Patarimas ekologiniams ūkiams – kooperuotis

Ekologinė žemdirbystė pastaraisiais metais sparčiai populiarėja tiek visoje ES, tiek Lietuvoje. Numatyta, kad iki 2030-ųjų pusė žemyno ūkių bus ekologiniai. Mūsų šalis irgi sparčiai kopia šia linkme.

„Ekoagros“ direktorius A.Makarevičius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Ekoagros“ direktorius A.Makarevičius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-03 14:00, atnaujinta 2017-04-13 16:08

Šiuo metu Lietuvoje ekologine žemdirbyste užsiimama tik maždaug 8 proc. visų dirbamų žemės plotų. Tačiau to imasi jau ne tik pavieniai ūkininkai, kuriems labai praverstų kooperacija, bet ir stambios kompanijos, užsiimančios ir žemės ūkio produktų gamyba, ir jų perdirbimu.

– Ar juntamas ekologinio ūkininkavimo proveržis Lietuvoje? – pasiteiravome viešosios įstaigos „Ekoagros“, sertifikuojančios tokią veiklą, direktoriaus Antano Makarevičiaus.

– Viską parodo skaičiai. „Ekoagros“ veiklą pradėjo prieš 20 metų, sertifikuotų ūkių skaičius Lietuvoje tuomet buvo vos 106, o vidutinis jų dydis sudarė 14,8 ha. Įstojus į Europos Sąjungą ekologiniam ūkininkavimui pradėta teikti kompensacinė parama. Valstybė taip pat subsidijavo šią veiklą.

Todėl pernai „Ekoagros“ sertifikavo 2539 ekologinės gamybos ūkius, jų plotai siekė per 225 tūkst. ha. Vidutinis ekologinio ūkio dydis pasiekė net 89 hektarus. Neatsilieka ir perdirbėjai. Sertifikuotų perdirbimo, transportavimo ir prekybos įmonių skaičius, 2002 metais siekęs tik 17, 2016-aisiais išaugo iki 204 įmonių.

Nors ekologiški produktai brangesni, pastaruoju metu vis daugiau žmonių yra pasirengę sumokėti didesnę kainą, kad būtų garantuoti dėl produktų kokybės ir saugumo.

Nors ir retai, pasitaiko atvejų, kai ūkininkai, neapsikentę piktžolių gausos, sertifikuojamuose plotuose panaudoja ekologinėje gamyboje neleistinas medžiagas. Tačiau mes kovojame su nesąžiningais ūkininkais, kurie bando ekologinėje gamyboje naudoti glifosatus ar kitokius pesticidus.

Pernai paimta daugiau nei 250 mėginių iš rizikingų ūkių. Vis dėlto neleistinų medžiagų naudojimas nustatytas tik 5 proc. mėginių.

– Kas nulėmė tokius pokyčius? Ir kas laukia ekologinių ūkių ateityje?

– Labai svarbi pačių ūkininkų ar žemės ūkio bendrovių motyvacija vartotojui pasiūlyti kokybišką ir ekologišką produktą.

Kadangi didėja vartotojų poreikiai vartoti kuo natūralesnį produktą, plečiasi ir jų asortimentas.

Vis labiau plečiasi ekologinis ūkininkavimas, daugėja ekologiškų produktų Lietuvoje, jie tampa vis populiaresni ir patrauklesni.

Padėjo ir teikiama valstybės parama, ir „Ekoagros“ pripažinimas, pelnęs teisę suteikti Lietuvos gamintojams užsienio valstybių reikalavimus atitinkantį standartą, atveriantį kelią mūsų žemdirbiams ir perdirbėjams parduoti savo produktus kitose šalyse (daugelyje ES šalių, Jungtinėse Amerikos Valstijose).

Ateityje mūsų ūkininkai turėtų galvoti ne vien apie gamybą, bet ir apie perdirbimą. Ūkio subjektai, kurie valdo 100 ir daugiau hektarų, turėtų lengvai gyvuoti ir po 2020 metų, jeigu ir neliks paramos.

Tačiau mažesniems ūkiams, jeigu jie nėra specializuoti, būtina kooperacija.

Reikia pateikti didesnį kiekį ekologiškos produkcijos ir konkuruoti ne tik Lietuvos, bet ir ES šalies rinkose.

– Galbūt galėtumėte plačiau papasakoti apie pačią įstaigą?

– „Ekoagros“ savo gyvavimo metus skaičiuoja nuo 1997 metų kovo 14 dienos.

Perspektyvios idėjos per 20 veiklos metų išaugo į savarankišką ir sėkmingai veikiančią įstaigą, kurios pagrindiniai tikslai – tinkamai įgyvendinti sertifikavimo įstaigoms keliamus reikalavimus.

Mums svarbiausia buvo patikros ir pripažinimas užsienio šalyse bei sertifikavimas pagal privačius standartus. Pastaraisiais metais itin suaktyvėjo bendradarbiavimas su užsienio šalimis. Šiandien „Ekoagros“ sėkmingai vykdo patikrinimus pagal privačių standartų reikalavimus – „Demeter“, „Bio Suisse“, „Krav“, „Naturland“, „Bioland“, kosmetikai taikomus CCPB ir „Natrue“, tekstilei – GOTS ir TE.

„Mažesniems ūkiams, jeigu jie nėra specializuoti, būtina kooperacija.

Mes privalome vartotojams užtikrinti, kad „Ekoagros“ sertifikuoti produktai yra ne tik kokybiški. Visi su ekologiškais ir NKP ženklu ženklintais produktais dirbantys asmenys nuo auginimo iki jų pateikimo į apyvartą yra įtraukti į kontrolės sistemą, jų veikla kruopščiai tikrinama ir tik tuomet produktai sertifikuojami.

Renkantis produktą vartotoją skatiname atkreipti dėmesį į ženklinimą – jeigu randate ES ekologinės gamybos logotipą, žalią lapelį, maistas yra tikrai ekologiškas.

„Ekoagros“ atstovai dažnai dalyvauja tarptautiniuose susitikimuose, konferencijose, parodose. Nuolatos bendraujame su užsienio atstovais – mokome juos arba patys iš jų semiamės patirties, esame tarptautinių skėtinių organizacijų „Quavera Alliance“ ir IFOAM EU nariai.

Įstaiga yra įtraukta į kontrolės įstaigų sąrašą dėl sertifikavimo darbų atlikimo trečiosiose šalyse.

2017 metų sausio mėnesį „Ekoagros“ suteikta akreditacija ekologinę gamybą sertifikuoti pagal JAV Žemės ūkio departamento Nacionalinės organinės programos reikalavimus.

Artimiausias tikslas – gauti akreditaciją pagal Japonijos žemės ūkio ekologijos standartą. Turimos akreditacijos įtvirtina Lietuvos ekologinės gamybos sertifikavimo paslaugų pripažinimą pasauliniu mastu, nes įstaiga jau šiuo metu yra tarp stipriausių pasaulyje sertifikavimo įstaigų, taip pat yra naudingos siekiant skatinti ūkio subjektus gaminti ir tiekti kuo daugiau ekologiškos produkcijos į pasaulio rinkas.

Galiu drąsiai teigti, kad jau šiandien mes esame ta vizitinė kortelė, kuri pasauliniu mastu viešina šalies pasiekimus ekologiniame sektoriuje. Jau dabar Lietuvos ekologiškos produkcijos konkurencingumas pasaulio rinkose yra gana aukštas, supirkėjai vertina jos patikimumą ir aukštą kokybę, todėl ateityje įgyvendinę numatytus planus mes galime pasiekti dar geresnių rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.