„Linavoje“ rūksta naujo nuožmaus karo dūmai

Nacionalinėje vežėjų automobiliais asociacijoje „Linava“ vėl užsimota nušalinti nuo pareigų prezidentą Erlandą Mikėną. Tuo trapu dar vienas gaisras įsiplieskė Kaune, o jo gijos gali nuvesti į teisme nagrinėjamą sukčiavimo bylą. 

Vežėjus vienijančiose asociacijoje „Linava“ vėl rusena nesantaikos ugnis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vežėjus vienijančiose asociacijoje „Linava“ vėl rusena nesantaikos ugnis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2018, 2:10 PM

Klaipėdoje šią savaitę turėjęs vykti „Linavos“ kongresas eilinį kartą sužlugo, nes nebuvo kvorumo, o asociacijos prezidiumas pareiškė nepasitikėjimą pernai antrai kadencijai išrinktam prezidentui E.Mikėnui – tokią poziciją išreiškė 6 iš 11 prezidiumo narių. 

Kol kas E.Mikėnas liks savo poste. Asociacijos įstatuose numatyta, kad prezidentą galima atšaukti tik 20 proc. narių prašymu ir klausimą pateikus artimiausiame kongrese, taip pat prezidiumo nutarimu, kurį palaikytų nemažiau kaip du trečdaliai jo narių.

„Linavos“ vadovybei tenka gesinti ir gaisrą Kaune, mat vietos vežėjai sukilo prieš Romą Vosylių, kurį patys delegavo į „Linavos“ prezidiumą. 

Norėtų atšaukti atstovą

29 Kauno regiono vežėjai pasirašė prašymą „Linavos“ prezidiumui reikalaudami sušaukti neeilinį Kauno regiono vežėjų susirinkimą, kuriame būtų sprendžiamas klausimas dėl R.Vosyliaus atšaukimo iš prezidiumo ir naujo atstovo skyrimas. 

R.Vosyliui priekaištauta dėl netinkamo atstovavimo Kauno vežėjams, nenoro bendradarbiauti ir vienasmeniškai priimamų sprendimų.

Prezidiumas tokį prašymą atmetė, tačiauLinavos“ generalinis sekretorius vis tik nusprendė tokį susirinkimą sušaukti gegužės 31-ąją. 

R.Vosylius mano stiprų pasipriešinimą pajutęs dėl savo veiklos, susijusios su „Linavos“ valdomos draudimo bendrovės steigimu ir šioje asociacijoje suburtos specialios neskaidrių sandorių darbo grupės. 

Pastaroji nagrinėja buvusios „Linavos“ vadovybės sandorius. Darbo grupės pastangomis teismams yra pateikta ieškinių, kurių vertė siekia 5 mln. eurų. Apie 0,5 mln. eurų jau pavyko išieškoti „Linavos“ naudai.

„Nenoriu, kad asociaciją vėl apraizgytų kažkokia finansinė grupuotė, kuri naudotųsi „Linavos“ vardu bei finansiniais ištekliais“, – pareiškė R.Vosylius. Jis taip pat yra „Linavos“ Teisinių ir organizacinių reikalų komiteto pirmininkas, vadovauja bendrovei „Jotvainis“. 

Verslininkas pridūrė, kad visi sprendimas šioje darbo grupėje priimami kolektyviai balsuojant ir jis turi tik vieną balsą.

Temdo bylos šešėlis

R.Vosylius tvirtino, kad procesų skaidrinimu itin nepatenkinti tie verslininkai, kurie patys yra susidūrę su teisėsaugos pareigūnais. 

Vienas aktyviausių vežėjų, siekiančių išversti R.Vosylių iš posto, yra bendrovės „Solotransa“ vadovas Artūras Rutkauskas. Jis išrinktas Kauno vežėjų klubo prezidentu. 

Verslininkas kartu su broliu Rolandu Rutkausku bei judviejų pusbroliu Algirdu Rutkausku šiuo metu Kauno apylinkės teisme teisiami dėl sukčiavimo.

Prokurorai suskaičiavo, kad sukūrus gudrų sukčiavimo modelį valstybės biudžetas neteko maždaug 600 tūkst. eurų pelno mokesčio.

Kaltinimai taip pat pareikšti transporto, logistikos, sandėliavimo ir muitinės tarpininkavimo paslaugas siūlančioms bendrovėms „Haidaja“, „Transridva“, „Solotransa“, „Transartas“ ir „Talga“. Kai kurios įmonės jau neveikia, tačiau jos visos vienaip ar kitaip susiję su Rutkauskų šeima. 

Pėdsakai liko Maršalo salose

Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai tikino išaiškinę modelį, kaip buvo išvengiama prievolės mokėti pelno mokestį. 

Tyrime minimos įmonės 2006–2009 metais teikė įvairias paslaugas klientams Rusijoje, tačiau užsakymus gaudavo ir atsiskaitinėdavo per tarpininką – Maršalo salose registruotą bendrovę „Antex Group Ltd.“. 

Tyrimo metu paaiškėjo, kad Rusijos klientai už paslaugas mokėjo dvigubai brangiau negu nurodyta byloje minimų vežėjų bei „Antex Group Ltd.“ sutartyse. Prokurorai mano aptikę ir vadinamąją juodąją buhalteriją. 

Teisiamieji kaltės nepripažįsta ir turi neblogų galimybių išvengti atsakomybės. Šios bylos tyrimas dėl didelės jos apimties vyko nuo 2010 iki 2015 metų. Joje daug kaltinamųjų, todėl sunku suderinti teismo posėdžių datą, o po metų jau sueina senatis. 

Nesureikšmino atliekamų tyrimų

“Solotransos” vadovas A.Rutkauskas mano, kad nevertėtų sureikšminti neskaidrių sandorių darbo grupės, kurioje dirba ir R.Vosylius, veiklos. 

“Šiems tyrimams kartais išleidžiamos neadekvačiai didelės pinigų sumos”, – pareiškė verslininkas. Jis tikino dvi kadencijas dirbęs “Linavos” prezidiumo nariu ir nemano, kad mažiau nuveikė šios vienos pajėgiausių šalyje organizacijos labui. 

“Žmogus sugriovė veikusią sistemą ir dar neaišku, ar tai, ką sukūrė, yra geriau”, – apie R.Vosyliaus veiklą kalbėjo “Solotransos” vadovas. 

Pasak kauniečio, skelbiant nepasitikėjimą R.Vosyliumi susidėjo daugybė dalykų ir vežėjai nori permainų. Net 29 jų parašai tai įrodo. Visi šie žmonės esą siekia, kad nebūtų kenkiama “Linavos” įvaizdžiui ir vyktų normalus darbas. 

“Kaltinimai baudžiamojoje byloje yra mano asmeniniai reikalai, kurie visiškai nesusiję su “Linava”, – pareiškė A.Rutkauskas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.