Siaubūnės širšės ir vapsvos: žmonės ginasi, kaip išmano

Šiųmetės vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje širšės ir vapsvos tapo kaip reta aršios. Užtat jų naikintojai ir įvairių kovos su vabzdžiais priemonių pardavėjai tiktai trina rankomis – pinigai tiesiog byra.

Išsikviesti širšių lizdus naikinančius specialistus kainuoja nuo 70 eurų.<br>R.Neverbicko nuotr.
Išsikviesti širšių lizdus naikinančius specialistus kainuoja nuo 70 eurų.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2017, 12:34 PM

„Šįmet gamta vėlavo. Ir uodai, ir mašalai, ir širšės skuba vesti naujos vados, sudėti kiaušinių, jiems reikia būti aktyviems, kad išlaikytų savo rūšį“, – sakė vabzdžių naikinimu užsiimančios įmonės „Dezinfa“ pardavimų vadovas Žygimantas Žalnerauskas.

2016-aisiais ši įmonė sulaukė dvigubai daugiau iškvietimų nei 2015-aisiais. O šįmet iki rugsėjo jų skaičius pasiekė visų praėjusių metų rezultatą.

Paklausios ir priemonės užklydusioms pavienėms širšėms atbaidyti – pardavėjai šiuo metu skaičiuoja didesnį uždarbį iš įvairių gaudyklių, spąstų ir purškalų.

Vis daugiau iškvietimų

„Dar liko rugsėjis, o jei ir bobų vasaros sulauksime, manau, šiemet bus dvigubai didesnis mūsų paslaugų užsakymo rodiklis, palyginti su praėjusiais metais.

Žmonės tapo labai nepakantūs vabzdžiams, tad kreipiasi į specializuotas įmones“, – sakė „Dezinfos“ atstovas Ž.Žalnerauskas.

Širšės kamuoja ir ūkininkus, ir turistus, ir netgi miesto daugiabučių gyventojus.

Kartą darbuotojams teko naikinti širšių lizdą septintame devynaukščio pastato aukšte.

„Taip aukštai jos buvo susukusios lizdą po palange esančioje ertmėje. Būna, kad tokiais atvejais žmonės užkemša tas skyles, tarkim, pripurškia statybinių putų ir taip pasidaro meškos paslaugą. Širšės tuomet pradeda graužtis į vidų, yra buvę, kad ir pro tapetus patenka į butą.

Bėdų kyla ir įmonėms, kurių pastatai dengti skarda, apšiltinti. Širšėms ypač patinka renovuoti namai, mat apdengti šiltinamąja medžiaga, o ant jos dar ir plokštėmis, tad susidaro širšėms tinkama erdvė“, – aiškino „Dezinfos“ atstovas.

Specialistus dažnai kviečiasi tie, kurie jau bandė patys kovoti su širšėmis, susisukusiomis lizdą.

Siūlo kviesti bitininkus

Specialistai vabzdžiams naikinti naudoja specialią įrangą.

Tokia paslauga atsieina nuo 70 eurų. Sudėtingesniais atvejais kaina padidėja. Tarkim, kur kas brangiau kainavo, kai specialistai šiemet turėjo dirbti 23 metrų aukštyje, – širšės buvo įsikūrusios lifto šachtoje, brangiau atsieina ir kai lizdų būna ne vienas.

„Neetiškai skamba tas naikinimas, tačiau žmogus negali gyventi, kai pašonėje įsikūrusios širšės. Todėl tenka imtis ypatingų priemonių.

Tačiau jeigu mūsų darbuotojai, nuvykę pagal iškvietimą, pamato, kad klientas suklydo ir tai ne širšės ar vapsvos, o bitės, mes jų nenaikiname – pasiūlome kviestis bitininkus“, – aiškino Ž.Žalnerauskas.

Ypač sukrunta rudeniop

Vapsvų gaudyklės, spąstai, vabzdžius nutrenkiančios raketės, aerozoliai – tokios prekės rugpjūčio ir rugsėjo mėnesį tampa kur kas paklausesnės.

Kaip sakė interneto parduotuvės www.pigu.lt rinkodaros direktorė Giedrė Vilkė, dauguma šių priemonių universalios, todėl tinka ir kitiems nepageidaujamiems vabzdžiams – tarakonams, skruzdėms, musėms, vaisinėms muselėms, uodams, vapsvoms, blusoms ar patalynės blakėms – naikinti.

„Rugpjūtį klientai įsigijo didžiausią kiekį priemonių nuo širšių per visus metus. Prognozuojame, kad ir rugsėjo mėnesį ieškos šių prekių.

Paprastai jų žmonės pradeda dairytis jau vasarį, o aktyviau perka nuo kovo. Praėjusiais metais pirkimas smarkiai pradėjo augti gegužę ir tęsėsi iki rugsėjo pabaigos.

Šiais metais orams atšilus kiek anksčiau, jau kovo mėnesį priemonių pardavimas pasiekė praėjusių metų piką ir jis tęsiasi iki dabar“, – sakė interneto parduotuvės atstovė.

Paklausios tokios prekės ir „Senukų“ tinkle.

„Priemones nuo vapsvų ir širšių mūsų pirkėjai pradeda pirkti maždaug gegužės mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.