Įspėjimas planuojantiems atostogauti Lietuvoje: tuoj nebus kur gyventi

Nors dauguma Palangos kurortą ir kainas joje keiksnoja ir lygina su Turkija, tautiečiai leisti vasaros čia neatsisako, o vis kylančios kainos paslaugų sektoriuje jų neatbaido.

Pasak viešbučių atstovų, kai kuriuose kompleksuose ir nakvynės namuose rezervacijos jau siekia beveik 100 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak viešbučių atstovų, kai kuriuose kompleksuose ir nakvynės namuose rezervacijos jau siekia beveik 100 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nida<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nida<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nida<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidente Evalda Šiškauskiene tvirtino, kad šį sezoną lietuviai plūs ne tik į gerai žinomus kurortus, tokius kaip Palanga, Birštonas, Druskininkai, Šventoji, bet ir į kaimo turizmo sodybas, esančias regionuose.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidente Evalda Šiškauskiene tvirtino, kad šį sezoną lietuviai plūs ne tik į gerai žinomus kurortus, tokius kaip Palanga, Birštonas, Druskininkai, Šventoji, bet ir į kaimo turizmo sodybas, esančias regionuose.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 7, 2018, 3:59 PM, atnaujinta May 7, 2018, 4:41 PM

Iki vasaros likus nei daug, nei mažai – vos trims savaitėms, lietuviai noriai rezervuojasi viešbučius tiek tituluojamoje Lietuvos vasaros sostinėje Palangoje, tiek kituose kurortuose. Pasak viešbučių atstovų, kai kuriuose kompleksuose ir nakvynės namuose rezervacijos jau siekia beveik 100 proc.

Nidoje – anšlagas

Nidoje jau daugelį metų nakvynę siūlanti Janina pasakojo, kad šiuo metu užsisakinėjančių kambarius tikrai netrūksta, o patys apdairiausi, pasirodo, tai jau padarė prieš gerą pusmetį, sausio, vasario mėnesiais.

Kadangi visas rezervavimo bumas prasidėjo taip anksti, dabar norėdami užsisakyti nakvynę liepos ar rugpjūčio mėnesiui Nidoje liktumėte ant ledo: Janina šiems mėnesiams jau beveik nebeturi ko pasiūlyti.

„Šiuo metu pas mane kambariai jau užimti liepos ir rugpjūčio mėnesiams, turiu dar keletą vietų birželiui ir rugpjūčio galui, rugsėjui“, – pasakojo ji. Kaip teigė, daugiausia pas ją apsigyvena nuolatiniai klientai, tačiau ji prasitarė turinti ir tokių, kurie atostogų atvyksta jau 25-tą vasarą iš eilės.

Verslininkė sakė, kad dažni svečiai – ir iš užsienio grįžtantys emigrantai: „Jie, dažniausiai, atvyksta nakvynei 2-3 dienom“, – pasakojo moteris. Anot jos, prieš keletą metų teko pastebėti ir tokią madą, kad emigrantams atvykti į Nidą buvo tiesiog privaloma, mat taip jie vieni prieš kitus puikuodavosi.

„Jie atvykdavo – pabūdavo trumpai, perbėgdavo per Nidą, nusifotografuodavo žinomiausiose vietose“, – juokėsi Janina.

Kaip tvirtino nuomotoja, nakvynės kaina pas ją jau daugelį metų nesikeitė.

„Jos nekeičiau nuo tada, kai buvo įvestas euras. Žmogui nakvynė kainuoja nuo 15 iki 30 eurų nakčiai. Antrame aukšte yra kambarys, kur gali apsistoti penki žmonės, jis parai kainuoja 75 eurus“, – kainas vardino verslininkė.

Šturmuos užsieniečiai

Štai žvalgydamiesi nakvynės Drevernoje, viename iš kempingų, vietų birželiui taip pat beveik neberadome. Kaip lrytas.lt sakė Drevernos mažojo laivų uosto administratorė Inga Šimkienė – užimtumas didelis, o birželio mėnesį kai kurie savaitgaliai užimti visu 100 proc., mat laisvų vietų liko tik mėnesio galui.

„Liepą ir rugpjūtį taip pat turime nemažai užsakymų. Lietuviai išties atostogas planuoja į priekį“, – sakė darbuotoja ir užsiminė, kad netrūksta svečių ir iš Lenkijos, Latvijos, o neseniai namo išlydėjo turistus iš Pietų Korėjos.

Namelių, kurie Drevernoje stovi vos antrą sezoną, nakvynės paros kaina kol kas siekia 40 eurų dviems, ir papildomai po 10 eurų už kiekvieną atskirą asmenį gyvenant tame pačiame namelyje. Tiesa, nuo gegužės 15 dienos kaina kils ir kainuos 60 eurų dviems ir kiekvienam papildomam asmeniui po 10 eurų.

Panaši situacija ir kitame Lietuvos gale – Druskininkuose.

„Šiuo metu užsakymų vasarai turime daug. Užimtumas liepai yra beveik 90 proc. Vietos tirpsta, ypač liepą ir rugpjūtį. Vietas tam laikotarpiui daugiausia užsisako užsieniečiai – rusai ir baltarusiai, Izraelio gyventojai. Jie planuojasi savo atostogas iš anksto. Kai kuriomis dienomis liepą ir rugpjūtį viešbučio užimtumas jau siekia ir 100 proc.“, – patvirtino „Spa Vilnius Druskininkai“ svečių priėmimo ir kokybės vadovė Jurgita Kunevičiūtė.

Anot jos, mūsų tautiečiai rezervuoti poilsio vietų anksti neskuba – dažniausiai užsisako prieš dvi savaites ar mėnesį.

Atsakė Palangą lyginantiems su Turkija

lrytas.lt susisiekė ir su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidente Evalda Šiškauskiene, kuri patvirtino, kad šį sezoną lietuviai plūs ne tik į gerai žinomus kurortus, tokius kaip Palanga, Birštonas, Druskininkai, Šventoji, bet ir į kaimo turizmo sodybas, esančias regionuose.

„Šiemet labai populiarėja kaimo turizmo sodybos. Žmonės užsisako poilsį net prieš metus. Taip pat šiemet pastebimas ir didelis vietinio turizmo susidomėjimas. Žmonės nebegaili pinigų tiek atostogoms, tiek procedūroms, masažams. Taip pat didėja atvykstančių iš Latvijos gyventojų skaičius“, – apie ateinantį vasaros sezoną pasakojo E.Šiškauskienė ir sakė turinti atsakymą ir tiems, kurie Lietuvos kurortus lygina su Turkija.

Jos teigimu, Lietuvoje didžiausią įtaką daro trumpa lietuviška vasara, tačiau rasti kur ir kaip atostogauti – tikrai galima, mat pasirinkimo spektras – platus.

„Priklauso, ką lyginsime. Taip pat turėtume nepamiršti skirtingo atostogaujančių srauto. Pas mus rinka – 2,5 mln., iš kurių keliauja gal milijonas, o kur dar sezoniškumas, taip pat akcizai, kainos, atlyginimai. Manyčiau, kad lygindami turėtume būti sąžiningi“, – sakė ji.

„Mes niekada neprisilyginsme, pavyzdžiui, Lenkijai, kur yra 40 mln. rinka ir jie turi didžiulius srautus. Negalime lygintis ir su Amerika, kur drabužiai kainuoja pigiau.

O jei lyginsimės su Latvija, Estija, tai pas mus kainos yra geriausios, nakvynė kainuoja pigiausiai“, – sakė E.Šiškauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.