Rusija: savi – į namus, svečiai – lauk

Rusija mėgina atsitverti nuo kitų valstybių. Užsienyje dirbantys šios šalies piliečiai masiškai sugrįžta, o užsieniečiai iš čia neša kudašių.

Rusija mėgina atsitverti nuo kitų valstybių. Užsienyje dirbantys šios šalies piliečiai masiškai sugrįžta, o užsieniečiai iš čia neša kudašių.<br>123rf nuotr.
Rusija mėgina atsitverti nuo kitų valstybių. Užsienyje dirbantys šios šalies piliečiai masiškai sugrįžta, o užsieniečiai iš čia neša kudašių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Mar 17, 2017, 1:27 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 7:47 PM

Pernai į Rusiją sugrįžo rekordinis skaičius šios šalies piliečių, anksčiau išvykusių dirbti ar gyventi į užsienį, – apie 150 tūkst.

Kremlius giriasi, kad pagaliau pradėjo veikti valstybinė programa, skirta padėti persikelti užsienyje dirbantiems tautiečiams. Tiesa, sugrįžėliai apie kokią nors valstybės pagalbą neužsimena.

Pakeis išvykstančius?

Dauguma parvykusių į gimtinę rusų tvirtino pastaraisiais metais vis dažniau susiduriantys su neigiama užsieniečių nuostata pačios Rusijos atžvilgiu.

Neva kreivai į rusus pradėta žvelgti ne tiktai Vakarų šalyse, bet ir anksčiau draugiškomis vadintose valstybėse – Čekijoje, Slovakijoje ir kitose.

Tačiau sugrįžėliai neturėtų likti be darbo savo tėvynėje. Jie galės užimti iš čia vis dažniau apsisprendžiančių išvykti užsienio specialistų vietas.

Pastarieji neslepia, kad jiems įgriso vis stiprėjantis rusų nacionalizmas.

Rusija jau nebevilioja

Anot įdarbinimo agentūrų, kvalifikuotų darbuotojų srautas ėmė slūgti dar 2015 metais, kai šiuo metu jau likviduota Federalinė migracijos tarnyba per pusmetį išdavė vos 27 tūkst. leidimų gyventi ir dirbti – perpus mažiau nei prieš metus.

Nuo to laiko padėtis labiau suprastėjo.

Palyginti su 2015-aisiais, užsieniečių įdarbinimu užsiimančių kompanijų apyvarta pernai susitraukė tris kartus.

Labiausiai užsieniečių sumažėjo bankų, nekilnojamojo turto, statybų ir farmacijos sektoriuose. Nieko stebėtina – anksčiau mokėtų atlyginimų nebeliko, o vidutinė sutarčių trukmė susitraukė nuo trejų iki pusantrų metų.

Daugiau nei pustrečio milijono užsienyje dirbančių žmonių vienijančios pasaulinės organizacijos „InterNation“ reitinge Rusija iš 60 pasaulio valstybių rikiuojasi 47 vietoje.

Pagal siūlomas darbo sąlygas ją aplenkė net Kenija, Čilė, Ukraina ar Rumunija, o pirmauja Taivanas ir Malta.

Įgriso nacionalizmas

Užsieniečiai dažniausiai prisipažįsta pavargę nuo prasto klimato, gausybės policininkų ir rusų potraukio prie pinigų.

Ketverius metus „Siemens“ gamykloje Sankt Peterburge dirbęs vokietis Reineris Kinatederis stebėjosi vietos žmonių mąstysena: „Jiems labai svarbu uždirbti daug, labai daug pinigų. Vokiečiams svarbesni kiti dalykai.

Mano tėvynėje vertybės – kitokios. Ten vertinamas laisvalaikis arba galimybė pačiam kontroliuoti darbo procesus.“

Ne paskutinėje vietoje užsieniečiams yra ir politinė padėtis Rusijoje. Šešerius metus čia dirbęs žurnalo „Stern“ korespondentas Andreas Albesas tvirtino, kad rusų patriotizmas jau lenda per gerklę.

„Man labai nemalonu, kai rusai pamano, kad man nepatinka jų šalis, jei aš ką nors bloga pasakau prezidento Vladimiro Putino adresu.

Bet mano meilė Rusijai su juo visiškai nesusijusi. Man nesvarbu, kas prezidentas, svarbūs yra žmonės“, – aiškino vokietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.