Lietuvei emigrantei pramogos nuotykių parke baigėsi liūdnai – atsidūrė ligoninėje

Norėjo patirti Joninių Lietuvoje tradicijas, o atsidūrė ligoninėje – tokia nemaloni patirtis laukė šešiolikmetės Indrės, nusprendusios užsukti į pramogų parką. Jos teta parko darbuotojus kaltina dėl neaplaidumo ir žada, kad visko ramybėje nepaliks. Šie įsitikinę, kad mergina pati kalta dėl nelaimingo įvykio, o jos teta užsimanė pasipelnyti. 

 Nukentėjusios merginos teta teigia, kad Joninių naktį parke buvo tamsu, jo darbuotojai tikina, kad matomumas buvo geras. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Nukentėjusios merginos teta teigia, kad Joninių naktį parke buvo tamsu, jo darbuotojai tikina, kad matomumas buvo geras. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Nukentėjusios merginos teta teigia, kad Joninių naktį parke buvo tamsu, jo darbuotojai tikina, kad matomumas buvo geras. <br> Skaitytojos nuotr.
 Nukentėjusios merginos teta teigia, kad Joninių naktį parke buvo tamsu, jo darbuotojai tikina, kad matomumas buvo geras. <br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-07-21 16:19, atnaujinta 2017-07-21 19:10

„Iš Šiaurės Airijos pasisvečiuoti mėnesiui yra atvykusi dukterėčia – mano krikšto dukra. Lietuvoje ji negyvena jau 8 metai, šiuo metu jai -  16 metų. Nutariau parodyti jai Joninių šventę „Tarzanijos“ parke, norėjosi priminti mūsų Joninių šventės tradicijas“, – pasakojo Indrės teta Dovilė. 

Atsidūrė ligoninėje

Šeima nusprendė Joninių vakarą praleisti netoli Alytaus įsikūrusiame nuotykių parke „Tarzanijoje“. Parkas įprastai dirba iki 22 valandos, į trasas žmonės įleidžiami iki 19 valandos, bet Joninių proga buvo organizuojamos ir naktinės pramogos. 

„Dukterėčia pastebėjo lynu čiuožiantį žmogų ir ji paklausė, ar galėtų išbandyti šią pramogą“, – pasakojo Dovilė. Ji sumokėjo 7 eurus už pramogą ir nuėjo išklausyti instruktažo. Tuomet moteris suprato, kad kažkas negerai. „Ten pastebėjome, kad mūsų grupėje esantis vyrukas keistai elgiasi, tarsi būtų gerokai girtas (vėliau dukterėčia pasakė, kad jaučiasi nuo jo alkoholio kvapas). Matėsi, kad sunkiai sekasi jam suprasti ką reikia veikti su tais karabinais“, – atsakė ji. 

22:40 val. Mergina jau ruošėsi leistis lynu. „Man pasidarė neramu dėl to, kad tas vyriškis buvo priekyje dukterėčios, be to greitai temo. „Tarzanijos“ darbuotojo paklausiau, ar kitoje pusėje Nemuno bus kažkas iš darbuotojų? Jis atsakė, kad ne....“, – prisiminė Dovilė. 

Pramoga išties baigėsi nelaime. Pirmasis lynu čiuožęs vyriškis trenkėsi į medį ir nuskriejo atgal į upės vidurį. Netrukus lynu skriejanti mergina trenkėsi į vyrą. 

„Aš ir kiti lankytojai griebėme juos už kojų ir tempėme iki medžio, kur juos ir nukabinome. Tam vyriškiui padėjome nusiimti karabinus. Jis iš karto pasišalino ir dingo minioje, dukterėčiai pasidarė bloga, pradėjo aimanuoti, kad skauda visą kūną, darosi silpna“, – su siaubu prisiminė moteris. 

Buvo iškviesti medikai. Merginai nustatyti daugybiniai sutrenkimai, ji trims dienoms buvo  paguldyta į ligoninę. 

Kaltina neatsakingumu

Dovilė skundėsi, kad parko darbuotojai elgėsi neatsakingai – maža to, kad leido čiuožti tamsoje, jie neužtikrino parko lankytojų saugumo. 

Moteris pasakojo, kad, įvykus nelaimei, jie taip pat neskubėjo padėti. „Atėjo „Tarzanijos“ darbuotojai ir pradėjo šiurkščiai kalbėti kas čia mums darosi, ko nepatenkinti, ko mes čia norime... Paklausiau, ar yra budintis medikas, kuris galėtų apžiūrėti mergaitę. Jie atsakė, kad ne, ir toliau laidė įvairias nemalonias replikas. Žmonės, kurie matė įvykį, pradėjo juos drausminti“, – prisiminė moteris. 

Dėl įvykio ji kreipėsi į policiją, tačiau ir čia moteriai sunkiai sekėsi ieškoti teisybės. „Pareigūnai liepė sėsti ir klausyti: pradėjo kalbėti apie tai, kad buvo apklausti „Tarzanijos“ darbuotojai, tada aš bandžiau aiškintis, ar buvo apklausti ir mūsų nurodyti liudininkai, tada jie mums liepė tylėti ir nepertraukinėti pareigūnų, sakė mūsų liudininkai jiems nereikalingi, nes jie kažkokiu būdu suradę žmogų, kuris kabojo ant lyno“, – pasakojo Dovilė. 

Policijos pareigūnai moteriai aiškino, kad lauke buvo šviesu ir mergina turėjo matyti nuo lyno nenulipusį žmogų. 

„Įtemptai bendravome apie 1,5 valandos, kol parodžiau nuotraukas ir paprašiau pasakyti, ar jie mato, kaip dukterėčia grįžta lynu iš kitos pusės Nemuno. Tada jie praėjo kalbėti apie tai, kur mano atsakomybė, jeigu tamsoje leidau bandyti leistis lynu“, – dėstė Dovilė. 

Tyrimo nepradėjo 

Dovilė atsiuntė ir savo bei savo dukterėčios apklausų protokolus bei kitus iš pareigūnų gautus dokumentus. 

Pastarieji apklausė ne tik nukentėjusią merginą ir jos tetą, bet ir porą liudininkų, „Tarzano“ parko darbuotojus bei vyrą, į kurį atsitrenkė mergina. 

Šis policijos pareigūnams pasakojo, kad čiuoždamas lynu nespėjo sustoti ir trenkėsi į ant medžio esančius paminkštinimus bei nuskriejo lynu atgal. Jam nespėjus vėl prisitraukti prie kranto ir atsikabinti, lynu atskriejo mergina. Jis teigė, kad merginą matė, tad ir ji turėjo matyti, kad lynas dar nėra laisvas. 

Vėl atsidūręs krante vyras nuėjo atiduoti įrangos ir iš parko darbuotojų išgirdo, kad jo įvykio vietoje nereikės, todėl ir išvyko. 

Policija nusprendė nepradėti tyrimo. Atsisakyme pradėti ikiteisminį tyrimą rašoma, kad nusikalstamos veiklos nebuvo, nes vyras nesistengė tyčia sužaloti merginos, o dėl „Tarzanijos“ darbuotojų veiksmų nukentėjusioms reikėtų kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka. 

„Esant tokioms aplinkybėms pradėti ikiteisminį tyrimą nėra pagrindo“, – rašoma policijos pranešime. 

Vadina šmeižtu

Susisiekus su „Tarzanijos“ pramogų parko vadovu Mindaugu Aldoniu, šis patikino, kad situacija, kuri įvyko Joninių naktį, jam puikiai žinoma. Jis Dovilės kaltinimus vadina tiesiog šmeižtu. 

„Reiktų pažiūrėti į policijos dokumentus. Tas žmogus, kurį ji kaltina girtumu, yra visiškai negeriantis, atvažiavo su vaikais. Jis yra trečios grupės invalidas. Traktuoti, kad girtas žmogus buvo įleistas į trasą, yra tik jos ir jos aplinkinių draugų nuomonė“, – pasakojo M.Aldonis. 

Jo teigimu, moteris tiesiog bando pasipelnyti: „Šis įvykis įvyko dėl mergaitės kaltės, nes yra aiškiai išaiškinta instruktažo metu ir parašyta sutartyje, kurią ji pasirašė – negalima eiti į trasą, kol ten yra kitas žmogus“.

„Tarzanijos“ parko vadovo teigimu, mergina lynu pasileido tuomet, kai kliūties dar nebuvo įveikęs kitas žmogus. „Nutiko, kad tas žmogus nukentėjo dėl jos kaltės, o ne ji. Kai mašina į užpakalį įvažiuoja, tai kas kaltas būna?“, – sakė M.Aldonis. 

Jo teigimu, Joninių naktis tikrai buvo šviesi ir matomumas buvo geras. „Paskui dar čiuožė žmonės ir paskutinis jų tikrai pasakė, kad trasa buvo gerai matoma. Kai jis pamatė, kad čia jau konfliktinė situacija, pats pasisiūlė būti liudininku. Jūs neįsivaizduojate, kas ten darėsi, kokia isterija kilo...“, – prisiminė vyras. 

Kliuvo ir parko darbuotojams: „Apkaltino, kad mes girti, nors negeriame jau 11 metų. Čia toks šmeižtas, kad aš, kaip vadovas, tiesiog negaliu pakęsti, kai žmonės taip meluoja“. 

M.Aldonis pasakojo, kad po įvykio iš karto prisistatė policijos pareigūnai, kurie atvažiavo kartu su medikais. Buvo apklausti liudininkai bei parko darbuotojai. Vyro teigimu, policija jokių priekaištų neturėjo. 

Nukentėjusios merginos teta Dovilė, nors ir išgirdusi neigiamą policijos atsakymą, pasiduoti nežada – ji kreipėsi į advokatą. M.Aldonis teigė, kad taip pat netylės: „Dabar tokį skandalą nori paleisti, tai dabar jau mes irgi turėsime netylėti, kad žinotų visi, kaip žlugdomas verslas“, – sakė jis. 

Jau teisėsi

Panaši situacija „Tarzanijos“ pramogų parke buvo įvykusi prieš kelis metus – 2015 m. gegužę. 

Tuomet du žmonės, taip pat kaip ir istorijoje minimas vyras, leisdamiesi lynu ir įgavę pagreitį nebegalėjo sumažinti greičio ir atsimušė kojomis į specialius paminkštinimus trasos pabaigoje. 

Vienas jų dėl to patyrė didelį skausmą kojoje, kitai moteriai baigėsi blogiau – jai lūžo dešinė koja ir išniro pėda. 

Šių metų gegužę teismas nustatė, kad ieškovų instruktavimo metu bandomoji trasa buvo žymiai mažesnė, ji neturėjo nuolydžio, bandymo metu nebuvo galima išsivystyti realaus greičio, nebuvo paaiškinta, kokiu momentu reikia stabdyti.

Iš „Tarzanijos“ nukentėjusiam vyrui buvo priteista 129 eurai turtinės ir 3 tūkst. neturtinės žalos, koją` susilaužiusiai moteriai – 710 eurų turtinės ir 10 tūkst. eurų neturtinės žalos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.