Valdžios dėmesys kooperatyvams priešina ūkininkus

 

 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Elta ir lrytas.lt informacija

Jul 5, 2017, 3:51 PM


Įsigaliojus sugriežtintai kooperatyvų pripažinimo tvarkai, į paramą šiuo metu pretenduoti gali 5 žemės ūkio kooperatyvai, rodo Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro skelbiami duomenys. 


Centro duomenimis, pernai pripažintų kooperatyvų buvo gerokai daugiau - 32. Nepripažinti kooperatyvai pretenduoti į numatytą paramą kooperacijai negali - tokią tvarką, kad remiami tik pripažinti kooperatyvai, nustatė Žemės ūkio ministerija.


Pasak žemės ūkio ministro Broniaus Markausko, pagrindinė šalies problema yra vangus ūkininkų aktyvumas jungtis kooperatinei veiklai, todėl kooperacijos skatinimo priemonės yra būtinos.


„Norėtųsi, kad ūkininkai aktyviau jungtųsi į kooperatyvus. Ministerija kooperacijai skiria tikrai daug dėmesio, tačiau kooperacijai skatinti nepakanka vien piniginio postūmio, reikia ir noro bendradarbiauti, iniciatyvų iš ūkininkų bei siekio augti", - teigia B. Markauskas.


Tuo tarpu žemės ūkio bendrovės "Kiemeliai” vadovas Darius Linkevičius įsitikinęs, kad paramos skyrimas ūkininkų kooperacijai tėra politika, kuri apsunkins ūkininkų darbą. 


„Remia mažus žemdirbius, nes jų daugiau - taip susirenka daugiau rinkėjų balsų. Bet turėtų būti sudaromos lygios sąlygos visiems - ir mažiesiems žemdirbiams ir stambiems ūkininkams", - Eltai sakė D. Linkevičius.
Pasak žemės ūkio bendrovės "Vikebas” vadovo Nerijaus Vaitekūno, išskirtinių sąlygų sudarymas vieniems ūkio subjektams ir paramos skyrimas vien kooperacijai atrodo tarsi bandymas vėl žemdirbius suvaryti į kolūkius - tai ne tik supriešins ūkininkus, bet ir iškraipys rinką. 


„Visi vienodai dirba ir visiems vienodai šviečia saulė, todėl visi ūkiai turi būti remiami ar neremiami lygiai. Kodėl vieni turi patys investuoti didelius pinigus, o už kitus tai padaro valstybė?", - klausė N. Vaitekūnas.
Žemės ūkio bendrovės "Vaškai” vadovas Gintaras Linkevičius taip pat įsitikinęs, kad išskirtinė parama kooperatyvams tarp žemdirbių pasės nesantaiką. 


„Manau, kad taip švaistomos lėšos ir sudaromos nesąžiningos galimybės konkuruoti. Vis tiek tie kooperatyvai kuriami dažnai dėl akių - viską valdo keli stambūs ūkininkai, o kiti smulkūs tik dėl skaičiaus ir paramos", - sakė G. Linkevičius.


Šių metų vasarį Žemės ūkio ministerija patvirtino pakeitimus Kaimo plėtros plane (KPP), kuriame buvo nustatytos didesnės galimybės pripažintų kooperatyvų rėmimui pagal KPP investicines priemones. Pripažintais žemės ūkio kooperatyvais laikomi, užsiimantys iš savo narių jų ūkiuose pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų supirkimu bei realizavimu, o taip pat iš savų narių supirktos produkcijos perdirbimu bei realizavimu.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.