Didmiesčių gyvenimą keičia verslas: „Gazprom“ kirto Maskvai

Kokios naudos miestui gali atnešti jame biurą atidariusi didelė kompanija? Pranašumų – ne vienas. Štai elektroninės prekybos milžinė „Amazon“ žada sukurti 50 tūkst. darbo vietų, kurių darbuotojams per metus sumokės per 100 tūkst. JAV dolerių, taip pat padidinti mažmeninės prekybos mastą bei pritraukti investicijų.

 Sunkumai negąsdina kitų miestų, kurie nori „Amazon“ kaimynystės.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
 Sunkumai negąsdina kitų miestų, kurie nori „Amazon“ kaimynystės.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
 „Amazon“ Sietle.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 „Amazon“ Sietle.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Bezoso kompanija šiandien ieško 6250 darbuotojų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Bezoso kompanija šiandien ieško 6250 darbuotojų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 „Amazon“ Sietle.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 „Amazon“ Sietle.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 13, 2018, 9:27 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:48 AM

O kiek atsiras norinčių gyventi „Gazprom“ pavadintame mieste?

Kai amerikiečių interneto gigantė „Amazon“ rugsėjį paskelbė ieškanti vietos, kur galėtų įkurti savo būstinę, Atlantos priemiesčio Stounkresto valdžia kompanijai pasiūlė 140 ha žemės. Tokiame plote tilptų ištisas „Amazon“ miestas.

Didžiausia Rusijos kompanija taip pat keičia savo būstinės vietą. O įkandin „Gazprom“ į Sankt Peterburgą iš Maskvos patraukė ir daugybė jo rangovų.

Dujų monopolininkės kraustynės jau paveikė nekilnojamojo turto (NT) rinką. Kaip skelbė laikraštis „Vedomosti“, daugiau nei pusė 2016 m. Sankt Peterburge sudarytų sandorių biurų rinkoje atiteko „Gazprom“.

Begemotas iš garažo

Kokios naudos gali išpešti miestas, kai jame įsikuria milžiniškas verslas? Amerikiečių žiniasklaida Jeffo Bezoso kūdikį „Amazon“ vadina „behemoth“.

Šiandien ši garaže veikti pradėjusi įmonė – pagal pajamas didžiausia internetinė parduotuvė visame pasaulyje. 2011 m. „Amazon“ JAV turėjo 30 tūkst. darbuotojų, o 2016 m. jų skaičius siekė jau 180 tūkstančių. Kompanijos biuras Sietle nuolat plečiasi, kyla dangoraižiai, perstatomi ištisi rajonai: „Amazon“ darbuotojai įsikūrę 33-juose miesto pastatuose.

Toks audringas augimas negalėjo nesukelti pokyčių NT rinkoje, rašo forbes.ru. Tačiau Sietlas lengvai įveikė sunkmetį: jei 2012 m. kas penktas kvadratinis metras aukštos klasės biuruose buvo tuščias, tai dabar, NT agentūros „Savills“ duomenimis, laisvų vietų – vos 10 procentų. Per šį laiką nuomos kaina išaugo ketvirtadaliu. Už tai 20 proc. A klasės biurų Sietle priklauso „Amazon“. Taip jau nutiko, kad kompanija pati sau sukūrė nepalankias sąlygas nuomos rinkoje.

Kitas rūpestis – perkaitusi darbo rinka. Vašingtono užimtumo agentūros teigimu, J.Bezoso kompanija šiandien ieško 6250 darbuotojų. Kita eilėje po „Amazon“ – sveikatos apsaugos sistema, kuriai stinga 5,6 tūkst. darbuotojų.

San Fransiskas ir Silicio slėnis pagal technologijų srityje mokamus atlyginimus Sietlą kol kas lenkia. Tačiau skelbimų apie šios srities laisvas darbo vietas San Fransiske ir Silicio slėnyje kasmet mažėja, o Sietle – daugėja. Tad nekeista, kad kompanija ieško, kur galėtų įkurti savo naują būstinę. Vis dėlto miesto ir valstijos valdžiai J.Bezoso pranešimas buvo it perkūnas iš giedro dangaus.

Konkurentų - net 238 

Yra aiškinančių, kad dėl aukštų atlygių IT specialistams neproporcingai pašoko gyvenamojo būsto kainos. Leidinys „Crosscut“ skelbia, kad didžioji Sietlo benamių dalis – čia gimę asmenys, kurie neįkando naujakurių iš „Amazon“ sukeltų NT kainų. Praraja tarp internetinės prekybos milžinės mokamų ir kitų darbuotojų mieste gaunamų algų – labai gili.

Tačiau sunkumai negąsdina kitų miestų, kurie nori „Amazon“ kaimynystės: 238 miestai iš JAV, Kanados ir Meksikos pateikė pasiūlymus, kuriuose numatytos ir mokesčių lengvatos. Kas laimės, bus aišku jau šiemet.

Kad taptų naujaisiais namais „Gazprom“, Sant Peterburgui įveikti tokios armijos konkurentų neteko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.