Vokietijos gydytojai ragina įvesti „cukraus mokestį“

Daugiau kaip 2 tūkst. vokiečių gydytojų Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, jos vyriausybės ministrams ir partijų lyderiams nusiuntė atvirą laišką, kuriame ragina federaliniu lygmeniu kovoti su pertekliniu cukraus vartojimu, rašo vokiečių verslo dienraštis „Handelsblatt“.

„Reuters“
„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2018, 3:38 PM

Gydytojai siūlo imtis panašių į tabako vartojimo apribojimus įstatyminių priemonių, pavyzdžiui, nustatyti mokesčius ir akcizus daug cukraus savo sudėtyje turintiems produktams, visų pirma saldiesiems gėrimams, taip pat uždrausti vaikams skirtą reklamą. Kitais būdais nutukimo ir diabeto plitimo Vokietijoje nesustabdyti, mano penkių puslapių laiško autoriai.

Vokietijos vyriausybė gydytojų atviro laiško kol kas oficialiai nekomentavo, praneša „Deutsche Welle“. A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungai atstovaujantys vyriausybės nariai mano, kad valstybė neturi nurodinėti gyventojams, ką jie turi ar ko neturi valgyti. Vietoj to, anot jų, turi būti aktyviai skatinama sveikai maitintis ir apskritai laikytis sveikos gyvensenos principų.

Tačiau socialdemokratų atstovai koalicinėje vyriausybėje laikosi nuomonės, kad siūlomi apribojimai, įskaitant cukraus mokestį, būtų tikslingi.

Pavyzdžiui, socialdemokratų frakcijos parlamente ekspertė sveikatos apsaugos klausimais Sabine Dittmar (Zabinė Ditmar) beveik įsitikinusi, kad cukraus mokestis Vokietijoje bus įvestas ir tai padarys dabartinės sudėties parlamentas, taigi to galima tikėtis jau per artimiausius trejus metus.

Atviro laiško iniciatyva priklauso Profesinei vaikų ir paauglių gydytojų asociacijai (BVKJ), Vokietijos diabetologų draugijai (DDG) ir Berlyno nevyriausybinei organizacijai „Foodwatch“, ginančiai vartotojų teises maisto srityje.

Prieš mėnesį, balandžio 4 dieną, „Foodwatch“ Berlyne pristatė 100 puslapių tyrimo ataskaitą, kurią pavadino „Coca- Cola-Report“ ir kurioje pareiškė, kad didžiausiai pasaulyje gaiviųjų gėrimų gamintojai dėl jos „neatsakingos rinkodaros ir lobistinės veiklos tenka lemiama dalis atsakomybės už tokių su mityba susijusių ligų kaip nutukimas ir antrojo tipo diabetas epidemiją“.

„Foodwatch“ tuomet pasiūlė visoje Europos Sąjungoje (ES) įvesti „šviesoforo“ tipo ženklinimą: raudonai būtų žymimi maisto produktai, kurių sudėtyje yra per daug cukraus, riebalų ir druskos. Be to, organizacija ragina visoje Vokietijoje vaikų darželiuose ir mokyklose įdiegti mokslininkų rekomenduotus būtiniausius mitybos standartus.

Vokiečių aktyvistai siūlo sekti kitų šalių pavyzdžiu: nuo balandžio 6 dienos Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje galioja mokestis, taikomas saldiems gazuotiems gėrimams, kurių sudėtyje yra daugiau kaip 5 gramai cukraus 100 mililitrų skysčio. Siekdami išvengti mokesčio, daugelis gamintojų iš anksto sumažino cukraus kiekį savo produktuose. Pavyzdžiui, „Foodwatch“ duomenimis, Didžiojoje Britanijoje pilstomame gėrime „Fanta“ dabar yra ne 6,9 gramo cukraus, kaip anksčiau, o 4,6 gramo. O Vokietijoje „Coca- Cola“ į gėrimą „Fanta“ deda maždaug 9 gramus cukraus.

Tokį pat kelią pasirinko ir kitos valstybės, įskaitant Prancūziją ir Portugaliją, Meksiką ir Čilę, Šri Lanką ir Vietnamą.

Tuo tarpu ekonomistai ir sociologai abejoja, kad cukraus mokestis ir kitos panašios priemonės būtų veiksmingos.

Ekonomistė Silke Thiele (Zilkė Tylė) iš Kylio universiteto Maisto pramonės ir vartojimo instituto (IFE) kaip pavyzdį mini neveiksmingą riebaus maisto mokestį, kurį Danija įvedė 2011 metų rudenį.

Šis mokestis paskatino tokį kainų kilimą, kad mažiau pasiturintys gyventojai buvo priversti dažniau pirkti pigesnius ir nesveikesnius maisto produktus mažų kainų parduotuvėse. Taigi artėjant 2012 metų pabaigai mokestis buvo panaikintas.

O kalbėdama apie Didžiojoje Britanijoje nustatyto mokesčio trūkumus S. Thiele pažymi, kad jis taikomas tik cukrui, todėl gamintojai dabar aktyviai naudoja cukraus pakaitalus.

„Toks poveikis nepageidautinas, nes užduotis yra sumažinti saldaus maisto paklausą apskritai“, – pabrėžė ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.