Gabiausius gundo ir darbdaviai, ir emigracija

Tauragės rajone, kuris anksčiau buvo Pietvakarių Lietuvos pramonės centras, šiuo metu daugiausia nedidelių prekybos, automobilių remonto, baldų gamybos ir kitokių įmonių. Pagal jų poreikius specialistus ir rengia Tauragės profesinio rengimo centras (PRC).

Būsimoji kirpėja L.Zaleckienė ir jos modelis konkurse Paryžiuje.<br>Tauragės PRC nuotr.
Būsimoji kirpėja L.Zaleckienė ir jos modelis konkurse Paryžiuje.<br>Tauragės PRC nuotr.
Tauragės PRC nuotr.
Tauragės PRC nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audrė Srėbalienė, LR korespondentė

Mar 21, 2017, 3:42 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 1:00 PM

„Versle dirbu 25 metus. Esu ir Tauragės PRC baigiamųjų egzaminų komisijos pirmininkas, tad puikiai matau, kiek jaunų žmonių noriai kimba į profesijos mokslus, o kiek tik prastumia laiką“, – sakė automobilių remonto įmonės „Gralis“ savininkas Gediminas Maškauskas.

Tai – vienas Tauragės krašto verslininkų, kurio įmonėje praktiką atlieka, o neretai ir įsidarbina Tauragės PRC moksleiviai.

„Šiame centre yra puikiai įrengta mokymo bazė, bet moksleiviams dar būtina įgyti ir patirties. Savarankiškai jie gali imtis darbo maždaug po poros trejų metų. Tiek laiko reikia tiesiog ištverti. Juk darbo spartos dar nėra, įgūdžiai taip pat ne iš karto susiformuoja, tad ir atlygis būna nedidelis.

Bet vėliau darbų ratas įsisuka, algos taip pat“, – kalbėjo G.Maškauskas.

Šiuo metu „Gralio“ techninės priežiūros centre praktiką atlieka 4 moksleiviai – automobilių šaltkalviai ir elektromechanikai. Tiems, kurie atsiunčiami į šią įmonę, anot pašnekovo, paprastai netrūksta noro nei mokytis, nei dirbti, tad kasmet po keletą absolventų ir įdarbinama.

Stebi specialistų poreikį

Pasak Tauragės profesinio rengimo centro direktoriaus Stasio Lapės, Tauragės regione beveik nėra aukštųjų technologijų įmonių, todėl čia sukuriama nedidelė pridėtinė vertė, tad mokami mažesni negu vidutiniškai Lietuvoje atlyginimai.

Tačiau tai nereiškia, kad rajone neįmanoma gauti darbo. Juoba kad Tauragėje veikianti didžiausia apskrityje profesinio mokymo įstaiga – Tauragės PRC – stengiasi atsižvelgti į regiono verslo poreikius. Centre rengiami kvalifikuoti darbuotojai – regiono jaunimui sudaromos geros sąlygos konkurencingai profesijai įgyti.

Šiuo metu PRC mokoma pagal vienuolikos iš 20-ies pirminio profesinio mokymo programų, pavyzdžiui, statybininko-apdailininko, automobilių elektromechaniko bei mechaniko, baldžiaus, kosmetologo, kirpėjo ir kitų. Be to, PRC nuolat bendrauja kone su 50 regiono įmonių ir organizacijų, jis yra Tauragės apskrities verslininkų asociacijos narys.

„Verslininkai ieško siuvėjų, medienos apdirbimo staklininkų, pardavėjų, bet jaunimui šios programos nėra patrauklios. Populiarumo nebetenka ir baldžių, padavėjų-barmenų, virėjų specialybės. Priežastis, kurią nurodo dažnas jaunuolis, – sunkus, monotoniškas darbas ir menkas atlygis“, – sakė S.Lapė.

Tokia padėtis nulemia ir mokinių motyvaciją renkantis mokymosi programas. Natūralu, kad populiaresnės tos programos, kurias baigęs jaunas specialistas gali be didelių investicijų pradėti savarankišką veiklą ar tikėtis panašaus darbo užsienyje, pavyzdžiui, automobilių remonto ar grožio paslaugų srityje.

Mokosi ir suaugusieji

PRC laukiami ir amato išmokti norintys suaugusieji. Jiems siūloma per 80 mokymo programų, trunkančių 8–9 mėnesius, pavyzdžiui, verslo ir administravimo, kompiuterijos, architektūros ir statybos, miškininkystės. Anot Tauragės PRC absolventės Jolitos Mikalauskienės, ji yra įgijusi ne vieną profesiją, dirbo ir kultūros srityje, kol galiausiai nutarė, kad viską užbrauks ir imsis darbo, apie kurį svajojo.

Prieš metus Tauragės PRC ji įgijo kirpėjo specialybę ir įsidarbino naujame šio miesto salone „Grožis Jums“. „Mokydamasi, jei tik kuo nors abejodavau, nuolat klausdavau dėstytojų. Ir jos tuo džiaugėsi, nes klausimai reiškia ir tai, kad žmogui ypač svarbu gauti žinių“, – sakė J.Mikalauskienė.

Skyrė investicijų

„Turime puikias sąlygas kvalifikuotiems specialistams rengti. Investavome, tad mokymo kabinetuose sumontuota šiuolaikinė darbo įranga suteikia galimybių mokyti modernių technologijų, darbo kultūros.

Automobilių remontininkai, maisto ruošimo darbuotojai, kirpėjai, kosmetologai mokomi moderniose klasėse, kuriose įranga kartais pranoksta net tą, kokią turi įmonės.

Profesijos mokytojai gerai išmano savo darbą ir stengiasi taip parengti mokinius, kad jų bendrosios žinios ir profesinė kvalifikacija atitiktų darbdavių reikalavimus. O kad mokomoms specialybėms netrūktų paklausos, nuolat bendraujame su darbdaviais ir Darbo birža“, – kalbėjo S.Lapė.

Kita vertus, absolventai ne iš karto tampa meistrais, jiems dar stinga patirties, o ir adaptacija užtrunka. „Jaunam specialistui labai svarbu darbdavio pagarba, padorus atlyginimas, leidžiantis bent kukliai verstis. Užtat apmaudu, kai dalis gabiausių mūsų absolventų suskumba ieškoti darbo kitose ES šalyse. Tokį kelią pasirenka apie 20–30 proc. jaunųjų specialistų. Tačiau yra savo verslą sukūrusių ir sėkmingai dirbančių čia, gimtajame krašte“, – kalbėjo S.Lapė.

Moksleivių garbės pakyla

Tauragės PRC mokiniai ir mokytojai gebėjimus, žinias tobulina dalyvaudami įvairiuose profesinio meistriškumo konkursuose, kuriuos Lietuvoje organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija bei verslo organizacijos. Jie neretai atsistoja ir ant nugalėtojų ar prizininkų pakylos.

Pavyzdžiui, Dovydas Šėgžda. Baigiamojo kurso moksleivis respublikiniame konkurse „Geriausias jaunasis automechanikas 2017“ užėmė 2-ąją vietą.

2016 m. centro moksleivė – būsimoji kirpėja Laura Zaleckienė atvirame Lietuvos kirpėjų čempionate „Pelenė 2016“ tapo prizininke ir įgijo teisę atstovauti Lietuvai Europos kirpėjų čempionate Paryžiuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.