Kasmetiniai apdovanojimai socialiai atsakingam verslui

Šiuolaikinis verslas ir visuomenė yra neatskiriami – verslas kuria darbo vietas, išlaiko valstybę, siūlo spektrą produktų ir paslaugų, kurie gerina mūsų kasdienį gyvenimą, tačiau šiandieniniame pasaulyje verslo veiklos ir jose taikomi principai yra vis intensyviau stebimi bei vertinami išorės subjektų.

 Vidmantas Janulevičius – įmonės „Baltic Optical Disc“ (BOD) vadovas.
 Vidmantas Janulevičius – įmonės „Baltic Optical Disc“ (BOD) vadovas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2017, 2:47 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 4:53 PM

Jau ne vieną dešimtmetį Vakarų Europos įmonių veiklose itin aktuali socialiai atsakingo verslo koncepcija. Socialiai atsakingo verslo principai remiasi ne tik į galiojančią teisinę bazę ar diegiamų standartų normas, bet ir verslo vykdymą, atsižvelgiant į socialinius, aplinkosaugos ir skaidrumo aspektus daugiau, nei to paprastai reikalauja teisės aktai.

Savo kasdienėje veikloje taikydamos socialinės atsakomybės principus įmonės ne tik stiprina savo konkurencinį pranašumą, bet ir kuria ilgalaikius ir pasitikėjimu grįstus santykius su darbuotojais visuomene, valdžia bei partneriais.

Kaip Rolfas Jensenas rašė: „Svajonių visuomenėje kompanijos gerai gyvens darydamos gera. Jau šiandien daugelis didelių kompanijų laikosi savo paskelbtų tikslų, tiesiogiai nedidinančių jų pelno. Pinigai skiriami ir labdarai. Taip siekiama susikrauti „politinį kapitalą“, kuris tolygus investavimui į pasitikėjimą ir reputaciją. Šios pastangos nukreiptos į darbuotojus, klientus ir į reguliuojančius valdžios organus. Tradicinė tik pelnu besirūpinanti kompanija greit taps praeities dalyku“.

Įmonių socialinė atsakomybė (ĮSA) tampa būtinybe ir Lietuvos verslo įmonėms, norinčioms gauti visuomenės palankumą bei pripažinimą ar norint lengviau patraukti užsienio investuotojų dėmesį.

Įmonių socialinės atsakomybės principų taikymas gali padėti derinti verslo ir darbuotojų interesus, motyvuoti darbuotojus, pritraukti kvalifikuotą darbo jėgą bei geriau ją išlaikyti. Tad kryptingai skiriamos ĮSA investicijos, per tvarumo, poveikio aplinkai ir suinteresuotoms šalims prizmę persvarstyti verslo procesai yra naudinga, strateginė kryptis bet kuriam verslui.

„Galėčiau paminėti keletą mūsų įmonių grupėje plėtojamų ĮSA krypčių, – pasakojo „BOD Group“ įmonių grupės vadovas ir valdybos pirmininkas Vidmantas Janulevičius. – Pirmiausia, esame sukūrę darbo vietas dvidešimčiai žmonių su negalia. Tai, manome, yra svarbu ne tik dėl to, jog suteikiame šiems žmonėms galimybę realizuoti save, tačiau ir jaučiame jų didelį norą tobulėti bei galiu pasakyti, jog ir jiems, ir mums smagu stebėti gerus darbo rezultatus. Taip pat nuo 2007-ųjų metų turime gražią tradiciją prisidėti prie Lietuvos jaunųjų talentų rėmimo. Padedame jauniems atlikėjams išleisti muzikinius įrašus, kurie jiems padeda reprezentuoti save ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse. Kalbant apie aplinkosaugą, viena mūsų veiklos krypčių – saulės elementų bei fotovoltinių modulių gamintoja ir tiekėja įmonė „Soli Tek“ tiesiogiai prisideda prie atsinaujinančių energijos išteklių plėtros. Taip pat dirbame pagal tarptautinius ISO standartus, visai neseniai gavome ISO 50001 sertifikatą, kas rodo, jog įmonėje yra sėkmingai įdiegta energijos valdymo sistema.“

Dalyvavimas įvairių visuomeninių projektų rėmime yra viena iš svarbių ĮSA krypčių. „Vaidilos klasikos“ meno vadovas Darius Mažintas dalinosi mintimis apie kultūros rėmimą: „Šiuolaikinės įmonės vis dažniau ne tik siekia užauginti, sėkmingai plėtoti verslą, taip kurti naujas darbo vietas, prisidėti prie bendro šalies BVP kūrimo, kas be abejo yra labai svarbu, bet ir imasi papildomų iniciatyvų, tokių kaip socialinės atsakomybės principų diegimas savo veikloje. Norėčiau pabrėžti, jog kultūros rėmimas, tai investicija į šalies ir jos žmonių gerovę plačiąja prasme. Kultūra – tai juk ne vien teatras ar opera, kultūringo žmogaus augimas prasideda nuo pirmųjų žingsnių mokykloje, vaikų ir jaunimo dalyvavimo įvairiose popamokinese veiklose, visuomenei kuriamo turinio per įvairias žiniasklaidos priemones, televiziją, na ir, žinoma, akiratį plečiančio, kultūringo laisvalaikio, kurį gali pasiūlyti aukšto lygio meniniai pasirodymai. Įmonės, kurios ne tik siekia laikytis nustatytų taisyklių, teisės aktų, tačiau ir siekia prisidėti prie šalies žmonių ugdymo, švietimo, kultūros sklaidos rėmimu ar mecenavimu iš tiesų kuria ilgalaikę pridėtinę vertę Lietuvos ateities kartoms“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiemet kvietė įmones jau dešimtą kartą dalyvauti Nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimo (NAVA) konkurse. Lapkričio 23 d. bus pagerbtos pažangiausios įmonės, 2016 m. nuveikusios daugiausiai darbų įmonių socialinės atsakomybės srityje ir labiausiai prisidėjusios prie socialinės atsakomybės principų plėtojimo verslo sektoriuje.

Įmonės varžėsi nominacijose „Metų darbovietė 2016“, „Metų bendruomeniškiausia įmonė 2016“, „Metų aplinkosaugos įmonė 2016“. Šiemet taip pat bus įteikti papildomi apdovanojimai už 2016 m. pasiekimus moterų ir vyrų lygybės bei neįgaliųjų integracijos srityse.

Tarp pernai metų Nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimus pelniusių įmonių: AB „Achema“, UAB „Ansell Protective Solutions Lithuania“, UAB „Orion Global pet“, UAB „Intermedix Lietuva“, UAB „SDG“, AB „Smiltynės perkėla“, UAB „Western Union Processing Lithuania“, UAB „Intermedix Lietuva“ bei kitos įmonės, įvertintos už visuomenei naudingas veiklas, bendradarbiavimą su suinteresuotomis visuomenės grupėmis, aplinkos tausojimą ir kt.

Šiemet dėl Nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimų varžosi 20 verslo įmonių, tarp kurių AB „Swedbank“, UAB „Transcom Worldwide Vilnius“, AB „Telia“, UAB „Maxima LT“, UAB „Lidl Lietuva“, AB „Lietuvos paštas“. Kartu su stambiomis ir didelėmis įmonėmis paraiškas teikė ir mažos bei vidutinės, taip pat valstybinės įmonės.

Šiais metais paraiškas pateikė: UAB „Baldai Jums", UAB „Elektrifikacijos paslaugos", UAB „Callcredit Operations", UAB „SDG", VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, MAXIMA LT, UAB, GO-ERP, UAB, UAB „Lidl Lietuva", Transcom Worldwide Vilnius, UAB, „Swedbank", AB, AB „FREDA", Kredito unija „Saulėgrąža", AB „Amber Grid", AB „Kauno energija", AB Lietuvos paštas, Telia Lietuva, AB, UAB „Ansell Protective Solutions Lithuania", UAB „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai".

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.