Kas gi tas Agrokoncernas? Klaidūs R.Karbauskio verslo imperijos užkulisiai

Trąšos, herbicidai ir kitokie žemės ūkiui skirti chemikalai, rusiški kombainai – seniai žinoma, ką pardavinėja „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio įkurtas Agrokoncernas. Tačiau naujiena tapo tai, kad siūlo ir lengvuosius automobilius.

Kaune įsikūręs Agrokoncernas iki šiol buvo daugiau žinomas tik su žemės ūkiu susijusiems žmonėms, bet pastarąją savaitę tapo garsus įsisiūbavus R.Karbauskio ir G.Kildišienės skandalui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaune įsikūręs Agrokoncernas iki šiol buvo daugiau žinomas tik su žemės ūkiu susijusiems žmonėms, bet pastarąją savaitę tapo garsus įsisiūbavus R.Karbauskio ir G.Kildišienės skandalui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaune įsikūręs Agrokoncernas iki šiol buvo daugiau žinomas tik su žemės ūkiu susijusiems žmonėms, bet pastarąją savaitę tapo garsus įsisiūbavus R.Karbauskio ir G.Kildišienės skandalui.<br>T.Bauro nuotr.
Kaune įsikūręs Agrokoncernas iki šiol buvo daugiau žinomas tik su žemės ūkiu susijusiems žmonėms, bet pastarąją savaitę tapo garsus įsisiūbavus R.Karbauskio ir G.Kildišienės skandalui.<br>T.Bauro nuotr.
Agrokoncerno grupės apyvarta 2015 metais.
Agrokoncerno grupės apyvarta 2015 metais.
Daugiau nuotraukų (3)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas“)

Jan 21, 2017, 4:06 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 6:45 PM

Šią savaitę ėmė aiškėti aplinkybės, kaip Seimo narė Greta Kildišienė gali naudotis R.Karbauskio įmonei priklausančiu automobiliu „Range Rover“, – išperkamosios nuomos sutartį sudarė jos motina Vladislava Mikalauskienė.

Tačiau visi taškai dar nesudėti. Mokesčių inspektoriai tiria, iš kur buvusi darželio auklėtoja gavo tiek pinigų, kad sumokėtų 5 tūkst. eurų pradinį įnašą ir vėliau kas mėnesį pervedinėtų po tūkstantį eurų už 47 tūkst. eurų vertės automobilį.

Į ugnį pateko ir Agrokoncernas. Seimo narė Aušra Maldeikienė paprašė Lietuvos banko atsakyti, ar teikdama išperkamosios nuomos paslaugas įmonė nepažeidžia Vartojimo kredito įstatymo.

Agrokoncerno veiklos sąraše išperkamoji nuoma neminima.

Įmonės vadovai portalui 15min.lt tvirtino, kad bendrovė tuo ir neužsiima.

Tuo metu R.Karbauskis viešai aiškino, kad pagarsėjusio „Range Rover“ išperkamoji nuoma nėra kuo nors išskirtinė – neva tokių žmonių kaip G.Kildišienė yra šimtai, tūkstančiai.

Pradėjo nuo petražolių

Tad kas gi tas Agrokoncernas? Centrinė būstinė Vytėnuose (Kaunas) panašesnė į vidurinės klasės atstovo namą nei į šimtus milijonų eurų apyvartą skaičiuojančios verslo įmonės būstinę.

Pati kompanija skelbiasi teikianti su žemės ūkiu susijusias paslaugas. Tai – agrochemijos prekės, produkcijos supirkimas, prekyba technika.

Tiesa, neužsimenama apie tai, kiek valdoma žemės ūkio bendrovių, kokie plotai joms priklauso. Tačiau vieša paslaptis, kad jie skaičiuojami dešimtimis tūkstančių hektarų.

Nors Agrokoncerną įkūręs R.Karbauskis kurį laiką mėgino krimsti mokslus tuometėje Žemės ūkio akademijoje (dabar – Aleksandro Stulginskio universitetas), tėvo Česlovo Karbauskio, kuris sovietmečiu vadovavo kolūkiui, pėdomis jis pasuko ne išsyk.

Interviu lrytas.lt dabartinis „valstiečių“ lyderis pasakojo pirmą uždarbį studijų metais gavęs su draugais augindamas petražoles, bet vėliau ėmęsis kitokio verslo – studentų sukurta bendrovė padėjo kitiems parengti įmonių steigimo dokumentus.

Svarbus susitikimas Maskvoje

Pernai vos pasibaigus Seimo rinkimams juos pralaimėję konservatoriai ėmė skelbti neva Ukrainos saugumiečių parengtą pažymą apie R.Karbauskį, kurioje jis minimas kaip su Rusijos agentais bendravęs Karabasas.

Pats politikas tvirtino, kad tai tėra bandymas diskredituoti ir jo partiją, ir jį patį. Kad ir kaip ten būtų, šiam milijonieriui tai turėjo nemenkos įtakos.

R.Karbauskis anksčiau yra pasakojęs, kad studijų metais Maskvoje buvo susipažinęs su puikių ryšių Vokietijoje turinčiu armėnu. Matyt, šis labai pasitikėjo jaunuoliais iš Lietuvos, jei netrukus Kaune jiems pavyko įsteigti „valiutinę“, arba, kaip tais laikais buvo įprasta vadinti, „komercinę“ parduotuvę.

Išsiskyrė prekių gausa

Su trąšomis ar petražolėmis tai neturėjo nieko bendra – čia buvo prekiaujama kosmetika, rūbais, batais.

„Skirtingai nuo kitų valiutinių parduotuvių, kuriose būdavo tik po vieną prekę, mes pirkėjams pateikėme įvairių dydžių asortimentą“, – yra prisiminęs R.Karbauskis.

Žemės ūkio akademijos studentai įkūrė bendrą Lietuvos, Vokietijos ir Rusijos įmonę, tik jai trūko pinigų prekėms įsigyti.

Kad ir kaip būtų keista, laukinio kapitalizmo pradžios laikais jas partneriai tiekdavo konsignacijos pagrindais – jiems būdavo sumokama tik prekes pardavus.

Anot paties R.Karbauskio, tam padėjo jo išvaizda: „Man tuo metu buvo 20 metų, auginau niekada gyvenime neskustus ūsus, todėl atrodžiau šiek tiek vyresnis.“

Pasinaudojo bankrotais

Vėliau verslo partnerių keliai išsiskyrė, o būsimasis „valstiečių“ lyderis už sukauptus pinigus įsigijo rusišką sėjamąją, traktorių, purkštuvą ir ėmėsi ūkininkauti netoli Kuršėnų. O netrukus – ir supirkinėti bankrutuojančius ūkius.

R.Karbauskis neslėpė, kad didžiuma ūkių, kuriuos jis perėmė, jau nebesudurdavo galo su galu. Bankrutuojanti buvo ir jam atitekusi dabar pagarsėjusių Naisių žemės ūkio bendrovė.

Tačiau „valstiečių“ lyderis tikino nė vieno ūkininko prievarta nenuvaręs nuo žemės, todėl jo valdomų didžiulių plotų kaimynai nėra nusiteikę priešiškai.

O plėtrą finansuodavo bankai, kuriems jis įkeisdavo savo turtą.

Anot R.Karbauskio, paskolos kartais siekdavo ir pusę milijardo litų (dabar būtų 145 mln. eurų).

Jau 2009 metais koncernas valdė apie 12 tūkst. hektarų žemės Pakruojo ir Radviliškio rajonuose. Tuomet jo savininkas neslėpė planuojantis įsigyti dar daugiau žemės ūkio bendrovių.

„Galime bet kurį bankrutuojantį ūkį per metus padaryti pelningą. Turime pakankamai patirties. Šiandien matome, kad kai kurios žemės ūkio bendrovės patirs nuostolių ir jų savininkai ieškos pirkėjų“, – tuomet, kai pasaulyje siautėjo finansų krizė, „Verslo žinioms“ planus dėstė R.Karbauskis.

Atrodo, kad tokia veiklos strategija kol kas puikiai pasiteisino. Mat Agrokoncerno grupė šiuo metu vienija jau pusšimtį įmonių, tarp kurių yra ir Latvijos „Latagrokoncerns“, o 2015-aisiais finansiniais metais jos apyvarta siekė 400,7 mln. eurų.

Rusija minima nuolat

Pasklidus kalboms apie ryšius su Rusija, R.Karbauskis dievagojosi toje šalyje nebuvęs daugiau nei porą dešimtmečių.

Tačiau Agrokoncernas anksčiau skelbėsi atstovaujantis Rusijos kompanijai „Acron“, kuri yra viena iš didžiausių šios šalies trąšų gamintojų. Šios bendrovės savininkas Viačeslavas Kantoras yra vienas turtingiausių Rusijos žmonių – „Forbes“ duomenimis, jo turto vertė vakar siekė 3,1 milijardo JAV dolerių (2,91 mlrd. eurų).

Pagal šį rodiklį dabar Londone gyvenantis žydų kilmės verslininkas Rusijoje užima 33-iąją, o visame pasaulyje – 688-ąją vietą.

R.Karbauskis anksčiau tvirtino jo nepažįstantis, o Agrokoncernas esą tiesiog pardavinėjo „Acron“ gaminamas trąšas.

Verslo gijų su rusais – ne viena. Pavyzdžiui, politiko įmonė „Agrokoncerno technika“ platina Rusijoje pagamintą žemės ūkio techniką – „Rostselmaš“ kombainus bei „Versatile“ (tai „Rostselmaš“ priklausantis prekės ženklas) traktorius.

Bendrovės ir jo akcininko turtas bei pajamos

* Agrokoncerne, kuris įsteigtas 1993 metais, dirba 263 žmonės. Įmonės įstatinis kapitalas siekia 5,7924 mln. eurų, visos akcijos priklauso R.Karbauskiui. Tokius duomenis pateikia kreditų biuras „Creditinfo“.

* Bendrovės transporto parke yra 265 transporto priemonės, tarp kurių – 110 lengvųjų automobilių.

* Grupės įmonė „Agrokoncerno grūdai“ pasižymi didžiausia apyvarta. Pernai šios įmonės pajamos siekė daugiau nei 230 mln. eurų. Darbuotojų – 80, automobilių – nė vieno. 100 proc. akcijų savininkas – R.Karbauskis.

* „Agrokoncerno technikos“ pajamos 2012 m. (vėlesni duomenys nepateikiami) siekė daugiau nei 4 mln. eurų. Šių metų sausį įmonėje dirbo 32 žmonės, ji turėjo 17 automobilių, o visos akcijos priklauso politiko tėvui Č.Karbauskiui.

* Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) skelbiamame 500 didžiausių mokesčių mokėtojų sąraše po trijų praėjusių metų ketvirčių Agrokoncernas buvo 58-oje vietoje, sumokėjęs 8,014 mln. eurų; „Agrokoncerno technika“, sumokėjusi 2,478 mln. eurų mokesčių, – 230-oje.

* 1996 m. kandidatuodamas į Seimą R.Karbauskis nurodė turintis 555 518 litų (dabar – 160 889 eurų) vertės turto.

* Po metų savivaldybių rinkimuose pateiktoje deklaracijoje nurodyti 569 578 litai (164 961 euras).

* Prieš 2000-ųjų Seimo rinkimus verslininkas deklaravo 4 860 541 lito (1 407 710 eurų) vertės turtą.

* Pernai pateiktoje deklaracijoje nurodyta R.Karbauskio turto vertė – 2 050 794 eurai.

* Šią savaitę R.Karbauskis papildė savo privačių interesų deklaraciją – joje nurodė, kad prieš tris savaites iš bendrovės „KIA Auto“ įsigijo amerikietišką visureigį „Cadillac Escalade“.

* Visais ratais varomas automobilis turi 6,2 litro darbo tūrio V8 formos 426 AG variklį. Mašina yra 5,2 metro ilgio ir sveria mažiausiai 3,3 tonos. Degalų sąnaudos, kaip skelbiama, irgi solidžios – 10,3–18 litrų 100 km, bet iš tikrųjų sunaudojama apie 20 litrų.

* „Cadillac Escalade“ Europoje nėra itin populiarūs. Juos dažniau įsigyja amerikiečiai, šis modelis populiarus tarp JAV reperių ir kino žvaigždžių. 2017 metų „Escalade“ visureigio kaina prasideda nuo 73 tūkstančių JAV dolerių. Tai – 69 tūkstančiai eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.