Ginče dėl pakuočių atliekų prireikė ir ūkio ministro

Pyktis, viltis, vėl įtampa. Štai tokių emocijų lauke jau keturis mėnesius gyvena per du tūkstančius Lietuvos įmonių, kurios turi nors kiek sąsajų su gėrimų importu, gamyba ar prekyba. Visas jas įvėlė situacija, susidariusi gėrimų pakuočių tvarkymo rinkoje.

 Neišsprendus taikiai šio konflikto laukia visos pakuočių tvarkymo sistemos griūtis.<br> P.Lileikio nuotr. 
 Neišsprendus taikiai šio konflikto laukia visos pakuočių tvarkymo sistemos griūtis.<br> P.Lileikio nuotr. 
 Anot L.Vilimo, verslas pateikė įsipareigojimą, kuris galėtų užtvirtinti taikos sutartį ir teisiškai, ir politiškai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Anot L.Vilimo, verslas pateikė įsipareigojimą, kuris galėtų užtvirtinti taikos sutartį ir teisiškai, ir politiškai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Pasak R.Skyrienės, derybų su aplinkosaugininkais startas buvo neblogas, bet kone po kiekvieno susitikimo su Aplinkos ministerija jų sąlygos pablogėja.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Pasak R.Skyrienės, derybų su aplinkosaugininkais startas buvo neblogas, bet kone po kiekvieno susitikimo su Aplinkos ministerija jų sąlygos pablogėja.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Pasak V.Sinkevičiaus, svarbu, kad konfliktas nepadarytų neigiamo poveikio šalies investiciniam klimatui.<br> D.Umbraso nuotr. 
 Pasak V.Sinkevičiaus, svarbu, kad konfliktas nepadarytų neigiamo poveikio šalies investiciniam klimatui.<br> D.Umbraso nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 17, 2018, 5:17 PM

Nors iki balandžio 20-osios liko vos kelios dienos, ir netrukus įmonėse bus pradėti mokestiniai patikrinimai, įtampa nė kiek neatslūgo.

Tad verslininkai, praėjusį penktadienį sėdę pokalbiui Vyriausybėje su premjeru ir ministerijų atstovais, atsigręžė ir į ūkio ministrą Virginijų Sinkevičių. Jam savo nuogąstavimus verslo organizacijų atstovai išguldė per susitikimą antradienį, balandžio 17-ąją.

Išguldė istoriją

Visas šis atliekų skandalas yra susijęs teisėsaugos akiratyje atsidūrusia bendrove „Metrail“.

Įtariama, kad 2013-2015 metais ši įmonė, turėjusi Aplinkos ministerijos valdininkų išduotą atliekų tvarkytojo licenciją, nesutvarkė maždaug 15 tūkst. tonų panaudotų metalo bei plastiko pakuočių.

Dabartinis Aplinkos ministerijos vyriausiasis patarėjas Raimondas Sakalauskas anksčiau buvo nurodęs netgi netikrinti atliekas tvarkančių įmonių, todėl jos tapo nekontroliuojamos.

Manoma, kad dėl nesąžiningos „Metrail“ veiklos nukentėjo gausybė įmonių, kurios buvo atsiskaičiusios už atliekų tvarkymą bei gavo tai įrodančias pažymas.

Maždaug prieš keturis mėnesius jos sulaukė žinios iš Aplinkos ministerijos, kad teks susimokėti ir aplinkosaugos mokestį – kone 30 mln. eurų. Antrą sykį už tą patį mokėti verčiami verslininkai kreipėsi į teismus bei į pačią Aplinkos ministerija, siūlydami konfliktą išspręsti taikiai – derybose.

Bevaisės derybos

Anot užsienio investuotojus vienijančio Investuotojų forumo vadovės Rūtos Skyrienės, derybų su aplinkosaugininkais startas buvo neblogas, bet kone po kiekvieno susitikimo su Aplinkos ministerija jų sąlygos pablogėja.

„Tai nėra vien tik Aplinkos ministerijos ir verslo ginčų klausimas, – sakė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas. – Ūkio ministras yra vadovas institucijos, kuri girdi verslo balsą, todėl paprašėme, kad pagal galimybes jis dalyvautų procese.

Taikos sutartis būtų būdas rasti išeitį. Tačiau šioje derybų stadijoje pradedame abejoti, ar apskritai ji bus sudaryta“.

Pirmadienį, balandžio 16-ąją, įvyko dar vienas derybų raundas. Anot L.Vilimo, verslas pateikė įsipareigojimą, kuris galėtų užtvirtinti sutartį ir teisiškai, ir politiškai.

„Sutiktume papildomai sutvarkyti dar 15 tūkst. tonų įvairių atliekų: metalo, plastiko, stiklo. Prieš tai būtų sukurtas garantinis fondas, į kurį būtų pervestas toks kiekis lėšų, kuris atitinka šiandienę metalinių pakuočių sutvarkymo rinkos kainą – 60 eurų už toną. Tai jame atsirastų kone 1 mln. eurų.

Jei nepavyktų įvykdyti tokio plano, lėšas iš fondo galėtų pasiimti valstybė.

Deja, net ir po šio pasiūlymo Aplinkos ministerijos pozicijos nėra aiški“, – sakė L.Vilimas.

Rūpinasi investuotojais

„Ūkio ministerija negali nieko užtarti. Bet mums labai svarbu, kad konfliktas nepadarytų neigiamo poveikio šalies investiciniam klimatui. Faktas ir tai, kad sprendimą būtina rasti. Kartu su Aplinkos ministerija bandysime jo ieškoti“, – sakė V.Sinkevičius.

Jis sakė, kad iki šiol pats į konfliktinę situaciją smarkiai nesigilino: „Žinojau apie ją tik iš perskaitytų antraščių“.

Kelia vis daugiau sąlygų

Aludarius vienijančios gildijos vadovas Saulius Galadauskas yra sakęs, kad aplinkosaugininkai ignoruoja esminę detalę: iš tiesų tos 14,5 tūkst. tonų metalinių pakuočių, dėl kurių yra kilęs šis triukšmas, yra sutvarkytos ir jokios žalos gamtai nepadaryta. Pakuotės yra brangios, todėl jos tikrai nenugulė pamiškėse. O kur jos atsidūrė, tai ir turi išsiaiškinti teisėsauga.

Gamintojų ir investuotojų teigimu, derybos dėl mokesčio buksuoja, nes Aplinkos ministerija vis pateikia naujas ir naujas užduotis.

Neišsprendus taikiai šio konflikto laukia visos pakuočių tvarkymo sistemos griūtis, tūkstančiai bylų, kurios truks ne vienerius metus, bus švaistomi milžiniški valstybės ir verslo ištekliai. Ir pasekmės gali būti tragiškos – įmonių bankrotai bei kainų augimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai