Vietoje kelio – vamzdžiu į mokyklą, ir taip jau keli dešimtmečiai

Vienos problemos Vilnius neišsprendžia jau 65 metus. Tai – Zuikių ir Voverių gatvių gyventojų susisiekimas. Vamzdžiu vaikai keliauja į mokyklą, suaugusieji – į parduotuvę. Išeitį siūlo privatūs investuotojai.

Vakar Danielius pralaidos vamzdžiu iškeliavo į mokyklą. Jam tai yra įprasta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakar Danielius pralaidos vamzdžiu iškeliavo į mokyklą. Jam tai yra įprasta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2017, 11:44 AM

1952-aisiais Žemuosiuose Paneriuose įrengus geležinkelio pylimą Zuikių ir Voverių gatvių gyventojai buvo atskirti nuo miesto.

Todėl ir šią Rugsėjo 1-ąją devyni moksleiviai iš šio rajono į mokyklas Žemuosiuose Paneriuose keliavo 110 metrų ilgio tamsia pralaida po geležinkelio bėgiais, kurios skersmuo – vos 1,2 metro.

Prieš 6 metus tokia vaikų kelione į mokyklą piktinosi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ar kas nors pasikeitė? Nieko.

Aplink – 20 kilometrų

Pasigirsta žingsnių aidas, paskui telefono švieselė. Tai į mokyklą eina Danielius. Jis prisipažino, kad rudenį ir pavasarį pralaidoje telkšo vanduo, į betonines sienas galima išsitepti drabužius.

„Kadaise šia pralaida eidavau į mokyklą, o dabar štai pas gydytojus“, – liūdnai šyptelėjo iš vamzdžio išlindęs ir lazda pasiramsčiuodamas Janas Savičius. Prieš mėnesį jam atlikta operacija, tad dabar kelionė pralaida itin nepatogi.

Tačiau kito kelio nėra. Kiti gyventojai eina per geležinkelį, bet tai dar pavojingiau. Retai kursuojančio 9-ojo maršruto autobuso tvarkaraštis nepatogus, o Zuikių gatvė anoje geležinkelio pusėje nusėta duobių. Net greitoji medicinos pagalba sunkiai pasiekia gyventojų namus.

O Jaroslavui Balabanovui vaikus į mokyklą tenka vežti automobiliu. Tai – beveik 20 kilometrų lankstas per Kirtimus.

„Pėsčiomis iki parduotuvės Žemuosiuose Paneriuose per vamzdį – penkiolika minučių kelio, važiuotam – dvidešimt kilometrų. Ar tai normalu?“ – klausė J.Balabanovas.

Pritaikytų ir mašinoms

Savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ vadovė Jurga Silvija Večerskytė-Šimeliūnė apgailestavo, kad derybos su bendrove „Lietuvos geležinkeliai“ nepavyko – o ji yra visos geležinkelių infrastruktūros valdytoja.

Asociacijos „Metro sąjūdis“ vadovas Juozas Zykus tikino, kad problemą įmanoma išspręsti po geležinkelio pylimu įrengus tunelį. Jis būtų pritaikytas ne tik pėstiesiems, bet ir automobiliams.

J.Zykus neatskleidė, kas yra privatus investuotojas, kuris finansuotų projektą, bet užsiminė, kad tunelis atsipirktų renkant mokesčius už keliones automobiliais. Pėstiesiems tunelis būtų nemokamas.

Grotas greitai nupjovė

Nuo miesto atkirstose Zuikių ir Voverių gatvėse gyvena keli tūkstančiai vilniečių.

Dar 2011 metais dėl to piktinosi D.Grybauskaitė, apie problemą primindama tuomečiam merui Artūrui Zuokui: „Labai tikiuosi, kad šitas klausimas bus garsiai paviešintas ir naujajam merui. Gal nors jis sugebės sutvarkyti šią problemą.“

Tačiau problemą buvo mėginama spręsti kitaip – tiesiog pralaidą užtverti grotomis, tačiau jos išlaikė neilgai – kažkas nupjovė metalinius virbus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.