Pamatė „Vaikiško“ torto sudėtį ir pakraupo

Torto, skirto vaikams, sudėtyje – 21 skirtingas priedas, pažymėtas ženklu „E“. Ne maistas, o nuodas? O gal raidelės „E“ bijome be reikalo?

Torto, skirto vaikams, sudėtyje – 21 skirtingas priedas, pažymėtas ženklu „E“.<br>„Facebook“ ir 123fr nuotr.
Torto, skirto vaikams, sudėtyje – 21 skirtingas priedas, pažymėtas ženklu „E“.<br>„Facebook“ ir 123fr nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2017, 7:12 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:36 PM

Socialiniame tinkle „Facebook“ pastarosiomis dienomis sklando nuotrauka, kurioje įamžinta „Vaikiško“ torto, pirkto parduotuvėje „Rimi“, sudėtis. E475, E330, E160a, E500, E101...

„Reiktų užrašo didelėmis raidėmis „Pavojinga gyvybei“, „Jau ir to torto nesinori“, „Vaikai nuodijami“ – tokius komentarus rašo „Facebook“ vartotojai.

(Ne)baisusis E

Turbūt kiekvienas žino, kad E priedai – blogai. Sužinojus, kas slepiasi už šios raidelės, gali pasidaryti dar baisiau. Sorbitolis, hidroksipropilceliuliozė, poliksientileno (20) sorbinato monostearatas... Tikrai neskamba kaip dalykai, kuriuos norėtųsi dėtį sau į skrandį.

Vis dėlto ne visi E nuodingi. „Vaikiško“ torto sudėtyje – 21 skirtingas „E“ priedas, tačiau pagal Europos Sąjungos taikomas normas, nė vienas jų nėra priskiriamas sveikatai pavojingiems.

Nors E463 ( Hidroksipropilceliuliozės) nereikėtų duoti kūdikiams, o dideliais kiekiais vartojamas E341 (kalcio fosfatas) gali organizme sukelti kalcio trūkumą, kai kurie E – visiškai nepavojingi.

Štai priedas E330 yra paprasčiausia citrinų rūgštis, E500 yra natrio karbonatas, gaunamas iš druskos, o E440 – pektinas yra randamas praktiškai visuose vaisiuose.

Žinoma, tai nereiškia, kad visi E – nekaltučiai. Manoma, kad E954 (sacharinas) gali sukelti vėžinius susirgimus, o į mėsą dedamas E250 gali paskatinti migreną ar hiperaktyvumą.

Išvengti neįmanoma

Pasaulyje žinoma daugiau nei tūkstantis įvairių maisto priedų, iš kurių Lietuvoje leidžiama naudoti 380. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Lietuvoje į maisto produktus dedami tik leidžiami vartoti maisto priedai, o jų kiekiai, atsižvelgiant į galimą poveikį žmonių sveikatai, yra ribojami.

Tortas „Vaikiškas“ kokybės prasme atitinka visus Lietuvos teisės aktuose nustatytus kokybės ir sudedamųjų dalių reikalavimus“, – sakė „Rimi“, prekiaujančios minėtuoju tortu, viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Ji pabrėžė , kad „Vaikiškas“ tortas iš tiesų nėra vaikiškas: „Šio torto savybės nėra ypatingos, o „Vaikiškas“ naudojamas labiau dėl torto papuošimo, ne kiek dėl jo sudėties. Todėl planuojame artimiausiu metu pavadinimą pakeisti“.

„Vaikišką“ tortą pagamino „Rimi“ kepėjos. „Pagal teisės aktus privalome skelbti visą gaminių sudėtį – tą ir darome, net jeigu sudėtinės dalys nėra mūsų pagamintos, pvz., riebalų mišinys ar kildinimo medžiagos“, – sakė G.Bielsktė.

Maisto priedų besibaidantiems pirkėjams ji pasiūlė parduotuvėse paieškoti natūralios sudėties gaminių su sviestu ar grietinėle iš linijos „Naminis“. Tiesa, ir čia sudėtyje ko gero išvysite „E“. „Kai kurių sudėtinių dalių kepiniuose išvengti praktiškai neįmanoma, pavyzdžiui, kepinių sodos“, – sakė G.Bielskytė.

Ar verta bijoti?

Besibaidantiems maisto priedų reiktų žinoti ir dar vieną dalyką – ne viskas sveika, kas be E. Neretai parduotuvėje gaminių sudėtį tik permetame akimis, tačiau čia neradus „E kodų“, nereiškia, kad gaminys – be priedų. 

Maisto priedus galima žymėti dviem būdais – nurodyti E numerį arba pilną priedo pavadinimą. VMVT Vyriausiosios specialistės Vilmos Pušinaitės teigimu, dauguma gamintojų Lietuvoje savo prekes žymi E kodais, tačiau rinkoje gausu ir ilguoju būdu įvardintų maisto priedų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ragina nebijoti maisto priedų. „Šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie maisto priedų savybes, jų vartojimą bei reglamentavimą stokos“, – rašoma Tarnybos informaciniame pranešime.

VMVT informuoja, kad visi maisto priedai praeina ilgą kelią, kol patvirtinami maisto produktų gamybai. Lietuva vadovaujasi ES šalyse galiojančiais teisės aktų reikalavimais, o į produktus dedami maisto priedų kiekiai paskaičiuojami taip, kad nekenktų žmonių sveikatai, produktą vartojant kasdien.

„Negalima vienareikšmiškai teigti, kad maisto priedai yra kenksmingi. Maisto priedai daugumai žmonių nekelia problemų, bet vis tik nedidelis skaičius žmonių su konkrečiomis alergijomis gali būti jautrūs tam tikrų maisto priedų buvimui maiste. Dažniausiai maisto priedai, galintys turėti neigiamą poveikį, pačios alergijos (netoleravimo) nesukelia, o tik padidina arba prisideda prie jos pasireiškimo“, – sakė V.Pušinaitė.

Pirkėjams ji pataria pirmiausia atidžiai skaityti gaminių sudėtis: „Tik tokiu būdu galima įsitikinti, kad perkama maisto prekė atitiks lūkesčius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.