Svarbu vartotojams – keisis buitinės technikos ženklinimas

Namų apyvokos prietaisų energetinis efektyvumas ateityje bus žymimas skalėje nuo A iki G. Dėl to antradienį neformaliai sutarė Europos Parlamentas ir ES Taryba.

Vaizdinėje namų apyvokos prekių reklamoje turės būti paminėta ir produkto energijos vartojimo efektyvumo klasė skalėje nuo A iki G.<br>T.Bauro nuotr.
Vaizdinėje namų apyvokos prekių reklamoje turės būti paminėta ir produkto energijos vartojimo efektyvumo klasė skalėje nuo A iki G.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2017, 4:20 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 10:56 AM

Vartotojai naująsias skales be „+“ ženklo („A+, A++ ir t.t.“) parduotuvėse išvys ne anksčiau nei 2019 m. pabaigoje. Plėtojantis technologijoms ateityje skalė turės būti vėl peržiūrėta, kuomet bent 30 proc. ES rinkoje parduodamų namų apyvokos prekių pateks į A klasę arba kuomet bent 50 proc. rinkoje esamų prekių pateks į dvi aukščiausias A ir B klases.

Spausdintas naujasis ženklinimas bus pateikiamas kartu su gaminiu, o skaitmeninė jo versija bus pasiekiama internetu. Jei dėl gaminio atnaujinimo pakistų jo energijos vartojimo efektyvumo klasė, tiekėjas bus įpareigotas apie tai pranešti vartotojui.

Vaizdinėje namų apyvokos prekių reklamoje turės būti paminėta ir produkto energijos vartojimo efektyvumo klasė skalėje nuo A iki G. Taip pat bus rengiamos viešųjų ryšių akcijos naujajam žymėjimui pristatyti.

Europos Parlamento prašymu specialiai bus žymimi „energetiškai išmanūs“ gaminiai – tie, kurie geba prisitaikyti ir automatiškai optimizuoti energijos vartojimo režimą.

Ateityje keičiant šį reglamentą Europos Komisija turės įvertinti galimybę užtikrinti vartotojų teisę gauti kompensaciją įsigijus žemesnės energetinės klasės gaminį negu buvo nurodyta perkant. Savo ruožtu Komisija bus įpareigota sukurti duomenų bazę šios srities nusižengimams registruoti, taip pat interneto portalą, skirtą geriau informuoti padėtį rinkoje sekančias organizacijas bei vartotojus.

„Po dvidešimties metų tradicinis elektros produktų ženklinimas (naudojamas, pavyzdžiui, šaldytuvams bei indaplovėms) bus atnaujintas. Etiketėje galės būti pateiktas elektroninis kodas arba nuoroda į elektroninę duomenų bazę, kai visos informacijos neįmanoma sutalpinti ant popieriaus. Ši duomenų bazė ir skaitmeniniai įrankiai, tokie kaip mobiliosios programėlės, leis vartotojams nesunkiai palyginti skirtingus produktus“, – pažymėjo EP pranešėjas Dario Tamburrano (Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europa, Italija).

Nors dėl šio teisės akto turinio neformaliai jau sutarta, jis įsigalios tik tuomet, kai jį patvirtins Europos Parlamentas ir ES Taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.