Vladimiras Putinas ruošia naują kartą: metodai – itin keisti

Prieš Kalėdas vykusiose ledo ritulio varžybose, kuriose dalyvavo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, visi įvarčiai skriejo į vienus vartus. Tiesa, niekas labai ir nesistengė stabdyti V.Putino. Kremlius panašios bedantės opozicijos tikisi ir artėjančiuose prezidento rinkimuose. Ko gero V.Putinas užsitikrins dar vieną kadenciją Rusijos prezidento poste ir ši, tikriausiai, bus jau paskutinė, rašo „Bloomberg". 

 Žmonės aplink V.Putiną tikina, kad savo įpėdiniu V.Putinas pasirinks jaunuolį, kuris turi būti dėkingas jam už visą savo karjerą. Vienas iš tokių kandidatų – 52 metų ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas kuris, tikėtina, savo poste liks ir rinkimų. <br> AFP nuotr. 
 Žmonės aplink V.Putiną tikina, kad savo įpėdiniu V.Putinas pasirinks jaunuolį, kuris turi būti dėkingas jam už visą savo karjerą. Vienas iš tokių kandidatų – 52 metų ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas kuris, tikėtina, savo poste liks ir rinkimų. <br> AFP nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2018, 4:24 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:18 PM

„V.Putino didžiausia baimė yra ta, kad viskas subyrės ir visi ims peštis tarpusavyje jam palikus postą. Tai didelė rizika“, - teigė sociologė Olga Kryštanovskaja, tirianti Rusijos valdantįjį elitą. 

Kurti institucijas, kurios veiktų be tiesioginio jo valdymo V.Putinui – naujiena. Nuo 2000 metų, kai jis vadovauja šaliai, V.Putinas pažabojo oligarchus, sustiprino regioninės valdžios kontrolę ir pavertė parlamentą jam paklusniu įrankiu. Auganti ekonomika ir kylančios naftos kainos pirmosiomis V.Putino kadencijomis džiugino rusus, pavargusius nuo chaoso, kuris sekė po Sovietų Sąjungos žlugimo, tad V.Putinui buvo leista daryti tai, ką jis nori. 

Dabar V.Putinas valdo stipriai personalizuotą sistemą. Pasitikėjimas prezidentu niekuomet nebuvo nukritęs mažiau kaip 80 proc. Dabar, jo valdymui artėjant prie pabaigos, kai ne vienas kovoja dėl galimybės tapti jo įpėdiniu, pats Rusijos prezidentas siekia suburti sekėjų ratą, kuris galėtų valdyti šalį jam pasitraukus ir užtikrinti jo saugumą. 

„V.Putinas stengiasi pereiti nuo labai asmeninės valdymo sistemos prie labiau kolektyviškos“, - teigė Maskvos Politinės informacijos centro vadovas Aleksėjus Mukchinas. 

Neseniai prezidentas į regioninės valdžios postus įtaisė nemažai jaunesnių valdininkų. Tikėtina, kad taip tikrinami jų gebėjimai užimti ir aukštesnes pareigas bei ištikimybė V.Putinui. Tarp naujųjų valdininkų ir buvęs prezidento asmens sargybinis Aleksėjus Diuminas.

Kalbėdami apie naujus valdininkus valdžios atstovai pabrėžia jų jaunystę ir pasiryžimą imtis reformų. Dešimtys ambicingų, daugelis jų dar neturintys 40 metų, turėjo pereiti specialią lyderystės programą, kurioje buvo ir daugybė keistų fizinių testų. 

Per televiziją rodytuose įrašuose buvo matoma, kaip kandidatai su narų kostiumais ir šalmais šokinėja nuo uolų į vandenį,  su parašiutais, mokosi šaudyti automatiniais ginklais ir mėtyti granatas. 

Stipraus kumščio, galinčio išlaikyti V.Putino palikimą poreikis tampa vis didesnis, kai skirtumai  Kremliuje tarp besivaržančių frakcijų didėja. Gruodį buvęs šalies ekonomikos ministras Aleksėjus Uliukajevas tapo aukščiausio rango pareigūnu, kuris V.Putino valdymo laikotarpiu apkaltinto korupcija ir nuteistu kalėti 8 metus. 

„Didžiausias V.Putino prioritetas kitos kadencijos metu bus užtikrinti sklandų galios perdavimą“, - įsitikinęs buvęs pareigūnas, vis dar patarinėjantis Kremliui, Kontantinas Kostinas. 

V.Putino aplinkos žmonės tikina, kad savo įpėdiniu V.Putinas pasirinks jaunuolį, kuris turi būti dėkingas jam už visą savo karjerą. Vienas iš tokių kandidatų – 52 metų ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas kuris, tikėtina, savo poste liks ir po rinkimų. Ne vienas pareigūnas iš V.Putino rato asmeniškai investuoja į rinkimų rezultatus – Rusijos valdžioje ne vieno jų vaikai, kurie šalį verčia kažkuo panašiu į šeimos verslą. 

Net jeigu 2024 metais V.Putinas paliks oficialią valdžią, tikėtina, kad savo rankose prezidentas išlaikys svarbiausius galios svertus. Pakeitus Konstituciją galima kariuomenės ir saugumo tarnybų valdymą perduoti šalies parlamentui, kuris šiuo metu atlieka tik patariamąją funkciją. V.Putinas taip pat gali pakartoti 2008 metų triuką, kai jis tiesiog apsikeitė vaidmenimis su D.Medvedevu. 

Nepaisant to, V.Putino galia blėsta elito akyse, kurie jau ima planuoti gyvenimą po jo prezidentavimo. „Daugiau vaidmenų jam nebėra“, - įsitikinusi V.Putino patarėjas pirmosiomis jo valdymo kadencijomis G.Pavlovskis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.