Ekspertai įspėja tuos, kurie dirba su Rusija: gresia brangiai kainuojančios pinklės

Nors Rusija 2016 m. ėmėsi braukti iš registro neveikiančias kompanijas, vis dar beveik kas dešimta Rusijos įmonė gali būti laikoma fiktyvia, teigia verslo subjektų rizikingumą vertinančios bendrovės „Creditreform Lietuva“ specialistai, remdamiesi savo kolegų iš Rusijos informacija. 

 Įmonių rizikingumo ekspertai išskiria visą grupę požymių, kurie liudija, kad įmonė Rusijoje gali būti įtartina.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
 Įmonių rizikingumo ekspertai išskiria visą grupę požymių, kurie liudija, kad įmonė Rusijoje gali būti įtartina.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-25 11:20, atnaujinta 2017-07-25 11:44

„Pelningas, bet labai rizikingas“, – taip trumpai lietuviai verslininkai apibūdina verslą su Rusija, – sakė bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas. – Be didelės politinės rizikos, turime dar ir  nemažą tikimybę užkibti ant nesąžiningų verslininkų meškerės, paprastai vykdančių verslą per vadinamąsias vienadienes įmones, kurios dažniausiai ir kuriamos nesąžiningais tikslais.

Dar ne taip seniai tokiems įtartiniems dariniams gyventi Rusijoje buvo lengva ir gera. 2011 m. ekspertai suskaičiuodavo net 1,8 mln. tokių įmonių, o tai beveik 40 proc. visų tuomet Rusijoje registruotų kompanijų. Tais laikais tokios įmonės neteisėtas operacijas vykdydavo metų metus, tačiau pastaruoju metu jos tikrai pateisina „vienadienių“ vardą – metamos jau po vieno dviejų sandėrių ir vėliau nerodo jokių gyvybės ženklų.“

Vien pernai Rusijos federalinė mokesčių tarnyba pirmą kartą ėmėsi rimčiau tikrinti Valstybinį juridinių asmenų registrą. Kaip rodo 2017 m. duomenys, įmonių, esančių registre, skaičius susitraukė nuo 4,8 mln. 2016 m. birželio 1 d. iki 4,5 mln. įmonių šių metų vasaros pradžioje. Daugiausiai juridinių asmenų buvo išbraukti iš registro Murmansko (14,8 proc.), Čeliabinsko (13,8 proc.) srityse, taip pat Maskvoje (11,8 proc.).  

Pagrindinės priežastys, dėl kurių kompanija metama iš juridinių asmenų registro, kelios: ji daugiau nei metai neteikia finansinės atskaitomybės ir jos sąskaitose nevyksta lėšų apyvarta. Nors per metus registras „palengvėjo“ 300 tūkstančių juridinių subjektų, kaip skaičiuoja mokesčių specialistai, Rusijoje dar liko nuo 600 iki 700 tūkst. „vienadienių įmonių“. O tai 13–16 proc. bendro kompanijų skaičiaus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.