Pavasaris apnuogino sukaupto šlamšto krūvas

Žaliakalnyje – tradicinės bėdos: po žiemos atsivėrusios duobės ir šiukšlių išsivežti neišgalintys namų savininkai, nors gyvena prestižinėje miesto dalyje, verčia seniūniją ieškoti būdų, kaip įveikti netvarką.

Ajerų gatvėje ilgai kauptą šiukšlių krūvą savininkei padeda iškuopti seniūnija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ajerų gatvėje ilgai kauptą šiukšlių krūvą savininkei padeda iškuopti seniūnija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 29, 2018, 10:34 AM

Pavasaris vaizdingame miesto rajone atvėrė šviežia lapija prasiskleidusius parkus ir sodus, bet ėmė badyti akis šiukšlynais. Ir būtent tokiais, kurių jokia akcija „Darom“ negalėjo iškuopti, – individualių namų kiemuose kaupimo manijos apniktų gyventojų sukrautomis šlamšto krūvomis.

Jos ne tik gadina miesto įvaizdį, bet ir kelia užkrečiamųjų ligų pavojų.

Prikaupė kalnus šlamšto

Pernai bendromis Žaliakalnio seniūnijos ir vietos gyventojų pastangomis pavyko aptvarkyti nelegaliu sąvartynu virtusį individualaus namo kiemą Šviesos gatvėje.

Šiais metais užgriuvo nauja bėda – reikia iškuopti senų baldų, puodų ir kitokio šlamšto pilną kiemą Ajerų gatvėje.

Istorija iki skausmo būdinga Žaliakalniui: plytiniame name gyveno senelis ir senelė ir turėjo juodu anūkę. Senukai buvo be galo taupūs – nei sofos, jų jaunystę menančios, nei sudužusios lėkštės neišmesdavo, o radę pakelėje kokią nors geležėlę tempdavo namo.

Paveldėjo namą ir šiukšles

Seneliai pasimirė, o namas su visu sąvartynu liko anūkei. Moteris sutiko, kad šiukšlynas negražu ir jį reikėtų sutvarkyti, tačiau du vaikus auginanti motina, tik neseniai susiradusi darbą, to padaryti neišgali. Dėl šiukšlyno skundėsi ne tik kaimynai, socialinės tarnybos net grasino apriboti motinystės teises, jei ir toliau augins vaikus antisanitarinėje aplinkoje.

Vis dėlto kaunietei pasisekė – išvežti šlamštą vėl gerokai padėjo seniūnija.

„Tai nėra visai oficialu, tačiau moteris tvarkinga, negirtaujanti, bendromis jėgomis ir tvarkomės, juk ir miesto įvaizdžiui svarbu, kad tokios netvarkos nebūtų. O parduoti namelio ir kraustytis į daugiabutį moteris nenori“, – sakė humaniškasis Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas.

Taip, netvarkos salų net ir prestižiniuose kvartaluose dar yra, bet Kaunas tvarkosi – apie tai skelbia stendai prie remontuojamų gatvių.

Būtini gatvių tvarkymo darbai neapsieina be šalutinių reiškinių: iškastos tranšėjos, naujai nutiestos ryšio ir likviduotų vandentiekio avarijų linijos tapo rizikos zonomis.

Kai kur atsivėrė smegduobės

Tokių daug Centro ir dar daugiau Žaliakalnio seniūnijų teritorijose, kuriose remontuojama daug gatvių, o dėl pasenusių vandentiekio tinklų, įvykus polaidžiui po žiemos, buvo daug avarijų.

„Kai žiemą ar ankstyvą pavasarį dar neatslūgus įšalui iškasamos duobės, po to užkasamos, gruntas būna užšalęs.

Dabar jis atitirpo ir daugelyje vietų atsivėrė duobės, įgriuvos. Netyčia pastačius automobilį ant žiemą perkastos komunikacijų trasos jis gali prasmegti“, – perspėjo seniūnas B.Girdauskas.

Jis paaiškino, kad vandentiekio, elektros ir kitų komunikacijų prižiūrėtojai iki gegužės 1-osios privalo sutvirtinti perkasų gruntą. Seniūnijos sudarė komisiją, kuri šiomis dienomis ir tikrino perkasas, ar gerai sutvirtintas gruntas.

Aplinką švarino moksleiviai ir studentai

Švarinimosi akcija „Kaunas tvarkosi 2018“ vyko ir Žaliakalnio seniūnijoje. Jos metu buvo tvarkoma teritorija prie S.Dariaus ir S.Girėno paminklo, Ąžuolyno parkas, Tunelio gatvės ir Radvilėnų plento šlaitai.

Aplinką švarino gausus būrys talkininkų iš Gedimino sporto ir sveikatinimo gimnazijos, Kauno technikos kolegijos, Jono Jablonskio gimnazijos, Žaliakalnio progimnazijos, mokyklos-darželio „Rūtelė“, Jono Žemaičio-Vytauto mokyklos-daugiafunkcio centro, Kauno technologijos ir Lietuvos sporto universitetų studentai, Žaliakalnio seniūnijos darbuotojai ir aktyvūs šio rajono gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?