Valdžia ligoninėse kloja valdiškų vaistinių patalus

Ligoninės netrukus galės steigti savo vaistines, kad jose pacientai galėtų įsigyti kompensuojamųjų vaistų neiškėlę kojos iš gydymo įstaigos. Tačiau ką tuomet veiks jose jau dirbantys farmacininkai?

Regis, Sveikatos apsaugos ministerija užsimojo iš ligoninių išguiti privačias vaistines ir įkurdinti čia valstybines.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Regis, Sveikatos apsaugos ministerija užsimojo iš ligoninių išguiti privačias vaistines ir įkurdinti čia valstybines.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Regis, Sveikatos apsaugos ministerija užsimojo iš ligoninių išguiti privačias vaistines ir įkurdinti čia valstybines.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Regis, Sveikatos apsaugos ministerija užsimojo iš ligoninių išguiti privačias vaistines ir įkurdinti čia valstybines.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Regis, Sveikatos apsaugos ministerija užsimojo iš ligoninių išguiti privačias vaistines ir įkurdinti čia valstybines.<br>J.Butkutės nuotr.
Regis, Sveikatos apsaugos ministerija užsimojo iš ligoninių išguiti privačias vaistines ir įkurdinti čia valstybines.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Dec 27, 2017, 8:49 AM

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) prieš Kalėdas nusprendė perrašyti Farmacijos įstatymą – parengė jo pataisas, kurios verčia gūžčioti pečiais ir vaistininkus, ir ekonomistus. Mat kalbos apie valstybinių vaistinių tinklą buvo jau nutilusios.

Tačiau šis planas nepalaidotas: SAM siūlo, kad ligoninės galės steigti savo vaistines, – joms bus suteikta išskirtinė teisė parduoti kompensuojamuosius vaistus dienos stacionare besigydantiems pacientams.

Vadinasi, žmogus, gavęs ligoninėje gydančio gydytojo receptą, kompensuojamųjų vaistų galės įsigyti tik tos pačios gydymo įstaigos vaistinėje. Ar tai blogai?

Viena vertus, pacientai praras galimybę rinktis, kur nusipirkti vaistų.

Tiesa, jiems su receptu rankoje nereikės kulniuoti iš vienos privačios vaistinės į kitą ieškant reikiamo preparato. O tai daryti tenka, kai prireikia retesnių vaistų.

Įžvelgė monopoliją

Ekonomistams skaitant įstatymo pataisas akis bado tai, kad valdiškos vaistinės gaus išskirtines monopolines teises.

Jie įžvelgė ir konkurencijos pažeidimų bei tai, kad taip savitai proteguojamas valstybinių vaistinių „verslo planas“.

Pasak Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidento Žilvino Šilėno, SAM parengtos įstatymo pataisos užminė ne vieną galvosūkį.

„Kaip tai veiks? Sistema nėra sukurta. Tik deklaruojama, kad prekyba vaistais turi vykti kuo arčiau paciento. Esą jei žmogus ateina paslaugų į dienos stacionarą, kur paprastai atliekamos nedidelės operacijos arba procedūros, o vaistinės šalia nėra, jam kyla sunkumų.

Tikslas tarsi ir geras, bet negi nėra išmintingesnių būdų, negu steigti valdišką vaistinę?

Žmogus, gavęs receptą, vis tiek turės palikti gydytojo kabinetą, nusipirkti vaistų, sugrįžti. Gaišaties nebus mažiau.

Tad gal pačiame dienos stacionare tų vaistų galėtų būti parūpinta? Juk galima paskelbti konkursą, pakviesti privačias vaistines?“ – svarstė Ž.Šilėnas.

Kita vertus, jeigu planuojama, kad gydytojas tuos kompensuojamuosius vaistus parduos pats, tada jis greta savo pareigų turės imtis dar ir prekybos vaistais. O tai esant didžiuliam medikų darbo krūviui visiškai nelogiška.

Dvelkia nuostoliais

Ne paslaptis, kad vaistinės išlaikymas kainuoja: reikia atsiskaityti už patalpas, mokėti vaistininkams atlyginimus.

„Nenustebčiau, jei kompensuojamųjų vaistų pardavimas būtų nuostolingas.

Privačios vaistinės prekiauja ir kitomis prekėmis, kad padengtų kompensuojamųjų vaistų pardavimo sąnaudas.

Vadinasi, pinigai, kurie skiriami už ligonių gydymo paslaugas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, dalyvaus mažmeninėje vaistų rinkoje“, – įžvalgomis dalijosi Ž.Šilėnas.

Be to, dar neseniai pati SAM aiškino, kad vaistinių per daug. O dabar užsimota jų steigti dar daugiau. „Aš įtariu, kad įstatymo pataisos dangsto norą ne vaistus priartinti prie žmogaus, bet turėti savą prekybą vaistais“, – svarstė ekonomistas.

Gerina prieinamumą

SAM paaiškino, kad įstatymo pataisos sudarys ligoninėms teisinę galimybę pagerinti paslaugų kokybę ir prieinamumą.

Pasak SAM Farmacijos departamento direktorės Gitos Krukienės, Farmacijos įstatymo projekte siūloma leisti ligoninės vaistinei pacientams parduoti arba išduoti kompensuojamuosius vaistus, kurių žmogui reikia gydymo įstaigos dienos stacionare.

„Gydymo įstaigos pačios galės aprūpinti dienos stacionare gydomus pacientus reikiamais kompensuojamaisiais vaistais.

Tai reiškia, kad pacientui atvykus į dienos stacionarą, kur jam išrašomas gydymui reikalingas preparatas, nebereikės vaikščioti po vaistines mieste jo ieškant“, – sakė G.Krukienė.

Įžvelgė nemažai ydų

SAM teigimu, dabartinė dienos stacionare vartojamų kompensuojamųjų vaistų įsigijimo tvarka yra ydinga.

„Pacientams dažnai nelengva gauti dienos stacionare teikiamą paslaugą, nes pirmiausia jie turi atvykti pas čia dirbantį gydytoją, kuris išrašo receptą.

Nusipirkęs vaistų žmogus turi grįžti atgal, kad jam būtų suteikta paslauga, bet būna atvejų, kai laiko tądien procedūrai net nebepakanka, pavyzdžiui, lašelinei kartais prireikia net 6–8 valandų“, – kalbėjo G.Krukienė.

Be to, anot pašnekovės, gyventojų atsinešti vaistai dabar yra paruošiami vartoti pačiame skyriuje, pavyzdžiui, praskiedžiami tam nepritaikytose dienos stacionaro patalpose.

Jei vaistai būtų įsigyti ligoninės vaistinėje, jie galėtų būti pateikti dienos stacionarui jau parengti vartoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.