Sustabdytas žinomos kelionių įmonės veiklos pažymėjimas: tvyro vagystės kvapas

Prieš porą metų turizmo įmonių griūtys buvo itin dažnos. Šią savaitę iškilo grėsmė dar vienos išvykstamojo turizmo bendrovės klientams.

Pastaraisiais metais turizmo įmonėms – ne pyragai. <br>V.Balkūno nuotr.
Pastaraisiais metais turizmo įmonėms – ne pyragai. <br>V.Balkūno nuotr.
Pastaraisiais metais turizmo įmonėms – ne pyragai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaraisiais metais turizmo įmonėms – ne pyragai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 16, 2018, 12:37 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:23 PM

Valstybinio turizmo departamento (VTD) puslapyje nurodoma, kad įmonei „Travelonline Baltics“ iki sausio 29 dienos sustabdytas kelionių organizatoriaus pažymėjimas. Šiai įmonei taip nutinka nebe pirmą kartą. Pavojus jos klientams buvo iškilęs dar 2015 metais.

„Travelonline Baltics“ valdo portalus easytravel.lt, judek.lt.

Įmonės „Travelonline Baltics“ direktorė Eglė Lenkovičienė patvirtino, kad įmonėje kilusi sumaištis, tačiau skubėjo raminti, kad keliones įsigiję žmonės nenukentės, taip pat ji patikino, kad bendrovė ir jos valdomi kelionių portalai pateiks reikalingus dokumentus Turizmo departamentui ir toliau tęs veiklą.

„Travelonline Baltics“, nors turėjo ir kelionių rengėjo pažymėjimą, daugiausia užsiima agentūros veikla – t.y. pardavinėja kitų organizatorių keliones. Jas įsigijusiais turistais pasirūpins „Novaturas“ ir „Tez Tour“.

 Iki šios savaitės „Travelonline Baltics“ priklausė ir populiarus kelionių portalas „Top Travel“. Dabar jis jau priklauso „Kelionių akademijai“. Tai lrytas.lt patvirtino „Kelionių akademijos“ vadovas Donatas Kireilis.

Kvepia vagystėmis?

Pažymėjimo sustabdymas – ne vienintelė šios įmonės bėda. Pastaruoju metu joje apstu ir kitų problemų.

„Vyksta vidinis tyrimas dėl duomenų ir pinigų vagystės. Esame tikri, kad prie to prisidėjo mūsų darbuotojas. Lapkritį buvo įsilaužta į mūsų buhalteriją, todėl negalėjome laiku pateikti duomenų Turizmo departamentui“, – pasakojo šiuo metu užsienyje viešinti E.Lenkovičienė.

Anot jos, dėl to buvo kreiptasi į teisėsaugos organus, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau jis nutrauktas. E.Lenkovičienė patikino, kad įmonė sieks jį atnaujinti.

Ji sakė „Travelonline Baltics“ vadovaujanti nuo 2017 metų gruodžio 14 dienos, iki tol šias pareigas ėjo Tadas Rimkus. Pasak E.Lenkovičienės, jam akcininkas pareiškė nepasitikėjimą ir atleido.

„Travelonline Baltics“ vienintelė akcininkė yra bendrovė „Aviahero“.

Darbuotojai – pikti ir liūdni

„Travelonline Baltics“ valdo portalus easytravel.lt, judek.lt.

Juose ir antradienį reklamuojamos parduodamos kelionės į Turkiją, Korfu, Maljorkoje, o darbuotojams nestinga įžūlumo.

„Jei atsiliepiame telefonu, vadinasi, dar dirbame“, – sakė „Travelonline Baltics“ atstovė, paskambinus į jų biurą Vilniuje.

Kelionių įmonės atstovė liepė susisiekti su įmonės direktore Egle Lenkovičiene, tačiau jos kontaktų administratorė nenurodė: „Jums reikia, jūs ir ieškokite. Jos nėra biure“.

Tarp darbuotojų tvyro įtampa

Direktorė E.Lenkovičienė sakė, kad kolektyve tvyro didžiulė įtampa: „Tikiu, kad darbuotojai susipras ir dirbs taip, kaip reikia, arba išeis. Tai neprofesionalu ir vaikiška. Esu pasirengusi juos paleisti.

Bėdos dėl draudimo

VTD sustabdė veiklos pažymėjimą, mat nežino, ar bendrovė yra pakankamai apsidraudusi, todėl iki mėnesio pabaigos klientai negalės naudotis įmonės paslaugomis.

„Sustabdyta dėl to, kad šiuo atveju mes negavome visų reikiamų dokumentų, jog nustatytume draudimo dydį. Kol kas negalime patvirtinti, ar tas draudimas, kurį jie turi, yra pakankamas. Dabar jie įpareigoti pateikti dokumentus“, – BNS sakė Turizmo departamento Turizmo veiklos priežiūros skyriaus vedėjas Tadas Žentelis.

Anot jo, Turizmo departamentas pirmadienį 10-iai darbo dienų sustabdė „Travelonline Baltics“ kelionių organizavimo licenciją. Jeigu per šį laiką nebus ištaisyti pažeidimai, departamentas licenciją panaikins visam laikui ir tada bus žiūrima, ar kažkurie iš bendrovės klientų nukentėjo.

„Kol kas niekas niekur nenukentėjo. Sustabdymas reiškia tik tai, kad jie negali prisiimti naujų įsipareigojimų – pardavimus turi sustabdyti. Duomenų, kad jie toliau vykdytų pardavimus, mes neturime. Visi keliautojai, kurie yra įsigiję keliones, jie gali toliau keliauti, kol neatsitiko kažkas, kad jie nutraukia veiklą ir nebevykdo savo įsipareigojimų“, – tvirtino T. Žentelis.

Pasak T.Žentelio, įmonė VTD nepateikė reikiamų duomenų, kurie įrodytų, kad draudimo suma apskaičiuota tinkamai. O tai prielaida stabdyti pažymėjimo galiojimą.

„Sunku pasakyti, kokia priežastis, kad nepateikti dokumentai. Gal administravimo, gal vadovų problema“, – sakė T.Žentelis.

Jis sakė, kad keblu apskaičiuoti draudimo suma, mat „Travelonline Baltics“, nors ir turi kelionių organizatoriaus pažymėjimą, daugiausia verčiasi agentūros veikla – parduoda kitų keliones. Kelionių agentūrų veikla Lietuvoje nekotroliuojama, joms nereikia nei pažymėjimo, nei draudimo. VTD siekia pakeisti tokią įstatymo nuostatą.

„Norime akcentuoti, kad pažymėjimo sustabdymas nėra įmonės veiklos sustabdymas. Nustatytas 10 dienų laikotarpis skirtas reikalingiems duomenims pateikti. Juos gavus pažymėjimas gali būti atnaujintas. Pavyzdžiui, pernai licencijos buvo sustabdytos 42 kartus, tačiau ištaisę trūkumus kelionių organizatoriai sėkmingai tęsė veiklą toliau“, – situaciją komentavo Turizmo departamento Turizmo veiklos priežiūros skyriaus vedėjas Tadas Žentelis.

Priėjo liepto galą?

Labai rimtų bėdų „Travelonline Baltics“ yra patyrusi ir anksčiau. 2015-ųjų rudenį valstybinis turizmo departamentas (VTD) jau buvo trumpam sustabdęs kelionių organizatoriaus „Travelonline Baltics“ veiklos pažymėjimą. Priežastis – nepakankamas draudimas.

„Travelonline Baltics“ tuomet papildė draudimo sumą ir pateikė draudimą įrodančius dokumentus VTD, kuris bendrovės veiklos pažymėjimą atnaujino.

Kaip tuomet sakė tuometinis „Travelonline Baltics“ vadovas Tadas Rimkus, įmonė sulaukė daug sunerimusių klientų skambučių ir prarado klientų.

Anot T.Rimkaus, tuomet jo vadovaujamos įmonės atžvilgiu departamentas buvo per griežtas. „Savo klientams paaiškinome viską, jie suprato, kad tai tik techninis klausimas. Su mumis keliauti saugu“, – aiškino T.Rimkus.

2015 metais VTD vertino „Travelonline Baltics“ 2014 metų antrojo pusmečio ir 2015 metų pirmojo pusmečio kompanijos veiklos rezultatus. Pastarąjį pusmetį bendrovė pardavė daugiau kelionių, nei tikėtasi, o padidinti draudimo limitą nuo 75,3 tūkst. eurų iki 94,3 tūkst. eurų buvo susizgribta per vėlai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.