Atšaukta kredito unijos „Amber“ licencija, siūloma skelbti bankrotą

Lietuvos banko valdyba pripažino kredito uniją „Amber“ nemokia ir visam laikui atšaukė jos veiklos licenciją. Atšaukus licenciją, kredito unija neturi teisės teikti finansinių paslaugų.

Atšaukta kredito unijos „Amber“ licencija, siūloma skelbti bankrotą.<br>V.Deksnio nuotr.
Atšaukta kredito unijos „Amber“ licencija, siūloma skelbti bankrotą.<br>V.Deksnio nuotr.
Atšaukta kredito unijos „Amber“ licencija, siūloma skelbti bankrotą.<br>T.Bauro nuotr.
Atšaukta kredito unijos „Amber“ licencija, siūloma skelbti bankrotą.<br>T.Bauro nuotr.
Atšaukta kredito unijos „Amber“ licencija, siūloma skelbti bankrotą.<br>T.Bauro nuotr.
Atšaukta kredito unijos „Amber“ licencija, siūloma skelbti bankrotą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 20, 2016, 2:11 PM, atnaujinta May 12, 2017, 12:24 PM

Nutarta kreiptis į Vilniaus apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo šiai kredito unijai, teigiama Lietuvos banko pranešime.

Pagal Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą, poveikio priemonės dėl nemokumo pritaikymas yra draudžiamasis įvykis, todėl kredito unijos indėlininkams bus išmokamos indėlių draudimo išmokos.

Nutarimas atšaukti „Amber“ licenciją priimtas įvertinus kredito unijos laikinosios administratorės „Insolvensos“ pateiktą informaciją apie unijos finansinę būklę ir išvadą, kad nėra realių galimybių atkurti kredito unijos veiklos stabilumą ir patikimumą. Iš pateiktos išvados ir „Amber“ finansinių ataskaitų darytina išvada, kad šios kredito unijos turto vertė yra mažesnė negu įsipareigojimai, taigi kredito unija yra nemoki.

Netaikė normatyvų

Lietuvos banko valdyba atsižvelgė ir į tai, kad „Amber“ nevykdo visų jai taikomų veiklos riziką ribojančių normatyvų, taip pat į tai, kad kredito unijai anksčiau jau ne kartą buvo taikytos poveikio priemonės ir duoti rašytiniai nurodymai dėl teisės aktų, reglamentuojančių saugią ir patikimą kredito unijų veiklą, reikalavimų pažeidimų.

Įvertinusi tikslinio inspektavimo metu nustatytus kasos tvarkymo, grynųjų pinigų operacijų ir kitus trūkumus, šių metų liepos 25 dieną Lietuvos banko valdyba „Amber“ paskyrė laikinąjį administratorių. Lietuvos banko valdyba įpareigojo laikinąjį administratorių įvertinti kredito unijos finansinę būklę ir pateikti pasiūlymus dėl jos veiklos perspektyvų.

„Amber“ nėra Lietuvos centrinės kredito unijos narė. Pagal turto dydį 2016 metų pirmojo pusmečio pabaigoje ji užėmė 3 proc. visos kredito unijų rinkos.

Veikla – pelninga

Lietuvos banko sprendimas atšaukti pavieniui veikusios kredito unijos „Amber“ licenciją neturės jokios įtakos vieningoje LCKU sistemoje veikiančių kredito unijų finansinei situacijai ir kasdienei veiklai, teigia Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU).

Pasak LCKU valdybos pirmininko Fortunato Dirginčiaus, pelningai veikianti LCKU sistema šiuo metu didžiausią dėmesį skiria tvaraus kapitalo didinimui, ruošdamasi Seimo patvirtintos kredito unijų reformos įgyvendinimui.

Indėlininkai gaus draudimo išmokas  

Viešoji įstaiga  “Indėlių ir investicijų draudimas“ (toliau – draudimo įmonė) informuoja, kad visi šios kredito unijos indėlininkai, kuriems priklauso draudimo išmokos, jas gaus Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymo nustatyta tvarka.

Draudimo išmokos indėlininkams bus išmokėtos per 20 darbo dienų nuo draudžiamojo įvykio dienos – iki 2016 m. spalio 18 d.

„Užtikrinsime, kad visi indėlininkams priklausantys pinigai būtų pervesti kaip galima greičiau.

Draudimo įmonė indėlių draudimo išmokas išmokės pagal kredito unijos pateiktus duomenis apie indėlininkus ir jų turėtas lėšas sąskaitose. Draudimo išmokos bus mokamos per kredito įstaigą, apie kurią viešai bus pranešta atskiru pranešimu“, – teigė „Indėlių ir investicijų draudimo“ direktorė Aurelija Mažintienė.   

Kredito unijos indėlininkams dėl draudimo išmokos niekur kreiptis nereikia. Taip pat jiems nereikia niekam teikti duomenų apie turėtą indėlį. Visą reikalingą informaciją apie indėlininkus ir jų turėtus indėlius draudimo įmonei suteiks kredito unija.  Apie kredito įstaigą, per kurią indėlininkams bus išmokamos draudimo išmokos, draudimo įmonė informuos žiniasklaidoje ir įmonės interneto svetainėje www.iidraudimas.lt.

Tada indėlininkai galės kreiptis į šią kredito įstaigą dėl jiems priklausančių draudimo išmokų. Preliminariais duomenimis, bendra mokėtinų draudimo išmokų suma – apie 20 mln. eurų, indėlininkų, kuriems priklauso draudimo išmokos – apie 1000.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?