Dėl šiurkščių pažeidimų atleistas „Oro navigacijos“ vadovas

Ilgametis valstybės įmonės „Oro

„Įmonėje nustatyta šiurkščių pirkimų procedūrų pažeidimų, keliančių abejonių dėl A.Raščiaus darbo skaidrumo ir efektyvumo“, – BNS sakė R.Masiulis, ketvirtadienį pasirašęs įsakymą.<br>V.Balkūno nuotr.
„Įmonėje nustatyta šiurkščių pirkimų procedūrų pažeidimų, keliančių abejonių dėl A.Raščiaus darbo skaidrumo ir efektyvumo“, – BNS sakė R.Masiulis, ketvirtadienį pasirašęs įsakymą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2017, 3:46 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:26 PM

„Įmonėje nustatyta šiurkščių pirkimų procedūrų pažeidimų, keliančių abejonių dėl A.Raščiaus darbo skaidrumo ir efektyvumo“, – BNS sakė R.Masiulis, ketvirtadienį pasirašęs įsakymą.

Ministro teigimu, Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) atskleidė, kad įmonėje klestėjo neskaidrūs, galimai vienam tiekėjui skirti viešieji pirkimai.

„Patikrinimo metu nustatyta, kad „Oro navigacijos“ vadovas į VPT išvadas neatsižvelgė, o pati įmonės veikla ne kartą kėlė abejonių dėl galimos korupcijos. Vertindamas situaciją konstatuoju, kad vadovas nebegali vykdyti savo pareigų“, – išplatintame pranešime teigė R.Masiulis.

Pasak jo, A.Raščiui bus išmokėta 2 mėnesių vidutinio atlyginimo dydžio išeitinė kompensacija. Praėjusių metų ketvirtą ketvirtį jo vidutinis atlyginimas siekė 5 tūkst. eurų.

BNS trečiadienį rašė, kad „Oro navigacijos“ skelbiami beveik 11 mln. eurų vertės skrydžių valdymo centro rangovo konkursai stringa jau kelerius metus. 2015 metų gruodį Vilniaus apygardos teismas nurodė bendrovei nutraukti pirmą kartą skelbtą konkursą. Pernai įmonė paskelbė naują konkursą, tačiau VPT įpareigojo jį nutraukti, o rugpjūtį nurodė, kad 3,25 mln. eurų vertės ryšių, navigacijos ir stebėjimo techninės patalpos statybos sutartis su bendrove „Satela“ turi būti nutraukta ir organizuotas naujas pirkimas.

Susisiekimo ministerijai sukėlė abejonių neskelbiamų derybų pasirinkimas įrangos pirkimui iš Suomijos NRPL ir Prancūzijos „Thales“ – įmonė neatliko rinkos tyrimo potencialiems tiekėjams ir numatomai pirkimo vertei nustatyti. „Oro navigacijos“ už beveik 500 tūkst. eurų iš NRPL įsigyta įranga naudojama kaip pagalbinė, o kad atitiktų ES teisę, ji turės įsigyti kitą įrangą.

Be to, „Oro navigacija“ iš bendrovės „VG Consult“ pagal 2012–2014 metais pasirašytas 5 sutartis įsigijo paslaugų už 171,9 tūkst. eurų. Susisiekimo ministerijai sukėlė abejonių šių paslaugų reikalingumas ir viešųjų pirkimų skaidrumas.

Taip pat nustatyta, kad „Oro navigacija“ iš bendrovės „Santika“ 2010–2016 metais įsigijo kelionių organizavimo paslaugų už 692,5 tūkst. eurų.  Kilo abejonių, ar perkant šias paslaugas buvo laikomasi įstatymo.

Laikinai „Oro navigacijai“ vadovaus įmonės finansų ir ekonomikos direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Gustys. Artimiausiu metu ketinama skelbti konkursą generalinio direktoriaus pareigoms eiti.

62-ejų A.Raščius „Oro navigacijai“ vadovavo nuo 2001 metų. Prieš tai jis laikinai vadovavo Lietuvos civilinės aviacijos direkcijai, dirbo VGTU Antano Gustaičio aviacijos instituto direktoriaus pavaduotoju.

„Oro navigacija“ vykdo Lietuvos tarptautinius įsipareigojimus teikdama specializuotas paslaugas šalies oro erdvėje, bendrovės veiklą itin griežtai reglamentuoja šalies ir tarptautiniai teisės aktai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.