Kinai įsisuko į vieną sritį Lietuvoje – lietuviams nereikėtų snausti

Praėjusiais metais gerokai mažiau lietuvių kreipėsi dėl patentų savo išradimams. Tiesa, šioje srityje aktyvūs kinai, kurie savo išradimus vis dažniau patentuoja būtent mūsų šalyje.

Žydrūnės Grigonytės patentai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žydrūnės Grigonytės patentai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2018, 10:47 AM, atnaujinta Feb 1, 2018, 11:46 AM

„Nepaisant to, kad patentų skaičius mažėjo, negalime pasakyti, kad rinkoje juntamas kažkoks neramumas“, - kalbėjo Valstybinio patentų biuro direktorius Arūnas Želvys.

Jis teigė, kad šie metai tikrai turėtų būti geresni – auganti ekonomika ir įvairūs skatinamieji veiksmai turėtų didinti tiek prekės ženklų, tiek intelektinės nuosavybės plėtrą. „Esame tarsi lakmuso popierėlis, kuris reaguoja į bendrą šalies ekonominę situaciją“, - sakė Patentų biuro direktorius.

Paraiškų mažėjo

Inovacinių rodiklių reitinge Lietuva praėjusiais metais šovė į viršų – iš 29 vietos pakilo į 21, Tiesa, tarptautiniame inovacijų indekse riedėjome žemyn – iš 36 vietos kritome iki 40 vietos. „Bet žiūrint į rodiklius tai kritimas buvo ne dėl to, kad darėme kažką blogiau, o dėl to, kad kiti darė geriau“, - sakė A.Želvys.

Praeitais metais nacionalinės patentų paraiškos smuko kaip reikiant, bet, Patentų biuro duomenimis, struktūra išliko praktiškai tokia pati – dominuoja Lietuvos pareiškėjai, iš kurių daugiausia juridinių asmenų.

„Įdomu tai, kad yra tiesioginė korealiacija su vyriausybės finansinės paramos priemonėmis – 2014 metais labai išaugo paraiškų skaičius, kai kaip tik baiginėjosi Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) finansinės paramos laikotarpis“, - sakė A.Želvys.

Lietuvos vietinių pareiškėjų patentams gauti sumažėjo beveik 15 proc. „Tai vėl susiveda į finansinės paramos laikotarpio aspektą ir manau, kad šiemet turėsime daugiau paraiškų“, - sakė Patentų biuro direktorius.

Domisi Kinija

Ir jei lietuviai dėl patentų praėjusiais metais kreipėsi kiek rečiau, kinai nesnaudė – Lietuvos patentų biuras sulaukė 42 paraiškų iš Kinijos.

„Dar 2012 metais sulaukdavome vos pavienių paraiškų, o pastaruosius kelerius metus Kinijai esame labai įdomūs“, - kalbėjo A.Želvys.

Tiesa, paraiškų iš Kinijos daugėja visoje Europoje. „Tai lemia tiek bendras globalus Kinijos susidomėjimas Europos rinka, tiek pačioje Kinijoje taikomi mokestiniai mechanizmai, kurie yra palankūs patentuoti užsienyje“, - sakė Patentų biuro vadovas.

Kinus vilioja ir tai, kad lietuviški patentai patrauklūs dėl mažų kainų. Tiesa, patentai iš Kinijos dar nereiškia, kad jie virs realiomis investicijomis ir realiomis darbo vietomis.

„Esame palankūs ir save pozicionuojame kaip trampliną į tolimesnę Europos rinką. Užpatentavus pas mus išradimą galima eiti į kitas rinkas. Žinoma, Lietuvai tai reiškia didesnį žinomumą ir gali būti, kad tie patentai virs tikromis investicijomis, - sakė A.Želvys. -Tikiuosi, kad tai išsivers į realias investicijas ir realias darbo vietas."

Kai ko patentuoti nebeapsimoka

Patentų biurą nustebino nacionalinės prekės ženklų registravimo paraiškos, kurių augimas siekė 8,4 proc. Didžiausią įtaką tam darė bendra ekonominė situacija.

„Skirtingai nei patentai, prekių ženklai greičiau reaguoja į komercinį aktyvumą rinkoje. Jeigu vystomi nauji produktai, ruošiamasi eksportui, rengiamas ir prekės ženklų krepšelis. Patentai labiau susiję su moksline veikla, tad čia yra atotrūkis nuo investicijų į produktą ir patento atsiradimo“, - sakė A.Želvys.

Tiesa, yra dalykų, kurių patentuoti tiesiog nebeapsimoka – dizaino paraiškų skaičius praėjusiais metais krito 14,6 proc.. Tai taip pat pasaulinė tendencija.

„Produkto komerciniai ciklai pasidarė tokie trumpi, kad tokių produktų saugoti neapsimoka. Tarkime maisto produktų pakuotės dabar keičiamos kas kelis metus, kad nebeapsimoka investuoti į jų apsaugą“, - teigė Patentų biuro direktorius.

Įspūdingi išradimai

Lietuvos pareiškėjai pernai patentavo nemažai įdomių išradimų. Pavyzdžiui, buvo patentuotas specialus preparatas, padedantis mažinti degalų sąnaudas augalininkystės srityje – juo nupurškus pasėlį, keičiasi dirvožemio fizinės savybės, o rudenį, imantis žemės dirbimo darbų, mažėja degalų sąnaudos.

Viena Lietuvos įmonė  patentavo  ir saugų dėžės užrakinimo įtaisą, kuris leistų kurjeriams, neradus namuose klientų, jų siuntinius palikti tiesiog prie durų. Buvo sukurtas specialus įtaisas su lynais, kurių vienas prakišamas pro durų apačią, o kitas užkabinamas ant dėžės. 

Lietuviai patentavo ir naują saugų geriamojo vandens paruošimo būdą,   specialią miego kaukę, saugančio nuo kvėpavimo sutrikimų miegant, vidinį kraujagyslių valymo įrenginį , mikrobakterijų gyvumo padidinimo technologiją kosmetikos produktuose. 

Pasirodo, lietuviai teikia paraiškas net išradimams, kurie naudojami kosmoso erdvėje – pernai buvo patentuotas variklio kuro purkštuvas erdvėlaiviams, leidžiantis efektyviau naudoti kurą. 

Tikisi gerų metų

„Esame kaip lakmuso popierėlis, kuris reaguoja į bendrą šalies ekonominę situaciją – kai ekonominė padėtis gera, gerėja ir mūsų rodikliai“, - sakė Patentų biuro direktorius.

Šiemet patentų biuras tikisi sulaukti daugiau patentų paraiškų. „Kova tarp darbo užmokesčio ir produktyvumo yra didelė problema, tad natūralu, kad verslas šiemet orientuosis į efektyvumo sprendimus ir inovacijas, o tuomet anksčiau ar vėliau atsiranda ir poreikis intelektinei inuosavyvei“, - kalbėjo A.Želvys.

Inovatyvių verslų steigimą turėtų paskatinti ir įvairios Vyriausybės programos, skatinančios inovacijas. Padėti turėtų ir pelno mokesčio lengvata.

„Tiesa, čia dar reikia sukurti sistemą, aiškias taisykles. Bet manau, kad ši lengvata tikrai išjudins patentinį efektyvumą, jei ne šiemet, tai ateinančiais metais. Tai puiki priemonė pritraukti investuotojų dėmesį į Lietuvą“, - kalbėjo Patentų biuro direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.