Bausk nebaudęs – rūkytų žuvų kvapas pliaže neišnyksta

Palangoje draudžiamą prekybą maisto produktais fiksuojantiems Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriams vakar paplūdimyje įkliuvo net trys prekiautojai rūkytomis žuvimis.

Tikrintojų užkluptas V.Mockevičius (trečias iš dešinės) labiausiai laukė, kada galės toliau paplūdimyje prekiauti rūkytomis žuvimis.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Tikrintojų užkluptas V.Mockevičius (trečias iš dešinės) labiausiai laukė, kada galės toliau paplūdimyje prekiauti rūkytomis žuvimis.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2017, 10:33 AM

Tai – pirmasis toks veterinarijos inspektorių laimikis šią vasarą. Iki šiol nelegalūs prekiautojai žuvimis tikrintojams nebuvo įkliuvę.

Kaip paaiškino Palangos VMVT viršininkė Virginija Grigalauskienė, sučiupti asmenis, žuvis parduodančius iš valčių, labai sunku, nes vos tik nugirdę apie patikrinimą jie nuplaukia nuo kranto.

Palangiškį baudžia kasmet

Šį kartą nelegalūs verslininkai įkliuvo paplūdimyje neviešai patruliavusiems policininkams, kurie buvo be uniformų.

„Netoli tilto pastebėjome motorinę valtį, prie kurios būriavosi žmonės.

Priėję arčiau pamatėme, kad mūsų senas pažįstamas Vytautas Mockevičius vėl prekiauja žuvimis“, – pasakojo Palangos policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Kęstutis Bončkus.

Daugiau nei 10 metų rūkytas žuvis pardavinėjantis palangiškis už nelegalią prekybą administracinėmis baudomis baudžiamas kasmet.

„Per sezoną pagauna po kartą. Susimoku baudą ir toliau pardavinėju žuvis. Gyventi juk reikia“, – laukdamas veterinarijos inspektorių atviravo V.Mockevičius.

Prekiauti pliaže – pelninga

Šį kartą valtyje palangiškis turėjo apie 10 dėžių įvairių rūkytų žuvų. „Gal kokie 50 kilogramų ir bus“, – kuklinosi pažeidėjas.

Vėliau veterinarijos inspektoriai suskaičiavo beveik 700 vienetų rūkytų karšių, ešerių, kitokių žuvų, taip pat kalmarų.

Porą dėžių vyras jau buvo spėjęs parduoti. Anot palangiškio, brangiai jis neimąs – nelygu, kokia žuvis, už vienetą prašo po kelis eurus.

Tačiau vos tik pradėjus prekybą pinigams skirto kibirėlio dugną jau buvo nukloję nemažai eurų banknotų.

V.Mockevičius sakė, kad jei policija nebūtų sutrukdžiusi, visas turimas žuvis jis būtų pardavęs per dvi valandas.

Anksčiau jis rūkytomis žuvimis legaliai prekiavo J.Basanavičiaus gatvėje, tačiau ten daug konkurentų, o didžioji dalis poilsiautojų praeina pro šalį. Vyras neslėpė, kad paplūdimyje prekyba geresnė nei gatvėje.

Žmonės gali apsinuodyti

V.Mockevičius sakė suprantąs, kad iš valties žuvis parduoda nelegaliai: „Neleidžia, nes nėra šaldytuvo. Tačiau saulėtomis dienomis mes žuvų neparduodame. Baisu, kad jos nesugestų.“

Anot Palangos VMVT viršininkės V.Grigalauskienės, net ir apsiniaukusią, bet šiltą dieną perkant rūkytus žuvies gaminius ne iš šaldytuvo rizikuojama sunkiai apsinuodyti: „Žmonėms iš toli kvepia rūkyta žuvimi, o kad kelias valandas laikyta šiltoje aplinkoje ji kelia pavojų sveikatai, apie tai nepagalvojama.“

Baudos pažeidėjų neatgraso

Nuolatinis pažeidėjas net ir rašant protokolą ramus buvo todėl, kad pasikeitus teisės aktams nelegali maisto produkcija nebėra konfiskuojama.

Suskaičiuotus ar pasvertus produktus privalo sunaikinti pats pažeidėjas ir Veterinarijos tarnybai pateikti tai patvirtinantį aktą.

Iš to, kaip atsargiai skaičiuodamas žuvis jas kilnojo V.Mockevičius, buvo aišku, kad jomis bus prekiaujama ir toliau.

Nebaisios palangiškiui ir gresiančios baudos.

Už prekybos taisyklių pažeidimą, tai yra prekybą be leidimo, numatyta bauda nuo 16 iki 30 eurų.

Už maisto produkcijos laikymo sąlygų pažeidimą, prekybą neženklinta produkcija ir be įsigijimo dokumentų jam gresia bauda nuo 60 iki 100 eurų.

Tačiau skaičiuodamas savo žuvis V.Mockevičius aiškiai apgailestavo tik dėl sutrikdytos prekybos.

 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.