Savivaldybė dėl šiukšlių išvežimo atsiprašo, bet šiandien kaltų ieškoti nesiruošia

Pirmadienį Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius susitiko su atliekas vežančių bendrovių atstovais. Susitikime dalyvavo UAB „Ecoservice“, UAB „Ekonovus“ ir UAB „VSAVilnius“ vadovai bei „Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus“ (VASA) vadovas Rimantas Juknevičius.

 Meras bando spręsti šiukšlių problemą sostinėje. <br> J.Stacevičiaus ir skaitytojo nuotr. koliažas
 Meras bando spręsti šiukšlių problemą sostinėje. <br> J.Stacevičiaus ir skaitytojo nuotr. koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2018, 2:22 PM, atnaujinta May 7, 2018, 2:39 PM

Atsiprašo gyventojų

Po susitikimo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis sakė, kad problemos bus išspręstos artimiausiu metu.

„Šiandien noriu pranešti, kad atliekų reforma, kuri įvyko Vilniaus mieste, buvo neišvengiama. Ji turėjo būti įgyvendinta ir tai padarius, atsirado nemažas kiekis suirzusių piliečių. Reforma palietė absoliučiai visus vilniečius – 30 tūkstančių šiukšlių konteinerių, 100 tūkstančių adresų, o kur dar pradėtos kasti požeminės aikštelės“, – sakė jis.

P.Poderskis pasakojo, kad šiuo metu Vilniuje dirba 3 stipriausiomis atliekų tvarkymo įmonėmis. „Jos deda į šį darbą visas pastangas. Žinoma, yra pačių įvairiausių problemų, dėl kurių per praėjusią savaitę susikaupusių šiukšlių konteinerių išvežti nepavyko. Visos problemos yra greitai sprendžiamos, organizuojamas darbų procesų pakeitimas, tai padės situaciją suvaldyti“, – sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius.

Jis pabrėžė, kad kaltų šiandien ieškoti visai nesiruošia. „Svarbiausia, kad tiek vilniečiams, tiek mums patiems – kad šiukšlės būtų išvežtos. Ir tai įvyktų laiku“, – sakė P.Poderskis.

„Atsiprašome gyventojų dėl kilusių nesklandumų, taisome ir jie bus ištaisyti artimiausiu metu“, – sakė P.Poderskis. Politikas teigė, kad didžiausia priežastis, lėmusi šias problemas, yra faktas, kad dėl pasikeitusių darbo vietų šiukšlių vežėjai nebežino savo darbo maršruto. „Yra sunku rasti konteinerius, apsunkintas privažiavimas prie šiukšlių“, – sakė P.Poderskis. Prašydamas visus gyventojus registruoti problemas interneto adresu siuksles.vilnius.lt.

Žada susitvarkyti per savaitę

„Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus“ (VASA) vadovas R.Juknevičius teigė, kad grafikai buvo šiek tiek išsibalansavę.

„Šiuo metu tęsiame grafiko atnaujinimus. Iki antradienio ryto paskelbsime atnaujintus grafikus. Tiksliname juos, gauname daug gyventojų pageidavimų, todėl tie grafikai buvo kiek išsibalansavę. Bet tikime, kad artimiausiu metu viskas jau stos į savo vėžes“, – sakė R.Juknevičius, tačiau negalėjo konkrečiai atsakyti, kada tvarka jau bus pasiekta, o grafikai iki galo suderinti.

„Kažkur tai per savaitę viskas turėtų būti tvarkoje“, – pasakojo jis. Jo teigimu, vienas vežėjas nebedirba, dėl to teritorijos ir buvo persiskirstytos.

UAB „Ecoservice“ vadovas Saulius Budrevičius taip pat teigė, kad vairuotojai dar nežino savo aptarnaujamų teritorijų.

„Atliekų tvarkytojams pasikeitė ir aptarnaujamos teritorijos. Tai jeigu vairuotojai žinojo, į kurį kiemą važiuoti, ar geriau iš viso to nedaryti, tai dabar vairuotojai turi pasimokyti ir suprasti tos teritorijos specifiką. Todėl yra gaištamas šiek tiek laikas, vairuotojai praranda brangų laiką“, – pasakojo jis. Pridurdamas, kad gyventojų turi atsiprašyti, nes ne viskas vyksta taip, kaip norima. „Šiek tiek vėluojame, bet manau, kad situaciją suvaldysime“, – tikėjosi S.Budrevičius.

„VSAVilnius“ centro zona Jurgita Petrauskienė prašė gyventojų fiksuoti konteinerių inventorinius numerius. Tokiu būdu šiukšlių vežėjai galėtų reaguoti greičiau ir problemas spręsti operatyviau.

Itin didelio dėmesio šį problema Vilniuje sulaukė praėjusią savaitę. Daugelis skundėsi, kad nuo gegužės 1 dienos, pasikeitus šiukšlių išvežimo tvarkai, konteineriai iš viso nebėra ištuštinami, o socialinius tinklus užliejo perpildytų šiukšlių konteinerių nuotraukos.

Tą kartą „Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus“ vadovas R.Juknevičius teisinosi, kad vežėjai nespėjo susipažinti su naujais maršrutais, o dėl gegužės 1-osios dienos, kuri buvo nedarbo diena, atliekų išvežimas vėlavo.

Praėjusią savaitę buvo nutarta koreguoti šiuo metu paskelbtą grafiką pagal gyventojų poreikius. Esą pagal gyventojų kreipimąsi konteineriai bus keičiami į didesnius arba grafikas bus tankinamas, siekiant atliekų vežimo reformą optimizuoti ir padaryti patogią, efektyvią ir ekonomiškai naudingą gyventojams.

Nors problemą buvo žadėta išspręsti, naujienų portalo lrytas.lt žiniomis, gyvenamųjų namų kiemai iki šiol skendi šiukšlėse.

Pertvarkų siekta, kad būtų įgyvendintas principas „naudojasi visi, moka visi“. Iki šiol maždaug trečdalis gyventojų naudojosi sistema nelegaliai, metė savo atliekas į kaimyų konteinerius ar mieste, tačiau už tai nemokėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.