Mokslininkus maitina Rusijos vadovo dukra

Rusijos mokslininkai gali džiaugtis – atsirado itin tvirtas jų rėmėjas. Tik dažniausiai finansuojami su naftos ir dujų pramone susiję tyrimai. Užtat naujojo paramos fondo užnugaris – kaip reta stiprus.

Akrobatinio rokenrolo šokėja J.Tichonova dabar žarsto mokslui skirtas lėšas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Akrobatinio rokenrolo šokėja J.Tichonova dabar žarsto mokslui skirtas lėšas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Maskva

Nov 11, 2017, 2:15 PM

Valstybės numatytas mokslo finansavimas šįmet Rusijoje sumenko 14 proc. Tačiau vietos mokslininkai neturi kuo skųstis – jiems į pagalbą atėjo Nacionalinio intelekto plėtros fondas.

Pavadinimas gal ir įdomus, nors šis fondas veikia su prekės ženklu „Inopraktika“. Tačiau svarbiausia, kad pinigų jame – per akis.

Vykdo valstybės užsakymus

Iš kur šios lėšos? Leidinys „Vedomosti“ išsiaiškino, kad fondas gauna gausybę pajamų iš didžiausių valstybinių Rusijos įmonių, kurios užsakinėja tyrimų projektus.

Kainos įspūdingos: antai vien „Rosneft“ šįmet su „Inopraktika“ sudarė penkias sutartis, kurių vertė – 258,45 mln. rublių (3,8 mln. eurų). Tos pačios „Rosneft“ antrinė įmonė Arkties mokslo centras atseikėjo dar 100 mln. rublių (1,47 mln. eurų).

Iš viso per pastaruosius trejus metus abi šios kompanijos fondui sumokėjo 600 mln. rublių (8,78 mln. eurų). O šįmet prie užsakovų prisidėjo ir magistralinius naftotiekius valdanti valstybinė korporacija „Transneft“.

Galbūt dėl to „Inopraktika“ dažniausiai finansuoja su naftos ir dujų sektoriumi susijusius tyrimus, kurie užsakinėjami Maskvos valstybiniame universitete ir kitose žinomiausiose Rusijos mokslo įstaigose.

Taryboje – garsūs žmonės

Tačiau šis fondas pinigus semia ne tik vykdydamas valstybės kompanijų užsakymus. 2015–2016 metais už juos gauta 452 mln. rublių (6,62 mln. eurų), o dar 425 mln. rublių (6,22 mln. eurų) pateko iš šaltinių, kurie neatskleidžiami.

Užtat fondo globėjų tarybos sudėtis įspūdinga – čia susirinkę didžiausių Rusijos kompanijų ir bankų vadovai, pavyzdžiui, Igoris Sečinas („Rosneft“), Andrejus Akimovas („Gazprombank“), Leonidas Michelsonas („Novatek“), Borisas Kovalčiukas („Inter RAO“), Aleksejus Lichačiovas („Rosatom“) ir kiti.

Šokėja tapo vadove

Kaip juos priviliojo „Inopraktika“? Atsakymas gana aiškus – juk fondui vadovauja Jekaterina Tichonova.

Prieš keletą metų buvo paskelbta, kad ši žinoma akrobatinio rokenrolo šokėja, kuriai dabar 31-eri, yra jaunesnioji Rusijos prezidento Vladimiro Putino dukra.

Pats šalies vadovas to nepaneigė. Taip pat niekuomet neužsiminė, kur darbuojasi abi jo dukros.

„Kiekvienas turi teisę į asmeninę laisvę. Jos niekuomet nebuvo žvaigždžių vaikai – gyvena savo gyvenimą ir tai daro garbingai“, – prieš porą metų leidiniui rbc.ru aiškino Rusijos prezidentas.

Galbūt tik sutapimas, kad kaip tik tuo metu fondas „Inopraktika“ prisidėjo prie Maskvos valstybinio universiteto mokslo slėnio kūrimo.

O šis projektas buvo įvertintas net pusantro milijardo eurų.

J.Tichonova 2013-iaisiais ištekėjo už Kirilo Šamalovo – kompanijos „Sibur“ akcininko ir direktorių tarybos nario.

Savaime suprantama, kad „Sibur“ atstovų yra ir jos vadovaujamo fondo globėjų taryboje.

O šios poros turtą „Forbes“ 2015 metais įvertino 2 mlrd. JAV dolerių (dabartiniu kursu – 1,71 mlrd. eurų).

Beje, K.Šamalovo tėvas, banko „Rossija“ akcininkas Nikolajus Šamalovas yra senas V.Putino bendražygis.

Darbai mažai žinomi

„Vedomosti“ pamėgino išsiaiškinti, kokius konkrečiai tyrimus užsako ir atlieka šis fondas. Tačiau apie tai niekas negalėjo papasakoti: paaiškėjo, kad jo atstovai nesilanko nei naftos gavybos vietose, nei energetikų forumuose.

Bendrovės „RusEnergy“ partneris Michailas Krutichinas netgi stebėjosi, kad „Inopraktika“ skelbia atliekanti naftos žvalgybos ir geologinius tyrimus, nes tokios įmonės šiame versle net nebuvo girdėjęs.

Opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas fondui išsiuntė prašymą papasakoti visuomenei apie savo veiklą ir atskleisti finansavimo šaltinius. Savaime suprantama, atsakymo negavo.

Tačiau visi taip pat suvokia, kad turėdamas tokius globėjus J.Tichonovos vadovaujamas fondas tikrai neskurs, o bent dalis lėšų atiteks ir mokslui.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.