Prasta žinia taros medžiotojams – keičiami atliekų konteineriai

Kauno savivaldybė iki 2018-ųjų pabaigos pakeis beveik visus mieste įrengtus atliekų surinkimo konteinerius naujais - iš dalies įkastais po žeme. Kai kuriose vietose dėl įvairių apribojimų jiems truks erdvės, todėl ten numatyta įrengti aikšteles kietu pagrindu, kuriose bus pastatyti antžeminiai konteineriai. 

 Pirmasis konteineris pastatytas Vilijampolės rajone.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Pirmasis konteineris pastatytas Vilijampolės rajone.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Pirmasis konteineris pastatytas Vilijampolės rajone.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Pirmasis konteineris pastatytas Vilijampolės rajone.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 5, 2017, 4:23 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 4:52 PM

Suskaičiuota 101 tokia vieta, daugiausia  - Kauno centre ir senamiestyje.

Bendrovės „Autokausta“ projektų vadovas Artūras Budreika pranešė, kad bus pastatyta 1,5 tūkst. naujų atliekų konteinerių. Darbai pradėti Vilijampolėje, o vėliau bus plečiami kituose Kauno rajonuose. 

Įrengiant požeminius konteinerius po žeme užkasama 60 proc. jų talpos. Nuo žemės sklindantis šaltis stabdo bakterijų augimą, todėl iš konteinerio mažiau sklinda tvaikas. 

Į viduje esančią betoninę kapsulę dedamas daugkartinio naudojimo maišas iš polipropileno, kurį šiukliavežė iškelia kranu iš kapsulės ir vėliau įkelia atgal.

Atliekų surinkimu užsiimančios bendrovės „Kauno švara“ apecialistų skaičiavimais, dėl didesnės konteinerių talpos juos ištuštinti reikės rečiau, todėl bus sutaupyta 15-20 šiam tikslui reikalingų lėšų. 

Pasak Kauno savivaldybės Darnios plėtros ir investicijų komiteto pirmininko Visvaldo Varžinsko, šiuo metu atliekų rūšiavimui naudojamus konteinerius nuolat niokoja taros ir kitų parduoti tinkamų daiktų ieškantys valkatos. Jie išverčia konteinerius, išpjauna dugną ir išmėto šiukšles. 

Naujųjų konteinerių valkatoms įveikti nėra jokių galimybių, o įlipus į vidų, išlipti be pagalbos nepavyks.

Apklausos metu išaiškėjo, kad net 60 proc. kauniečių rūšiuoja atliekas, o labiausiai tai daryti trukdo tinkamos infrastruktūros nebuvimas. 

Konteinerių įrengimas kainuos 4,5 mln. eurų. Net 85 proc. projektui reikalingų lėšų skyrė ES fondas. 

Suomijos bendrovėje „Molok“ pagaminti konteineriai naudojami 40 pasaulio šalių. Pasak gamintojų, kauniečių užsakymas yra didžiausias Baltijos regione. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.