Įgūdžių stygius trukdo įsidarbinti? Verta tapti savanoriu

Pagal Europos Komisijos duomenis, 40 proc. darbdavių pabrėžia, kad darbuotojams trūksta kertinių įgūdžių, tokių kaip mokėjimas mokytis, iniciatyvos prisiėmimas, užsienio kalbų išmanymas, laiko planavimas ar plati pasaulėžiūra.

 Jauni žmonės yra kviečiami įgauti patirties savanoriaujant, dirbant ar atliekant tarptautinę praktiką.<br> D.Umbraso asociatyvi nuotr. 
 Jauni žmonės yra kviečiami įgauti patirties savanoriaujant, dirbant ar atliekant tarptautinę praktiką.<br> D.Umbraso asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-28 13:00, atnaujinta 2018-04-28 13:01

Jauniems žmonėms taip pat trūksta darbo patirties, tačiau pagrindinis jaunų darbuotojų minusas nėra profesiniai įgūdžiai, bet bendrųjų kompetencijų trūkumas.

Įgūdžiai įgyjami ne tik mokykloje

Yra tik keletas ES valstybių narių, kuriose daugiau nei pusė suaugusiųjų tiki, kad turi kompetencijų, reikalingų pradėti savo verslą, ir tik pusė 15 metų  ir vyresnių ES gyventojų sutinka, kad mokyklinis ugdymas jiems padėjo įgyti iniciatyvos jausmą ir tam tikrą verslumo požiūrį.

Panašu, kad darbo rinkai reikalingi įgūdžiai įgyjami ne darbo aplinkoje.

„Darbo rinkai gali ruoštis kiekvienas moksleivis – savanoriauti, dalyvauti mokymo kursuose ar aktyviai leisti laisvalaikį. Tai yra būdai, kaip įgyjamos bendrosios kompetencijos, šiandien itin svarbios darbo rinkai.

Dažnai patys jauni žmonės ir taip pat aplinkiniai yra linkę nuvertinti ankstyvos jaunystės laikotarpį, – teigia „Eurodesk Lietuva“ programos vadovė Ingrida Jotkaitė. – Kol esi moksleivis ar studentas, aktyviai veikiantis artimiausioje jaunimo organizacijoje, tiki, kad šiandien tai yra svarbiausia veikla.

Bet baigus mokyklą ar universitetą, tikėjimas išblėsta ir atsiranda nuostata, kad tik studijų metu atlikta praktika garsioje įmonėje ar įstaigoje yra tinkamas CV įrašas.

Problema slypi ne tik tokiame mąstyme, tačiau ir supratime, kaip tinkamai pateikti informaciją apie save – dažnas nesugeba pristatyti savo patirties.

Puslapio ilgumo sąrašas apie organizuotus renginius ar išklausytus seminarus darbdaviui neparodo sukauptų įgūdžių ar patirties.

Reikia mokytis mąstyti, ką kiekviena veikla man gali suteikti, kur tai panaudosiu ir kaip geriausiai tai galiu pateikti.“

Vasara – tinkamas metas tobulėti

„Eurodesk Lietuva“ pradeda mobilumo vasarą skatinimo kampaniją „Dalinkis vasara“.

Šią vasarą visi jauni žmonės yra kviečiami įgauti patirties savanoriaujant, dirbant, atliekant tarptautinę praktiką, mokantis ar paprasčiausiai aktyviai leidžiant laiką.

Kiekvienas, užsukęs į „Eurodesk Lietuva“ portalą www.žinauviską.lt ar „Facebook“ paskyrą, kas savaitę galės atrasti bendrąją informaciją ir konkrečius galimybių pasiūlymus Lietuvoje, Europoje ar net visame pasaulyje.

„Jau šiandien reikia galvoti apie tai, ką veiksi vasarą. Atėjus birželio mėnesiui, galimybių susirasti darbą ar savanorystės vietą sumažėja, ypač jei tai tarptautinė veikla.

Taip pat svarbu nepaslysti – patikrinti informaciją ir atsakingai pasirinkti. Iki pat vasaros aktyviai dalinsimės informacija apie įvairias mobilumo galimybes ir kviesime kitus partnerius bei skirtingas Lietuvos įstaigas telkti informaciją jaunam žmogui vienoje vietoje“, – sako I. Jotkaitė.

„Eurodesk“ yra Europos jaunimo informacijos tinklas, veikiantis 35 Europos valstybėse ir teikiantis išskirtinę informaciją, skirtą jaunimui ir dirbantiems su jaunimu.

Jo pagrindas yra informacija apie finansavimo programas, iš kurių yra finansuojamos jaunimo iniciatyvos, bei mobilumas (studijos, stažuotės, darbas ir savanorystė) Europoje. Taip pat yra įtraukiama informacija kitomis jaunimui aktualiomis temomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.