Garsaus reperio frazės pašiurpino pasaulį, o „Adidas“ reagavo kitaip

Vokietijos sportinių drabužių ir avalynės prekinio ženklo „Adidas“ atstovai išreiškė palaikymą JAV muzikos prodiuseriui bei atlikėjui Kanye Westui po to, kai reperis apibūdino vergiją kaip asmeninį žmogaus pasirinkimą.

 Vakarų žiniasklaida praėjusią savaitę sukėlė šurmulį, kuomet K.Westas internetinėje svetainėje TMZ pareiškė, jog „mes 400 metų girdime apie vergiją... 400 metų? Tuomet tai jau atrodo kaip pasirinkimas“.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr. 
 Vakarų žiniasklaida praėjusią savaitę sukėlė šurmulį, kuomet K.Westas internetinėje svetainėje TMZ pareiškė, jog „mes 400 metų girdime apie vergiją... 400 metų? Tuomet tai jau atrodo kaip pasirinkimas“.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr. 
Į tokią provokaciją sureagavo ir Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM).<br>Ekrano nuotr.
Į tokią provokaciją sureagavo ir Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM).<br>Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 8, 2018, 3:51 PM, atnaujinta May 8, 2018, 3:52 PM

Praėjusį ketvirtadienį kompanijos generalinis direktorius Kasperas Rorstedas teigė, kad jis net nesvarsto atleisti amerikiečių reperį, kuris yra šio prekinio ženklo dizaineris ir ambasadorius, skelbė CNN.

„Kanye buvo ir yra labai svarbi mūsų strategijos dalis ir jis visuomet buvo nuostabus kūrėjas. Aš neketinu komentuoti kiekvieno jo ar kažkieno kito pasisakymo“, – „Bloomberg TV“ interviu sakė Rorstedas.

Paskelbė provokuojantį įrašą

Vakarų žiniasklaida praėjusią savaitę sukėlė šurmulį, kuomet K.Westas internetinėje svetainėje TMZ pareiškė, jog „mes 400 metų girdime apie vergiją... 400 metų? Tuomet tai jau atrodo kaip pasirinkimas“.

Vėliau jis bandė patikslinti savo komentarą socialiniame tinkle „Twitter“.

„Žinoma, aš žinau, kad vergai nebuvo paimami ir plukdomi valtimis laisva valia“, – rašė jis. – Aš noriu pasakyti, kad mes likome toje pačioje padėtyje, nors skaičiai ir mūsų pusėje. Tai reiškia, kad mes esame psichiškai pavergti.“

Kitame įraše Kanye Westas rašė: „Šis mano pasakymas buvo laisvos minties pavyzdys. Tai tik idėja.“

Reperis naudingas kompanijai

K.Rorstedas po šio incidento minėjo, kad kompanija šiuo klausimu kalbėsis su Vakarais, tačiau to dar nepadarė.

„Adidui“ būtų nenaudinga nutraukti bendradarbiavimą su reperiu, nes jis kompanijoje turi savo atskirą drabužių bei sportinės avalynės kolekciją „Yeezy“, kurią jam padeda kurti JAV interneto žvaigždė, modelis bei Kanye žmona Kim Kardashian. Ši šeimos kolekcija susilaukia didžiulės sėkmės.

„Kanye ir „Yeezy“ yra labai svarbi mūsų prekės ženklo dalis ir čia nėra svarbiausias pajamų rodiklis“, – tikino K.Rostedas. – „Adidas“ yra milžiniška globali kompanija, įsitvirtinusi visame pasaulyje, ir ji toliau veiktų sėkmingai.“

„Per praėjusius metus „Adidas“ pardavė 400 milijonų batų porų, iš jų Kanye Westas – kelias dešimtis tūkstančių“, – komentavo „NPD Group“ vyresnysis pramonės patarėjas sporto srityje Mattas Powellas.

Jis pritarė minčiai, kad kompanija ir toliau puikiai gyvuotų net ir be amerikiečių repo žvaigždės, nes pastaruoju metu jo kolekcijos pardavimų skaičius mažėja, tačiau jis vis tiek yra svarbi kompanijos dalis.

„Adidą“ krečia skandalai

Po šio incidento „Adidui“ nebuvo progos atsikvėpti: visuomenės diskusijas pakurstė ir nauji kompanijos sukurti sportiniai marškinėliai, kuriuose raudoname fone puikavosi užrašas „USSR“ (angliškas Sovietų Sąjungos trumpinys).

Dizaineris Aleksandras Pogrebnojus „Lietuvos rytui“ komentavo, kad tai tėra beviltiškas noras kopijuoti praeitį.

„Manau, kad tai yra visiška nesąmonė. Kompanija išleido visą seriją senovinio stiliaus marškinėlių, tačiau panašu, kad užsimiršo istorinius kontekstus. Gal per ilgai totalitariniame režime gyveno“, – piktinosi jis.

Į tokią provokaciją sureagavo ir Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM). „Dar vis pasitaiko sergančių „imperine nostalgija“, tik tai kiek netikėta iš garsiosios „Adidas“, – savo „Twitter“ paskyroje skelbė URM strateginės komunikacijos grupė.

Visgi šį kartą, rodos, „Adidas“ sureagavo laiku ir šią savaitę minėtų rūbų kompanijos internetinėje svetainėje rasti nebegalima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.