Darbas Anglijoje, atitinkantis išsilavinimą ir patirtį Lietuvoje? Misija įmanoma

Baigėte universitetą Lietuvoje, dirbote pagal specialybę ir štai gyvenimas susiklostė taip, kad naujais namais jums tapo Anglija. Kieanglijak kartų girdėjote panašias kalbas, kad lietuviški diplomai ar darbo Lietuvoje patirtis čia niekam neįdomūs?

 Darbas yra darbas, darbštūs žmonės vertinami visuomet, net ir juodžiausias darbas – privalumas, o ne trūkumas. Tačiau ar neskaudu matyti stalčiuje dūlantį diplomą?<br> Įmonės nuotr.
 Darbas yra darbas, darbštūs žmonės vertinami visuomet, net ir juodžiausias darbas – privalumas, o ne trūkumas. Tačiau ar neskaudu matyti stalčiuje dūlantį diplomą?<br> Įmonės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2018, 2:59 PM

Tad daugelis pamiršta aukštojo mokslo pažymėjimus, ambicijas ir griebiasi bet kokios mokamos veiklos – laksto su padėklais baruose ir restoranuose, plauna indus virtuvėse, tvarko namus, pakuoja dėžes fabrikuose. Darbas yra darbas, darbštūs žmonės vertinami visuomet, net ir juodžiausias darbas – privalumas, o ne trūkumas. Tačiau ar neskaudu matyti stalčiuje dūlantį diplomą?

Pageidaujamo darbo paieškos kartais gali užtrukti metų metus, o bėgant laikui blėsta tiek žinios, tiek pasitikėjimas. Geresnes darbo vietas, pagal specialybę, patirtį ir sugebėjimus imigrantams padedančios susirasti organizacijos Anglijoje Onpartu įkūrėjos Paulinos Polak teigimu, svarbiausia aiškiai žinoti, ko iš tikrųjų norite, tvirtai apsispręsti, ugdyti valią, išsikelti tikslus ir jų siekti.

– Paulina, papasakokite kaip jums gimė idėja įkurti Onpartu programą?

– Studijuodama ekonomiką Anglijos universitete gilinausi kaip sumažinti nedarbingumą, skurdą ir nelygybę. Vakarais, kaip ir daugelis studentų, dirbau bare kartu su armija puikų išsilavinimą gimtojoje šalyje įgijusių migrantų. Tačiau svetimoje šalyje jie negalėjo rasti jų išsilavinimui ir kvalifikacijai tinkančio darbo. Supratau, kad nei valstybė, nei nevyriausybinės organizacijos neskiria dėmesio šiai problemai. Taip ir gimė Onpartu organizacija – tiesiog norėjau padėti imigrantams įgyti daugiau pasitikėjimo, išnaudoti galimybes šalyje ir susirasti geresnes darbo vietas.

– Onpartu gyvuoja jau trečius metus ir šiandien žinoma kaip organizacija, padedanti migrantėms moterims siekti galimybių, atitinkančių jų patirtį ir išsilavinimą. Ar galite paminėti jūsų narių sėkmės istorijas?

– Taip, žinoma, sėkmingų pavyzdžių daugybė. Tarkim, viena mergina, turinti Žurnalistikos ir Komunikacijos magistro laipsnį ir virš dešimt metų susijusios darbo patirties ketverius metus Londone nerado jos sugebėjimus atitinkančio darbo. Žinoma, nesėkmingos darbo paieškos labai nuvilia ir rankos kartais tiesiog nusvyra. Onpartu dėka ji atnaujino savo CV, pasiruošė įvairiems interviu scenarijams, įgijo pasitikėjimo ir pažinčių. Rezultatas – jai pasiūlyti du pastovūs darbai garsiose naujienų agentūrose.

Manau Onpartu programa efektyvi todėl, kad čia moterys įgija ne tik teorinių žinių, bet ir praktikos: vyksta bandomosios interviu sesijos, individualūs užsiėmimai, susitikimai su mentoriais, užmezgamos naudingos pažintys.

Šiuo metu kaip tik renkame naują, ketvirtą grupę, ir moterys, jau pabaigusios Onpartu kursus pasidalins įkvepiančiomis istorijomis.

– O koks jūsų pačios karjeros kelias?

– Būdama paauglė išvažiavau mokytis į Vokietiją, studijas tęsiau Jungtinėje Karalystėje. Po dešimties metų darbo investiciniuose bankuose ir konsultacinėse įmonėse, pagalvojau, kas man svarbiausia ir kas motyvuoja judėti į priekį. Tuomet susiradau darbą labdaros organizacijoje Indijoje ir socialiai atsakingoje įmonėje Peru. Dovanoti savo laiką ir žinias man pasirodė daug geresnis ir efektyvesnis sprendimas, nei aukoti labdarai. Grįžusi į Europą, savaime grįžau ir prie problemos, kuri mane domino nuo studijų laikų – t.y. padėti imigrantams įgyti daugiau pasitikėjimo, išnaudoti galimybes šalyje ir susirasti geresnes darbo vietas.

– Tad kokia yra tikimybė gauti darbą Jungtinėje Karalystėje, atitinkantį išsilavinimą ir patirtį, įgytą gimtojoje šalyje?

– Deja, statistika nedžiugina, net apie 40% migrantų dirba jų kvalifikacijos ir išsilavinimo neatitinkantį darbą. Tačiau esu įsitikinusi, kad jeigu anglų kalba nėra kliūtis, galima rasti jūsų išsilavinimą ir patirtį atitinkantį darbą. Taip pat, viena iš išeičių galėtų būti darbo pobūdžio keitimas, kuris ypač aktualus tų profesijų atstovams, kurie norėdami dirbti pagal specialybę Jungtinėje Karalystėje, turėtų persikvalifikuoti, pavyzdžiui, teisininkai. Bet kuriuo atveju, norint realizuoti savo sugebėjimus ir žinias, bei siekti sėkmingos karjeros, būtina aiškiai žinoti, ko iš tikrųjų norite ir tvirtai apsispręsti to siekti. O tai daugeliui tampa rimtu iššūkiu!

Labai dažnai, tiek darbe, tiek gyvenime žmonės siekia atitikti visuomenės suformuotus sėkmės kriterijus, tokius kaip turėti prestižinį darbą ir daug uždirbti, net nesusimąstydami apie kitokias galimybes.

Be to, norint, kad pavyktų, būtina žinoti savo stipriąsias savybes ir suprasti kokios sritys jus domina. Jei jaučiatės pasimetę ir nežinote nuo ko pradėti, rekomenduoju paprašyti detalios artimų žmonių ar buvusių darbdavių nuomonės apie jūsų stipriąsias savybes ir gebėjimus. Tai neduos greitų rezultatu, bet užtikrinu, kad tai tikrai padės pasiruošti sėkmingą savęs pristatymą (angl. Elevator Pitch) ir žengti pirmą žingsnį sėkmingos karjeros link.

Patarimai ieškantiems darbo

Kokie yra svarbiausi žingsniai, ieškant darbo?

Jei darbo paieškos neduoda norimų rezultatų, rekomenduoju imtis šių žingsnių:

1. Išanalizuokite sektorių, kuriame ieškote darbo. Sudarykite 20-ies kompanijų sąrašą, kuriose labiausiai norėtumėte dirbti. Jei nežinote, kokios kompanijos dominuoja rinkoje, skaitykite viską, kas susiję su jus dominančia sritimi, susipažinkite su rinkos tyrimais. Apsilankykite tokiuose tinklapiuose kaip www.crunchbase.com“ kur galima rasti informacijos apie mažų ir vidutinių įmonių augimą.

2. Susipažinkite su potencialiu darbdaviu, išnagrinėkite įmonės tinklalapį, ypač atkreipkite dėmesį į metines ataskaitas. Vertinimus ir atsiliepimus apie įmones galite rasti www.glassdoor.co.uk.

3. Susipažinkite su įmonės parduodamais produktais ar teikiamomis paslaugomis, sekite įmonės veiklą socialiniuose tinkluose, klauskite ir komentuokite, tai gali būti ypač efektyvu norint gauti darbą mažoje įmonėje.

4. Pasistenkite susipažinti su žmonėmis, kurie priima sprendimus įmonėje. Tai galite padaryti nusiųsdami jiems žinutę per Linkedin ar apsilankydami jų organizuojamuose seminaruose.

5. Turėkite paruoštą savo gyvenimo aprašymą ir motyvacinį laišką.

Kokia yra sėkmingo gyvenimo aprašymo (CV) paslaptis? Ar verta mokėti profesionalams, teikiantiems CV rašymo paslaugas?

Visiems Onpartu dalyviams, patariame vadovautis trimis pagrindinėmis taisyklėmis, kuriant gyvenimo aprašymą:

1. Gyvenimo aprašymas neturėtų būti ilgesnis nei du puslapiai, labai svarbu pabrėžti jūsų turimus įgūdžius ir pasiekimus, kurie galėtų būti naudingi darbe į kurį pretenduojate. Būtinai panaudokite konkrečius žodžius, kuriais apibūdinami reikalavimai kandidatui darbo skelbime. Niekada nenurodykite savo asmeninių duomenų, tokių kaip amžius, lytis ir nepridėkite nuotraukos.

2. Akcentuokite savo pasiekimus, pakeiskite jau klišėmis tapusius žodžius „darbštus“, „puikus komandos narys“ į veiksmažodžius ''vadovavau'', ''pasiekiau''. Pateikite savo ankstesnes darbines atsakomybes kaip pasiekimus, jei įmanoma nurodykite konkrečius rezultatus. Pavyzdžiui, ''buvau atsakingas už lėšų rinkimą“ keiskite „pardavęs bilietus i labdaros pokylį, surinkau 50,000 svarų“.

3. Gyvenimo aprašymas turi būti vizualiai patrauklus, be stiliaus ir gramatikos klaidų.

Paprašykite, kad jūsų gyvenimo aprašymą peržiūrėtų ir įvertintų žmogus, kurio gimtoji kalba anglų, tai pat žmogus, iš srities, kurioje ieškote darbo.

Prieš patikėdamas kam nors kitam savo gyvenimo aprašymo kūrimą, labai gerai pagalvokite, nes niekas kitas jūsų gyvenimo istorijos nepapasakos geriau už jus pačius.

Jūsų manymu, kokias pagrindines klaidas, daro migrantai, ieškodami darbo ir dalyvaudami darbo pokalbyje?

Manau, kad pagrindinė klaida yra noras išsiųsti kuo daugiau gyvenimo aprašymų, neatsižvelgiant i jų kokybę.

Pavyzdžiui, jei gyvenimo aprašymo siuntimas neduoda naudos, pasinaudokite turimais kontaktais. Net 70% darbo pasiūlymų gaunami pasitelkus turimus kontaktus, todėl verta informuoti draugus ir pažįstamus, kad ieškote darbo.

Sėkmingam darbo pokalbiui, neužtenka parodyti, kad turite žinių apie kompaniją ir jos teikiamas paslaugas ar produktus, būtina papasakoti apie savo patirtį ir sugebėjimus, kuriuos įgijote buvusiose darbovietėse.

Gyvenimo aprašymas ir darbo pokalbis – ne vieta kuklumui. Tikrai nesiūlau būti arogantiškiems, tiesiog drąsiai ir su pasididžiavimu papasakokite apie savo pasiekimus ir kaip jie galėtų pasitarnauti būsimame darbe.

Dažniausiai, kai žmogus yra nepasiruošęs interviu, jo atsakymai būna bendro pobūdžio, jis paskubomis papasakoja apie save ir savo patirtis, nepabrėždamas svarbiausių pasiekimų. Atsakinėjant į klausimus apie sugebėjimus ir elgseną, rekomenduoju naudoti STAR sistemą, papasakojant apie konkrečią situaciją ir užduotį, veiksmus, kuriuos atlikote ir rezultatą, kurį pasiekėte.

Kaip įveikti stresą, kai nėra jokių žinių iš darbdavio?

Ilgą laiką nesulaukus jokių žinių iš potencialių darbdavių, kyla stresas ir gali „sušlubuoti” jūsų pasitikėjimas savimi. Patariu, dar kartą parodyti susidomėjimą siūloma darbo vieta, trumpai paminint savo asmenines savybes, kurios tinkamos šiam darbui. Po darbo pokalbio, padėkokite darbdaviui už pokalbį trumpu elektroniniu laišku ar skambučiu ir paprašykite jūsų įvertinimo. Tai bus papildomas įrodymas, kad jus tikrai domina ši pozicija. Įvertinimas, koks jis bebūtų teigiamas, ar neigiamas pasitarnaus jūsų tobulėjimui.

Daugelis neigiamą atsakymą priima asmeniškai ir skausmingai, bet derėtų suprasti, kad tai nebūtinai kompanijos ar jūsų kaltė. Pavyzdžiui, kompanija nusprendžia, kad dėl finansinės situacijos jie neišgali pasamdyti naujo darbuotojo arba vykdomas projektas nepavyko, dažniausiai tai yra konfidenciali informacija, kurios jums niekas neatskleis.

Kai ieškote darbo, labai svarbu būti apsuptiems pozityvių ir palaikančių žmonių, idealiausia susirasti bendraminčių ratą, kuriame galėtumėte dalintis patirtimis ir patarimais. Žinojimas, kad esi ne vienas – visada padeda.

Labai daug imigrantų įsitikinę, kad jie niekada neras darbo atitinkančio jų išsilavinimą dėl kalbos barjero. Ką galėtumėte jiems patarti?

Pirmiausia, verta išsiaiškinti ar jūsų trokštamame darbe būtina nepriekaištinga anglų kalba. Mano asmeninė patirtis parodė, kad dirbant banke su finansinėmis operacijomis, tai tikrai nėra būtina.

Jei jums norisi patobulinti savo anglų kalbą, praleiskite daugiau laiko su angliakalbiais, tai galite padaryti savanoriaudami įvairiose organizacijose, lankydamiesi renginiuose, skaitydami. Taip pat rekomenduoju parsisiųsti programėlę Grammarly.

Kalbos akcentas nereiškia, kad jūsų anglų kalba bloga, tai jūsų dalis ir užuomina į tai, kad mokate daugiau kalbų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.