Patriotizmo protrūkis: prieš Vasario 16-ąją Lietuvos vėliavos tapo deficitu

Valstybinių vėliavų gamintojams – karštos dienos. Trispalvių paklausa šįmet ypač didelė, todėl šiuo metu net interneto parduotuvėse jų tėra likučiai.

Lietuvos Vėliava. Gedimino kalno pilis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos Vėliava. Gedimino kalno pilis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugelyje interneto parduotuvių net ir brangiausios vėliavos išparduotos.
Daugelyje interneto parduotuvių net ir brangiausios vėliavos išparduotos.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Feb 1, 2018, 1:17 PM, atnaujinta Feb 1, 2018, 2:53 PM

Po poros savaičių – valstybės atkūrimo šimtmetis, o parduotuvėse valstybinės vėliavos jau beveik išpirktos. Žmonės iššlavė ne tiktai pigiausias, nekainuojančias nė 10 eurų, bet ir tas, kurių kaina perkopė 70 eurų.

„Sumaniau, kad ir man reikia įsigyti trispalvę, bet paaiškėjo, jog daugumoje elektroninių parduotuvių jų nebėra – išparduotos. Pavyzdžiui, ieškojau vėliavos pigu.lt kataloge – nebebuvo.

Tuomet užsisakiau ją internetu parduotuvės varle.lt svetainėje, bet kitą dieną gavau pranešimą, kad užsakymas anuliuotas, nes tiekėjas nebeturi vėliavų“, – pasakojo vilnietis Aidas Ž.

Ieškodamas trispalvės jis nusigavo ir į „Senukų“ prekybos centrą, bet lentynose rado tik dvi vėliavas, ir jų pakuotės buvo praplėštos. Be to, ir kaina buvo didesnė, nei perkant senukai.lt interneto parduotuvėje. Ten ji kainuoja 14 eurų.

„Galiausiai užsisakiau vėliavą elektroninėje parduotuvėje „Armijai ir civiliams“. Gal sulauksiu jos, gal ir ne, nes užsakant sistema rodė, kad vos kelios vėliavos yra likusios“, – sakė Aidas Ž.

Prekyba užvirė sausį

„Trispalvių paklausa, palyginti su ankstesniais metais, yra padidėjusi du, o gal ir tris kartus.

Kalbėjomės su gamintojais, bet jie nežino, ar pasiskubins įvykdyti užsakymus.

Bet vėliavų kainos nekeitėme – ji liko tokia pati, kaip ir ankstesniais metais“, – sakė parduotuves „Armijai ir civiliams“ valdančios bendrovės „Baltijos arsenalas“ direktorius Raimondas Vaidogas.

„Išparduota.“ Toks įrašas akis bado įmonės „Aka Baltic“ elektroninėje parduotuvėje.

Ši įmonė ne tik siuva ar šilkografijos būdu spaudžia vėliavas, bet ir gamina jų priedus – kotus, laikiklius ir kitus.

„Alka Baltic“ prekių kataloge kone ties kiekviena trispalve styro raudonas įspėjimas, kad prekės nebėra, nesvarbu, ar trispalvė kainuoja 6,5, ar 15, ar 24 eurus.

Nelikę ir prabangiausių, kurių kaina siekia 72 ir 108 eurus.

Atsigręžė į užsienį

„Klaipėdoje – kitaip nei Vilniuje. Privatūs žmonės daug rečiau nei prieš kokį dešimtmetį užsisako trispalvių.

Anksčiau kiekvienas krepšinio aistruolis nepraleisdavo progos ją įsigyti. O dabar per šventes arba sporto varžybas vos vienas kitas pravažiuoja automobilyje prisisegęs trispalvę“, – sakė vėliavas gaminančios bendrovės „Klaipėdos Danė“ eksporto vadybininkas Lukas Aleksandravičius.

Jo teigimu, pagrindiniai trispalvių užsakovai Lietuvoje yra valstybinės įmonės, tačiau šie gaminiai sudaro menkiausią užsakymų dalį.

„Lietuvos rinka maža, todėl mes dirbame eksportui – siuvame visų pasaulio valstybių vėliavas. Užsienio klientai visada sumoka iš anksto, tad su jais daug paprasčiau dirbti“, – paaiškino L.Aleksandravičius.

Graibsto ir suvenyrus

Anot „Maximos“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, pernai, palyginti su 2016 metais, tautine atributika paženklintų prekių asortimentas padidintas trečdaliu.

O šiuo metu, artėjant Lietuvos valstybingumo šimtmečio minėjimui, lentynas papildė dar apie 40 naujų skirtingų prekių lietuviška tematika. Tai – puodeliai, marškinėliai, raktų pakabučiai, rašikliai, suvenyrai.

„Per pirmąjį šių metų mėnesį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2017-aisiais, lietuviška atributika pažymėtų prekių bei trispalvių paklausa išaugo daugiau nei 30 proc. ir ji toliau didėja“, – kalbėjo V.Drulienė.

Šiuo metu didžiosiose „Maximos“ parduotuvėse pirkėjams siūloma 7 rūšių trispalvės: suvenyrinės, su mediniu koteliu, skirtos automobiliams, ir kitos, o kartu ir valstybinė vėliava iš audeklo. Pigiausios kainuoja 0,58 euro.

„Senukai muša rekordus“

 „Per pirmąjį šių metų mėnesį  tradicinių vėliavų pardavimai  „Senukuose“ – rekordiniai. Kad trispalvių poreikis stabiliai auga stebime jau keletą metų iš eilės.  Vis tik 2018-ųjų sausio mėnesio rezultatai nustebino. Lyginant šių bei praėjusių metų pardavimus paaiškėjo, jog tradicinių didelių vėliavų pardavimai išaugo beveik 5 kartus“, – paaiškino „Senukų“ atstovai. 

Per sausį klientai įsigijo trečdalį praėjusiais metais parduotų vėliavų kiekio ir pardavimai toliau auga. Tai rodo, jog klientai intensyviai ruošiasi Vasario 16-ajai bei Kovo 11-ajai, o  vėliavos, puošiančios namus per valstybines šventes, nėra tik būtinybė – tai kiekvienai šeimai svarbi tradicija.

Vilniečiai bei Vilniaus rajono gyventojai šiais metais itin aktyvūs. Būtent sostinėje  trispalvių parduota daugiausiai. Kad per ateinančias valstybines šventes vėliavos plevėsuotų kiekvieno norinčio namuose – Vilniuje esančių „Senukų“ prekybos centrų asortimentas bus nuolat pildomas. Situacija stebima ir kituose miestuose, tad, esant poreikiui, papildomi trispalvių kiekiai bus pristatyti ir į kitus „Senukų“ prekybos centrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.