jų griebiasi vis dažniau, o tai žlugdo valstybės pastangas kovoti su rūkymu“, – aiškino V.Želninas.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Sunkmečiu žmonės jų griebiasi vis dažniau, o tai žlugdo valstybės pastangas kovoti su rūkymu“, – aiškino V.Želninas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Aug 16, 2016, 11:27 AM, atnaujinta May 15, 2017, 8:05 PM

Daugelio ekonomikos sričių rodikliai Rusijoje vis prastesni, tačiau ne cigarečių gamintojų.

Nuo 2013-ųjų sugriežtinus įstatymus rūkalų paklausa Rusijoje pradėjo menkti, bet pastarieji metai – išimtis. Pirmąjį 2015-ųjų pusmetį šalyje buvo parduoda 136,5 milijardo cigarečių pakelių, o per tą patį laikotarpį šiemet – 153,3 milijardo. Skirtumas – 840 milijonų pakelių.

Vieno iš jų vidutinė kaina – apie 100 rublių (1,38 euro). Tad lyginamuoju laikotarpiu gamintojų apyvarta išaugo net 84 milijardais rublių (1,163 mlrd. eurų).

Žinoma, nemažai Rusijoje pagamintų cigarečių nelegaliai patenka į kitas, daugiausia ES valstybes. Tačiau jos griežtina kovą su kontrabanda, tad vargu ar tai gali būti tokio augimo priežastis.

Tabako rinkos eksperto Vadimo Želnino nuomone, paradoksalu, bet būtent dėl krizės išaugo rūkalų paklausa. „Sunkmečiu žmonės jų griebiasi vis dažniau, o tai žlugdo valstybės pastangas kovoti su rūkymu“, – aiškino V.Želninas.

Dėl tokių pokyčių tabako koncernai džiaugiasi, o pačiai valstybės ekonomikai – nieko gero. Rusijoje šiuo metu rūko apie 39 proc. suaugusiųjų ir ketvirtadalis paauglių. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, kasmet dėl to patiriama apie pusantro trilijono rublių (20,77 mlrd. eurų) žalos, nes dėl su tabaku susijusių ligų pirma laiko miršta apie 300 tūkst. darbingo amžiaus žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.