Lietuviai į Lenkiją plūsta ne tik apsipirkti – viena svarbi paslauga ten taip pat pigesnė

Prieš metus paskelbti planai Kaune statyti krematoriumą nepasistūmėjo į priekį – didelė tikimybė, kad tai netaps tikrove. Vilniaus valdžia parinko 5 galimas vietas krematoriumui, tačiau darbai taip pat nevyksta.

Svarstyta, kad krematoriumas galėtų iškilti Taikos prospekte, netoli Kauno termofikacinės elektrinės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Svarstyta, kad krematoriumas galėtų iškilti Taikos prospekte, netoli Kauno termofikacinės elektrinės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2017, 8:17 AM

Lietuvos kapitalo investuotojas pernai pavasarį pasamdė verslo konsultantus, kuriems buvo pavesta surinkti informaciją ir ištirti galimybes Kaune statyti krematoriumą.

Svarstyta, kad jis galėtų iškilti Taikos prospekte, netoli Kauno termofikacinės elektrinės.

Nuo miesto centro ši vietovė nutolusi per 8 kilometrus. Pagal projektą šiame krematoriume būtų galimybė kremuoti 2000 kūnų per metus.

Aplinkos apsaugos agentūra nurodė parengti poveikio aplinkai vertinimą, tačiau šis dokumentas lig šiol nepatvirtintas, mat procedūra ilga ir sudėtinga. Sutvarkius visus formalumus būtų ieškoma finansavimo šaltinių.

Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius pranešė, kad šiuo metu iš galimų investuotojų nėra gauta jokių oficialių dokumentų. Tačiau savivaldybę pasiekė netoliese įsikūrusių įmonių raštai, kuriuose prieštaraujama tokiam projektui.

N.Valatkevičius taip pat pranešė, kad šiuo metu nežinoma apie planus statyti krematoriumą kitoje vietoje arba kitų bendrovių susidomėjimą tai daryti.

Šiuo metu vienintelis Lietuvoje krematoriumas veikia Kėdainiuose, tačiau jo savininkai jaučia didelę kaimyninėje Lenkijoje veikiančių krematoriumų konkurenciją, mat jie paslaugas teikia pigiau.

Vienas jų veikia netoli Varšuvos, kitas – Suvalkuose. Kremuojant kūną Lenkijoje galima sutaupyti apie 100 eurų. Dėl šios priežasties laidojimo verslo žinovai smarkiai abejoja poreikiu Lietuvoje statyti dar du krematoriumus, ypač Kaune.

Krematoriumą planuota statyti ir Vilniuje, netoli Olandų gatvėje įsikūrusių laidojimų namų, tačiau pritarimo sumanymui taip pat nesulaukta. Sostinės valdžia parinko kelias galimas vietas krematoriumui, tačiau apie konkrečius darbus kol kas nėra žinių.

Kremavimo paslaugų pageidauja apie 10–12 proc. mirusių kauniečių artimųjų, ir šis skaičius nuolat didėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.