Baisusis Palangos viešbutis gali išsisukti su juokinga bauda

Apsistoti Palangos viešbučiuose – dažnam – prabanga. Išleidę krūvą pinigų tikimės gero ir malonaus poilsio, tačiau kartais atostogos gali kaip reikiant apkarsti. „Kampuose ant lubų – vorai, spinteles išlūžusios, galų gale įsijungė vos kelios lempos, nes kitos buvo perdegusios ir neveikė“, – taip skiltyje „Bendraukime“ apie Palangos „Šachmatinės“ viešbutį rašė ten nakčiai apsistojusi skaitytoja Vidmantė (visą Vidmantės pasakojimą galite skaityti čia).

„Kampuose ant lubų – vorai, spinteles išlūžusios, galų gale įsijungė vos kelios lempos, nes kitos buvo perdegusios ir neveikė“, – būtent tokį atsiliepimą apie Palangos „Šachmatinės“ viešbutį paliko ten nakčiai apsistojusi Vidmantė.<br>Skaitytojos nuotr.
„Kampuose ant lubų – vorai, spinteles išlūžusios, galų gale įsijungė vos kelios lempos, nes kitos buvo perdegusios ir neveikė“, – būtent tokį atsiliepimą apie Palangos „Šachmatinės“ viešbutį paliko ten nakčiai apsistojusi Vidmantė.<br>Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-19 08:20, atnaujinta 2017-05-15 12:08

Už nakvynę Basanavičiaus gatvėje moteris sumokėjo 90 eurų. Kaina nemaža, tačiau viešbučio aplinka moterį šokiravo – viskas čia buvo nešvaru ir apgadinta.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija nuolat pasisako prieš privačius nuomininkus ir teigia, kad jų veiklą būtina kontroliuoti, bet pasirodo, kad su higiena prastai ir prestižinėse kurortų vietose įsikūrusiuose viešbučiuose. O ir jų tikrinimas nėra labai efektyvus – sąlygos „Šachmatinėje“ paskutinį kartą buvo tikrintos 2011 m., o dabar viešbutis gali išsisukti su 14 eurų bauda. 

Tik pavienis atvejis

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė jau seniai kovoja su higienos pažeidimais privačiame sektoriuje ir teigia, kad nuomojami butai dar labiau nesilaiko higienos reikalavimų: „Pas privatininkus išvis nėra tikrinama higiena. Šis įstatymas buvo panaikintas 2010 metais. Mes norėtume sugrąžinti šį įstatymą, nes viskas čia iki pirmo tokio incidento, o viešbučiai tikrinami pastoviai. Ši situacija, yra viena iš kelių šimtų viešbučių, tai negali taikyti kaip taisyklę visiems, bet nemanau, kad tai yra norma.“

Evalda Šiškauskienė teigė, kad jai situacija su „Šachmatinės“ viešbučiu labai keista ir nesuprantama: „Nelabai įsivaizduoju, kaip visą vasarą buvo srautas žmonių ir niekas nesiskundė, o čia vienai moteriai viskas buvo labai blogai. Taip pat keista, kad žinome, jog viešbutis yra įsikūręs puikioje vietoje, o šitaip apsileisti ir kad visą sezoną niekas nekreiptų dėmesio yra sunku patikėti.

Mano nuomone, šis viešbutis tiesiog pats sau kabinasi kilpą ant galvos. Klientų neapgausi. Be abejo, tai kiekvieno savininko reikalas ir tokia antireklama ir klientų praradimas jiems patiems yra lyg šakos pjovimas. Man yra labai keistą, nes iš tiesų, tai vis tik yra šeimininkų apsileidimas, o gal ir sezoniškumo reikalas.“

Moteris teigia, kad šiais laikais reikia ypatingai atkreipti dėmesį į švarą ir tvarką, nes socialiniuose tinkluose dedamos nuotraukos greitai plinta ir žmonės jomis noriai dalinasi.

„Nieko nepaslėpsi šiais laikais, tik pats sau kilpą neriesi ant kaklo“, – sakė E. Šiškauskienė.

Viešbutis tikrinamas nebuvo

Visuomenė sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė teigė, kad dėl šio, Palangoje esančio viešbučio, skundų gauta nebuvo, tačiau paskutinį kartą jis buvo tikrintas tik 2011 metais:

„Paskutinį kartą viešbutyje „Šachmatinė“ periodinė valstybinė visuomenės sveikatos saugos kontrolė buvo vykdoma 2010 m. liepos 23 d., operatyvioji (ne pagal skundą, o pagal pavedimą) – 2011 m. rugpjūčio 10 d. Kontrolių metu higienos normos, reglamentuojančios apgyvendinimo paslaugų sveikatos saugos reikalavimus, reikalavimų pažeidimų nebuvo nustatyta.“

Tačiau, pasak Astos Šlepetienės, kalbant apie dabartinę situaciją galima teigti, kad viešbutyje „Šachmatinė“ higienos normos buvo pažeistos. 

„Iš pateiktų nuotraukų galima teigti, kad viešbutyje „Šachmatinė“ apgyvendinimo paslaugos teikiamos pažeidžiant Lietuvos higienos normos „Apgyvendinimo paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“ reikalavimus“, – sakė Asta Šlepetienė.

Bauda – vos 14 eurų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Ingrida Skridailienė teigė, kad per metus iš viso patikrinama apie 35 proc. leidimus – higienos pasus turinčių viešbučių.

„2016 m. iš 124 patikrinimų, atliktų viešbučiuose, nustatyti 39 pažeidimai“, – sakė I.Skridailienė.  Dažniausiai viešbučiai neatlieka geriamojo vandens tyrimų, naudoja netinkamas patalpų valymo, dezinfekavimo priemones, darbuotojai dirba nepasitikrinę sveikatos.

Viešbutyje nustačius visuomenės sveikatos saugos reikalavimų pažeidimų, skiriamas nurodymas juos pašalinti ir atliekamas grįžtamosios kontrolės patikrinimas. Jei dar kartą patikrinus nustatoma, kad pažeidimai nepašalinti, skiriama bauda.

„Jei atsakingas asmuo sutinka su pažeidimu, skiriama pusė minimalios baudos, kuri šiuo metu siekia 7 eurus, jei nesutinka – skiriama visa bauda“, – sakė I.Skridailienė.

2016 m. pagal periodinės kontrolės planą jau buvo patikrinti 124 viešbučiai visoje Lietuvoje, pernai iš viso patikrinti 195 viešbučiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.