Pieno kooperatyvai uždaro gamyklas

Europoje gausėja pranešimų apie sunkumus patiriančius žemės ūkio kooperatyvus - didžiausias Vokietijos pienininkų kooperatyvas „Deutsches Milchkontor GmbH" (DMK) pranešė esąs priverstas uždaryti tris savo gamyklas, skelbia portalas dairyreporter.com.

 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 12, 2017, 11:44 AM


Pasak DMK generalinio direktoriaus Ingo Miulerio (Ingo Muller), 2016 metų ataskaitinis laikotarpis nuvylė, nes nebuvo pasiektas svarbiausias tikslas - savo nariams mokėti konkurencingą kainą už pieno žaliavą.
2016 m. vidutinė pieno supirkimo kaina kooperatyvo nariams siekė 25,2 euro centus už kilogramą, kai nacionalinis Vokietijos vidurkis sudarė 26,7 euro centus. 


DMK vadovo teigimu, prastą kooperatyvo verslo efektyvumą nulėmė pernykštė pasaulinė pieno rinkos krizė. Nurodoma, kad „tai yra dramatiško rinkos posūkio 2016 metais pasekmė", kai daugelis ūkininkų nutraukė veiklą ir pasitraukė iš pienininkystės.


Pastaruoju metu vis daugiau žemdirbių valdomų kooperatyvų Europoje praneša patirią sunkumų. 
Ketvirtas pagal dydį pasaulyje pieno kooperatyvas „Arla Foods" praėjusią savaitę nusprendė dėl neefektyvios veiklos uždaryti pieno perdirbimo gamyklą Danijoje. Didžiausias Suomijos pieno kooperatyvas „Valio" pranešė apie rekordiškai smukusius veiklos rezultatus.


Latvijos Vyriausybės ilgai finansiškai remtą vieną didžiausių pieno įmonių „Latvijas piens" pernai nuo žlugimo išgelbėjo tik ją įsigijusi Vokietijos kapitalo įmonė. O prieš dvejus metus didžiausiai „Latvijas piens" akcininkei kooperatyvui „Trikata KS" buvo iškelta bankroto byla.


Lietuvoje valstybės remiamas didžiausias pienininkų kooperatyvas „Pienas LT" pernai patyrė 2,418 mln. eurų grynųjų nuostolių. 2014 m. dėl tiekėjo bankroto kooperatyvas buvo įtrauktas į rizikingų projektų sąrašą. Europos kovos su sukčiavimu tarnyba šiuo metu atlieka tyrimą dėl „Pienas LT" galimai neteisėto 19 mln. eurų ES paramos panaudojimo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.