Rusija rėžė: bevaikiams teks susimokėti

Rusija siekia pagerinti demografinę padėtį, o kartu ir papildyti biudžetą: svarstomas mokestis vaikų neturintiems asmenims.

Rusijos valdžia neslepia: reikia auginti daugiau būsimų karių.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijos valdžia neslepia: reikia auginti daugiau būsimų karių.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras PROCENKA Specialiai LR, Maskva

May 14, 2017, 12:16 PM, atnaujinta May 14, 2017, 12:29 PM

Rusijos prezidento administracijoje braižomi naujojo mokesčio, kuriuo bus apkrauti mažai ar išvis vaikų neturintys gyventojai, apmatai. Jo dydis kol kas nėra žinomas.

Tačiau Demografijos, migracijos ir regionų plėtros instituto vadovo Jurijaus Krupnovo tvirtinimu, tokia priemonė padėtų šaliai iki 2030-ųjų susidoroti su demografiniais iššūkiais.

Beje, prieš dvi savaites panašią idėją iškėlė ir Maskvos miesto Dūmos vienas vadovų, paskutinis SSRS kultūros ministras kino aktorius Nikolajus Gubenka. Jis pasiūlė panašią tvarką įvesti vien sostinėje. Anot aktoriaus, tai užtikrintų tautos išlikimą ir gausėjimą.

Mat Rusijoje pastaraisiais metais gimstamumas sumenko, o mirtingumas didėja.

Todėl Jungtinių Tautų ekspertai prognozuoja, kad iki 2030 metų šioje šalyje gyventojų sumažės aštuoniais milijonais.

Įdomu, kad įgyvendinti įstatymui numatytos net dvi institucijos – Ekonominės plėtros ir Gynybos ministerijos. J.Krupnovas paaiškino, kad taip bus siekiama net tik skatinti gimdyti ir auginti būsimus darbuotojus, bet ir būsimus tėvynės gynėjus.

Kiek teks susimokėti už teisę neturėti vaikų, dar svarstoma. Bet turbūt nemažai, nes už surinktas lėšas ketinama remti daugiavaikes šeimas.

Už pinigus, surinktus iš bevaikių, tris ar keturis vaikus turinčioms šeimoms numatoma kas mėnesį mokėti po 25 tūkst. rublių (dabartiniu kursu – per 400 eurų), auginantiems 5–7 vaikus – po 45 tūkst. rublių (725 eurus), o aštuonis ir daugiau – po 100 tūkst. rublių (1611 eurų). Apytiksliai skaičiuojant, vienas vaikas įvertintas nuo 8 iki 12,5 tūkst. rublių (atitinkamai 129 ir 201 euru) per mėnesį.

Nemažai? Kaip pažiūrėsi. Šiuo metu Rusijoje galiojantis minimalus gyvenimo lygis vaikui įvertintas 9677 rubliais (112 eurų). Tačiau statistikai tvirtina, kad norint neskursti reikalingos bent tris kartus didesnės pajamos. Maždaug tiek, kiek siekia vidutinis atlyginimas, – 34 tūkst. rublių (548 eurus).

Mat jau daugiau nei trečius metus iš eilės Rusijos gyventojų piniginės traukiasi. Tų, kurių pajamos nesiekia minimalaus gyvenimo lygio, pagausėjo nuo 17,9 iki 20,3 mln.

Todėl, pasklidus žinioms apie mokestį bevaikiams, liūdnai juokaujama, kad arba teks susimokėti (negalintiems susilaukti vaikų ir tai įrodžiusiems mokestis nebus taikomas), arba gausinti skurdžių gretas, auginant ne mažiau kaip po tris vaikus ir vargiai suduriant galą su galu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: komendantinių pratybų užkulisiai