Verslo ir mokslo partnerystės konkursą laimėjo ekologiškus tapetus gaminanti įmonė

Greičiausiai niekas nesusimąsto, kad ant sienų klijuojami tapetai gali būti kenksmingi sveikatai ir aplinkai. Daug cheminių medžiagų savyje turintys tapetai jau praeityje, nes Lietuvos įmonė – UAB „Veika“, pasauliui pristatė ekologiškus tapetus, pagamintus iš žmogaus sveikatai ir aplinkai draugiškų medžiagų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2017, 5:04 PM

Bendradarbiaujant su Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakultetu po daugybės bandymų pavyko sukurti „Ecodeco“ tapetus, kurie į aplinką neišskiria jokių kenksmingų medžiagų. „Ecodeco“ sudėtyje nėra skystųjų medžiagų, todėl į aplinką nepatenka jokios tapetų gamyboje naudojamos dalelės – ekologiški tapetai neturi specifinio kvapo. Ši inovacija jau spėjo pelnyti žmonių pripažinimą.

„Ecodeco“ technologija taip pat buvo įvertinta ir Ūkio ministerijos organizuoto konkurso „Verslo ir mokslo partnerystė 2017“ prizu bei specialiu diplomu. „Verslo ir mokslo partnerystės“ konkursas rengiamas jau septintus metus, jame apdovanojami geriausi verslo ir mokslo partnerystės projektai.

Tradiciškai rengiamo „Verslo ir mokslo partnerystės“ konkurso tikslas – skatinti kurti ir diegti inovacijas, populiarinti verslo ir mokslo bendradarbiavimą, taikomųjų mokslinių tyrimų plėtrą ir jų pritaikymą versle. Šių metų nugalėtojais tapo UAB „Veika“ ir prie šios inovacijos kūrimo prisidėjęs Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakultetas.

Idėją pakuždėjo ekologija

Idėja sukurti ekologiškus tapetus kūrėjams kilo prieš 5 metus. Stebėdami tapetų rinką ir gerai išmanydami produkto gamybos technologiją, UAB „Veika“ ėmėsi kurti tokius tapetus, kurie nei kokybe, nei kitomis savybėmis nenusileistų seniesiems viniliniams tapetams, tačiau iš visų kitų rinkoje esančių tapetų išsiskirtų ekologiškumu ir novatoriška gamybos technologija.

Taip gimė „Ecodeco“ prekinis ženklas. Tai tapetai, kuriuos drąsiai galima vadinti ekologiškais ir nepavojingais nei aplinkai, nei žmonėms. Kūrimo procesui prasidėjus 3 metus vyko laboratoriniai tyrimai, tam, kad būtų išbandytos, patikrintos visos produkto savybės. Tad prieš pusantrų metų buvo pastatyta pirmoji gamybos linija.

„Sukaupę didelę patirtį tapetų kūrimo ir gamybos srityje, identifikavome, kad viso pasaulio tapetų industrijoje, kuri skaičiuoja milijardines apyvartas, yra didelė ekologiškumo problema, todėl natūraliai kilo noras sukurti produktą, kuris būtų nepavojingas žmogaus sveikatai ir aplinkai. Taip atsirado „Ecodeco“ – ekologiški tapetai, savo sudėtimi ir gamybos technologija išsiskiriantys iš kitų rinkoje esančių tapetų. Nauja gamybos technologija leido atsisakyti polivinilchlorido (PVC), medžiagos, kuri labiausiai kenkia tiek gamtai, tiek žmonėms. Sukūrėme visiškai naują technologiją. Nors tokios idėjos įgyvendinimas pareikalavo nemažai laiko, investicijų technologijoms, įrangai, žmonių kvalifikacijai, radome patikimus partnerius ir pasinaudojome verslo ir mokslo partneryste. Pradėjome bendradarbiauti su Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakultetu, sujungę mokslininkų ir mūsų žinias pradėjome bandymus, matavimus ir po kelerių metų pasiekėme savo tikslą – žmonėms galime pasiūlyti visiškai nekenksmingus „Ecodeco“ tapetus“, – pasakojo idėjos autorius, UAB „Veika“ inovatyvių technologijų vystymo direktorius Aleksey Etin.

Atsisakė PVC medžiagos

Sukurta inovacija yra „Ecodeco“ medžiaga – tai aplinkai draugiška medžiaga tapetams gaminti, leidžianti atsisakyti vinilinių tapetų gamyboje naudojamo polivinilchlorido (PVC). Šiuo metu dauguma tapetų pasaulyje gaminama iš polivinilchlorido (PVC pagrindu). Tai tapetai, ypač populiarūs ir dažnai naudojami sienų apdailai, nes natūralius, popieriaus pagrindu pagamintus tapetus lenkia atsparumu dėvėjimuisi, ilgaamžiškumu ir dizainu. Be to, jie yra nebrangūs.

PVC polimerai sulaukia kritikos dėl galimos žalos gamtai – ši medžiaga yra praktiškai neiri, ją sunku perdirbti.

Yra įvairių šaltinių, teigiančių, kad būtent vinilinių tapetų skystosios medžiagos, kurios sudaro apie 40 proc. visos masės, po truputį migruoja į aplinką, žmonės jomis kvėpuoja, taip kenkdami savo organizmui. Į aplinką sklindančios cheminės medžiagos ir kai kurie cheminių tirpiklių likučiai, plastifikatoriai jau yra pripažinti kancerogenais, sukeliančiais vėžinius susirgimus, kai kurie jų dar nėra iki galo ištirti. Vienas geriausių pavyzdžių, iliustruojančių cheminių medžiagų sklidimą į aplinką – beveik visada jaučiamas specifinis naujų tapetų kvapas, geriausiai parodantis, kad tokie tapetai nėra sveiki ar nekenkiantys aplinkai.

„Kurdami šią „Ecodeco“ technologiją mes siekėme visa tai pakeisti ir į gamybą įtraukti kitus, draugiškesnius aplinkai polimerus ir jais pakeisti jau minėtus galimai kenksmingus polimerus. Polimerai, kuriuos mes naudojame, pagal „Greenpeace“ vertinimą yra mažiausiai kenksmingi, lengvai perdirbami ir naudojami, pavyzdžiui, pakuočių gamybai. Mūsų produktas savo sudėtyje neturi jokių skystųjų komponentų, kurie gali būti kenksmingi žmogui ar aplinkai“, – sako A. Etin.

Pasaulyje tai yra visiškai naujas, užpatentuotas produktas, kuris neturi jokių analogų kitose šalyse. Pagrindinis šios inovacijos privalumas – tai yra visiškai nepavojingas produktas, tačiau jo kokybė nenusileidžia standartiniams, įprastiems tapetams. Gali atrodyti, kad ekologiški produktai dažniausiai yra žymiai brangesni nei įprasti, tačiau šiuo atveju taip nėra, nes „Ecodeco“ technologijos pagrindu pagaminti tapetai kainuoja tik šiek tiek daugiau nei įprasti rinkoje esantys tapetai. Tačiau privalumai ir ekologiška gamybos technologija teikia žymiai daugiau naudos tiek sveikatai, tiek aplinkai.

Nors ši inovacija rinkoje pasirodė vos prieš kelis mėnesius, tačiau žmonės jau spėjo įvertinti tokių tapetų teigiamas savybes bei juos pamėgti. „Ecodeco“ tapetų jau galima rasti ir Lietuvos parduotuvėse, „žaliųjų“ tapetų lentynose. Jų skiriamasis ženklas – žaliai pažymėta klijuojamoji pusė.

2017 m. konkurso nugalėtoja UAB „Veika“ buvo paskelbta ir apdovanota 2017 m. spalio 12 d. per tarptautinį Vilniaus inovacijų forumą „Innovation Drift 2017“. Nugalėtojui įteikiamas specialiai šiam konkursui sukurtas prizas ir diplomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.